Комп'ютерні технології в формоутворенні і композиції обладнання

Спеціальність: Машини і технології паковання
Код дисципліни: 7.131.04.O.002
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Робототехніка та інтегровані технології машинобудування
Лектор: к.т.н., доц. Дмитерко петро Романович
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Надання студентам теоретичних знань в області теорії дизайну та дизайн-проектування про-мислового обладнання і виробів, основ ергономіки, дизайну упаковки та рекламної поліграфічної про-дукції, основних програмних засобів комп’ютерної графіки та інженерних САПР і CAD/CAM/CAE - систем, а також здатність розв’язувати складні задачі і проблеми у прикладній механіці або у процесі навчання, що передбачає проведення досліджень або здійснення інновацій та ха-рактеризується невизначеністю умов і вимог.
Завдання: загальні компетентності: 1. Здатність виявляти, ставити та вирішувати інженерно-технічні та науково-прикладні проблеми; (ЗК 1). 2. Здатність генерувати нові ідеї (креативність); (ЗК 3). 3. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями.; (ЗК 6). фахових компетентності: 1. Здатність застосовувати відповідні методи і ресурси сучасної інженерії для зна-ходження оптимальних рішень широкого кола інженерних задач із застосуванням сучас-них підходів, методів прогнозування, інформаційних технологій та з урахуванням наяв-них обмежень за умов неповної інформації та суперечливих вимог; (ФК 1). 2. Здатність описати, класифікувати та змоделювати широке коло технічних об’єктів та процесів, що ґрунтується на глибокому знанні та розумінні теорій та практик механічної інженерії, а також знаннях суміжних наук; (ФК 2). 3. Здатність зрозуміло і недвозначно доносити власні висновки, знання та пояс-нення до фахівців і нефахівців, зокрема і в процесі викладацької діяльності; (ФК 4).
Результати навчання: • Знати теоретичні основи дизайну, особливості промислового дизайну, технічної естетики і ергономіки. Орієнтуватися в історії розвитку художніх стилів і їх вплив на еволюцію машинних форм. • Знати і розуміти особливості формоутворення виробів і обладнання та вплив форми технічних об’єктів на людину, знати властивості і якості композиції в техніці. • Знати тонкощі роботи дизайнера-проектанта (інженера-конструктора) - відомості про світло і колір в промисловому дизайні: психологічний і фізіологічний вплив кольору на людину, вплив освітлення на колір, калориметричні круги і гармонічність поєднання кольорів. Комп'ютерні моделі кольорів RGB та CMYK. Вимоги та правила колірного оформлення промислового обладнання та технічних виробів. • Знати вимоги до композиції панелей і пультів керування обладнанням, вимоги до літерно-числового та колірного кодування і розміщення текстової і графічної інформації, вміти розташовувати кнопки і вимикачі, текстову та графічну інформацію на розроблюваному обладнанні. • Знати основні вимоги до створення фірмового стилю, логотипу, друкованої реклами, композиції рекламного оголошення, ілюстрації, конструювання та дизайну упаковки, рекомендації по оформленню виставок, експозицій і презентацій нової продукції. Особливості зовнішньої реклами, теле- і радіореклами, реклами в Internet. • Створювати нове обладнання, використовуючи набуті знання з теорії промислового дизайн-проектування технічних виробів, на основі норм і стандартів ергономіки та технічної естетики в цілому та використовувати основні рекомендації, принципи і прийоми роботи провідних дизайнерських фірм та сучасні тенденцій у промисловості. • Знати і застосовувати існуючі комп'ютерні САПР і CAD/CAM/CAE - системи для просторового дизайн-проектування і моделювання сучасного промислового обладнання і виробів, знати їх основні можливості переваги та недоліки. • Демонструвати здатність і вміння використовувати програми комп'ютерної графіки (CorelDRAW, Photoshop) для розроблення дизайну упаковки та рекламної продукції, оформлення графічної і текстової інформації підприємства.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізити: • Нарисна геометрія, інженерна та комп'ютерна графіка; • Основи автоматизованого проектування; • Системи 3-Д моделювання; кореквізити: • Автоматизоване проектування технологічного обладнання;
Короткий зміст навчальної програми: Види дизайну. Теоретичні концепції, основні принципи, поняття, визначення та специфіка мови дизайну. Оптимальний інструмент дизайнера — комп'ютер. Апаратні та програмні засоби. Витоки дизайну і формоутворення машин. Історія рекламної графіки. Фірмовий стиль – основні елементи, функції і носії. Комп'ютерні технології в дизайні рекламної графіки: упакування, логотопи, етикетки і pos-матеріали. Промисловий дизайн. Методи і засоби. Теорія дизайн-проектування. Методи формоутворення. Теорія композиції. Категорії композиції. Властивості і якості композиції. Засоби композиції. Аналіз композиції промислових виробів . Колір в техніці. Теорія кольору. Колірне вирішення виробу, як важливий засіб композиції. Ергономіка в дизайн-проектуванні. Ергономіка, як наука про пристосування знарядь праці та умов праці до людини. Антропометричні вимоги ергономіки до виробів і обладнання. Хіротехніка, як прикладна дисципліна ергономіки. . Сучасний дизайн промислового обладнання. Тенденції і перспективи формоутворення . Аналіз закономірностей еволюції дизайну деяких побутових виробів і обладнання. Аналіз сучасних методів роботи та розробок провідних компаній промислового дизайну. Невдалий дизайн. Патентування промислового дизайну. Комп'ютерні технології в дизайні виробів і обладнання. Сучасні САПР та автоматизоване дизайн-проектування. Solidworks — стандарт тривимірного проектування та ідеальний інструмент для розробки промислового дизайну виробів і обладнання. Система автоматизованого проектування КОМПАС-3D на ринку CAD/CAM/PDM–систем. Тривимірне параметричне моделювання в середовищі AUTODESK MECHANICAL DESKTOP. Програми векторної та растрової графіки. Графічні редактори CorelDRAW та Photoshop.
Опис: 1. Дизайн – основні поняття та визначення. Вступ. Види дизайну. Теоретичні концепції, основні принципи, поняття, визначення та специфіка мови дизайну. 2. Промисловий дизайн. Методи і засоби. Теорія дизайн-проектування. Методи формоутворення. Теорія композиції 3. Колір в техніці. Теорія кольору 4. Ергономіка в дизайн-проектуванні. Ергономіка, як наука про пристосування знарядь праці та умов праці до людини. 5. Тенденції і особливості сучасного дизайну.сучасний дизайн промислового обладнання. Тенденції і перспективи формоутворення . 6. Комп'ютерні технології в дизайні виробів і обладнання. Сапр. Базові поняття і визначення. Основні відомості про автоматизоване проектування. 7. Solidworks — стандарт тривимірного проектування та ідеальний інструмент для розробки промислового дизайну виробів і обладнання. 8. Тривимірне параметричне моделювання в середовищі autodesk mechanical desktop.
Методи та критерії оцінювання: • поточний контроль (70%): захист звітів з лабораторних робіт (30%), контрольна робота (40%); • підсумковий контроль (30 %, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (30%)
Критерії оцінювання результатів навчання: 1. Поточний контроль (ПК)(захист звітів до лабораторних робіт у письмовій формі шляхом проведення контрольного заходу за тематикою ро-боти у вигляді тесту (30 балів) - 50 балів 2. Екзаменаційний контрольна робота -40 балів; 3. Усна компонента 10 балів; Разом за дисципліну - 100 балів
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Даниленко В.Я. Дизайн: Підручник для вузів. – Харків: Видавництво ХДАДМ, 2003. –320 с.-664 іл. 2. Данилов Ю.М. Дизайн и художественное конструирование. Учеб. пособие. Воронеж. Воронеж. гос. техн. ун-т. 2005. 211 с. 3. Кочегаров Б.Е. Промышленный дизайн: Учеб. пособие. Владивосток: Изд-во ДВГТУ, 2006. – 297 с. 4. Рожкова Н.Г., Данилов П.П., Шитов В.Н. Графический дизайн и реклама на компьютере. Краткое руководство. – М.: Издательский дом "Вильямс", 2006. – 320 с.:ил. 5. Хмельовський О.М. Вступ у дизайн. Основи проектування систем життя: Курс лекцій. - Луцьк: ЛДТУ, 2002. - 207 с.: іл. 6. Шпак Я.В. "Комп'ютерні технології в формоутворенні і композиціїї обладнання": Конспект лекцій з курсу "Комп'ютерні технології в формоутворенні та композиції обладнання" для студентів спеціальностей 7(8).090223 – МТП, 7(8).090207-РТК, 7(8)090222-ОЛП ". № реєстрації 2595 від 21.05.08. НУ "Львівська політехніка”, - 2008.- 396 с. (комп'ютерний варіант). 7. Яковлєв М.І. Композиція: Геометричні аспекти художнього формотворення / Академія мистецтв України, Українська асоціація з прикладної геометрії. (+ CD). – К.: Каравела, – 2007. - 360 с. 8. Яцюк О.Г. Компьютерные технологии в дизайне. Логотипы, упаковка, буклеты. (+CD)-СПб.: БХВ-Петербург, 2002. – 464 с.: ил.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).