Методологія оцінки нерухомості

Спеціальність: Оцінка землі та нерухомого майна
Код дисципліни: 7.193.04.O.003
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Кадастр територій
Лектор: доц. Хавар Юлія Степанівна
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою вивчення дисципліни є формування у здобувачів освіти теоретико-методологічних та прикладних знань щодо нормативної та експертної оцінки нерухомості, які в подальшому застосовуватимуться у практичній діяльності для визначення земельного податку чи орендної плати, ринкової вартості об’єктів нерухомості.
Завдання: загальні компетентності : ЗК4. уміння планувати та керувати часом; ЗК8. набуття гнучкого способу мислення, який дає можливість зрозуміти і розв’язати проблеми та задачі, зберігаючи при цьому критичне відношення до усталених наукових концепцій; ЗК10. мати дослідницькі навички. фахові компетентності : ФК10. здатність застосовувати професійно-профільовані знання й практичні навички для розв’язання типових задач спеціальності, а також вибору технічних засобів для їх виконання; ФК11. здатність використовувати знання й уміння для розрахунку апріорної оцінки точності та вибору технологій проектування і виконання прикладних професійних завдань; ФК12. уміння ідентифікувати, класифікувати та описувати цифрові моделі шляхом використання аналітичних методів і методів моделювання. ФКС1.2. здатність розраховувати грошову оцінку земель використовуючи різні методичні підходи; ФКС1.4. уміння планувати та прогнозувати розвиток ринку нерухомості для управлінських цілей; ФКС2.2. знання і розуміння правової та методичної основи проведення оцінки земельних ресурсів та нерухомого майна методів і засобів використання ГІС-технологій при оцінці нерухомості; ФКС2.5. методи аналізу геопросторових кадастрових даних для використання в оціночній діяльності.
Результати навчання: ЗН1. здатність продемонструвати глибокі знання та навики щодо проведення експериментів, збору даних, моделювання та аналізу отриманих результатів, системно мислити та застосовувати творчі здібності до формування принципово нових ідей у геодезії та землеустрої; ЗН3. здатність продемонструвати знання професійно-орієнтованих дисциплін спеціальності; ЗН10. використовувати інструменти інших гуманітарних, природничих та точних наук за необхідності вирішення задачі дослідження; УМ3. інтегрувати знання і розуміння для ідентифікації, формулювання і вирішення професійних задач, використовуючи відомі методи; УМ4. системно мислити та застосовувати творчі здібності до формування принципово нових ідей; УМ10. ідентифікувати, класифікувати та описувати технологію робіт у галузі; УМ11. здійснювати математико-статистичне опрацювання результатів науково-прикладної діяльності.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Супутні і наступні: Інституційне забезпечення ринку нерухомості. Планування та прогнозування розвитку ринку нерухомості. Оцінка цілісних майнових комплексів. Виконання магістерської кваліфікаційної роботи.
Короткий зміст навчальної програми: Земля як головний і обмежений ресурс має властивість прискорювати соціально-економічний розвиток і створювати національне багатство за умови, що права на нього мають статус товару. Здійснення земельної реформи, запровадження різних форм власності на землю, формування ринку земельних ділянок потребують чіткого економічного механізму регулювання земельних відносин, важливим елементом якого є оцінка нерухомості. Нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, а також при розробці показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель. Експертна грошова оцінка земельних ділянок та прав на них проводиться з метою визначення вартості об'єкта оцінки (відчуження та страхування земельних ділянок, що належать до державної або комунальної власності; застави земельної ділянки відповідно до закону; визначення інвестиційного вкладу в реалізацію інвестиційного проекту на земельні поліпшення; визначення вартості земельних ділянок, що належать до державної або комунальної власності, у разі якщо вони вносяться до статутного фонду господарського товариства; визначення вартості земельних ділянок при реорганізації, банкрутстві або ліквідації господарського товариства (підприємства) з державною часткою чи часткою комунального майна, яке є власником земельної ділянки; виділення або визначення частки держави чи територіальної громади у складі земельних ділянок, що перебувають у спільній власності; відображення вартості земельних ділянок та права користування земельними ділянками у бухгалтерському обліку відповідно до законодавства України; визначення збитків власникам або землекористувачам у випадках, встановлених законом або договором; рішення суду). Тому в ринкових умовах, серед основних напрямів розвитку, стабільного функціонування та регулювання розвиненого ринку землі та нерухомого майна, особливе місце займає розвиток земельнооціночної діяльності.
Опис: Нормативно-правове забезпечення землеоціночних робіт. Бази оцінки та їх властивості. Основні джерела інформації в грошовій оцінці. Нормативна грошова оцінка земель та сфера її застосування (оподаткування, орендна плата) із використанням ГІС. Індексація грошової оцінки. Експертна грошова оцінка нерухомості. Методичні підходи в експертній грошовій оцінці. Формування звіту про оцінну вартість об’єкту нерухомості. Оцінка майнових прав.
Методи та критерії оцінювання: Для контролю результатів навчання здобувачів освіти у процесі поточного та семестрового контролів передбачено наступні методи: поточний контроль за виконанням завдань на лабораторних заняттях, виконання та захист лабораторних робіт, контрольної роботи, письмові контрольні заходи у вигляді тематичних тестових контролів. Методи оцінювання знань: усне та фронтальне опитування, оцінка активності, внесення пропозицій, оригінальних рішень, уточнень і визначень тощо, виконання тестових тематичних контролів.
Критерії оцінювання результатів навчання: Поточний контроль (100 балів): 1. Виконання та захист лабораторних робіт відповідно до передбачених викладачем термінів для студентів ДФН (max 40): Лабораторна робота №1 оцінюється максимально 5 балів; Лабораторні роботи №2, №4 – 10 балів; Лабораторна робота №3 – 15 балів. 2. Виконання та захист контрольної роботи студентами ДФН – 10 балів. 3. Написання тестового тематичного контролю №1 – 20 балів. 4. Написання тестового тематичного контролю №2 – 20 балів. 5. Усне опитування – 10 балів.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: Поточний контроль: Виконання та захист лабораторних робіт студентами ДФН 5 балів (Лабораторна робота №1); 10 балів (Лабораторні роботи №2 та №4) або 15 балів (Лабораторна робота №3). Примітка: Викладач методом апроксимації відповідей під час захисту лабораторної роботи здійснює виставляння відповідних балів в залежності від вище наведених критеріїв оцінювання. Виконання та захист контрольної роботи студентами ДФН – 10 балів. Виконання та захист контрольної роботи студентами ДФН Виконання контрольної роботи (max 10 балів) передбачає висвітлення індивідуальних завдань без помилок відповідно до варіанту виданого викладачем, підготовку звіту у програмному середовищі Microsoft Office Word та захист виконаної роботи. Тематичний контроль Письмова компонента (max 20 балів): 1) тестові запитання І рівень – 5 запитань, 1 бал кожне (максимальна кількість балів за правильні відповіді – 5 балів); 2) тестові запитання ІІ рівня – 5 запитань по 2 бали кожне (максимальна кількість балів за правильні відповіді – 10 балів); 3) тестове запитання ІІІ рівня (задача) – 1 запитання 5 балів (максимальна кількість балів за правильні відповіді –5 балів). Усна компонента: Відповіді на два короткі теоретичні питання – по 5 балів максимум за одне питання. Час на підготовку до відповіді – не передбачений.
Рекомендована література: 1. Електронний навчально-методичний комплекс «Методологія оцінки нерухомості») / Укладачі: Хавар Ю.С., Винарчик Л.В. / Адреса розміщення: http://vns.lpnu.ua/course /view.php?id=11032 / Номер та дата реєстрації: Е41-246-132/2021 від 27.05.2021 р. 2. Хавар Ю.С. Конспект лекцій з дисципліни «Методологія оцінки нерухомості» № 9640 від 22.04.2021 р. для студентів ІІ РВО Інституту геодезії, самвидав кафедри кадастру територій, 2021 р. – 69 с. 3. Перович Л.М., Губар Ю.П. Оцінка нерухомості: навч. посіб. 2-ге вид., перероб. і доп. – Львів: Видавництво Львівської політехніки – 2016. – 300 с. 4. Пазинич В.І. Оцінка об’єктів нерухомості: навч. посіб. [для студ. вищ. навч. закл.] / В.І. Пазинич, Л.А.Свистун – К.: Центр учбової літератури, 2017. – 434 с. 5. Оцінка та управління нерухомістю: навчальний посібник / В.Р. Кучеренко, М.А. Заєць, О.В. Захарченко, Н.В. Сментина, В. О. Улибіна. – Одеса: Видавництво ТОВ «Лерадрук», 2013. – 272 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).