Технологія харчових виробництв

Спеціальність: Обладнання переробних і харчових виробництв
Код дисципліни: 7.133.03.E.23
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Проектування машин та автомобільного інжинірингу
Лектор: доцент Велика Оксана Тарасівна
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: 1. Володіння достатніми знаннями в галузях пов’язаних з конструкторсько-проектною діяльністю, що дасть можливість критично аналізувати ситуацію в сфері машинобудування та визначати ключові тенденції розвитку галузі; 2. Отримання знань для організації та формування машинобудівного виробництва за допомогою сучасних інформаційних, комунікаційних та інноваційних технологій; 3. Розуміння принципів, методів та обслуговування та діагностування технологічного обладнання; 4. Знання і розуміння наукових принци¬пів, що лежать в основі машинознавства; 5. Знання основ економіки та управління проектами в машинобудуванні; 6. Здобуття адекватних знань та розумінь, що відносяться до спеціальності 133 «Галузеве машинобудування», масштаб яких буде достатнім, щоб успішно організовувати та проводити дослідження з машинобудівної тематики, формувати та репрезентувати результати професійної діяльності. 7. Розраховувати, проектувати, досліджувати ринкові тенденції, проводити маркетинговий аналіз, виводити на ринок нові одиниці машинобудівного обладнання; 8. Здійснювати пошук інформації в різних джерелах для вирішення задач машинобудівної сфери; 9. Поєднувати теорію і практику, а також приймати рішення та виробляти стратегію діяльності для вирішення завдань машинобудівної сфери з урахуванням загальнолюдських цінностей, суспіль¬них, державних та виробничих інтересів; 10. Виконувати відповідні дослідження та застосовувати дослідницькі навички в машинобудуванні; 11. Використовувати на практиці функції машинознавця, застосовувати методичний інструментарій пізнання в машинознавстві, аналізувати отримані результати дос¬лі¬джень в контексті існуючих теорій, робити відповідні висновки. 12. Здатність використання різноманітних методів, зокрема сучасних інформаційних технологій, для ефективно спілкування на професійному та соціальному рівнях. 13. Здатність адаптуватись до нових ситуацій та приймати відповідні рішення; 14. Здатність демонструвати розуміння основних екологічних засад, охорони праці та безпеки життєдіяльності та їх застосування.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Загальна технологія ПХВ Процеси та апарати переробних і харчових виробництв
Короткий зміст навчальної програми: Сучасний стан галузі харчової промисловості України. Класифікація харчових виробництв Технологія олії та маргарину. .Перспективи розвитку олієжирової галузі харчової промисловості України. Гідрування олії. Одержання маргарину з саломасу. Якісні показники маргарину. Склад і властивості молока. Механічне та теплове оброблення молока . Технологія незбираномолочних продуктів. Технологія виготовлення масла.Кисломолочні продукти. Морозиво. Технологія вершкового масла. Технологія натуральних сирів. Технологія молочних консервів. Технологія сиру (твердого, плавленогоі кисломолочного. Технологія м’ясних виробів. Технологія ковбасних продуктів. Виробництво м’ясних консервів, характеристика і вимоги до сировини та її підготовка. Порціювання сировини в тару. Закручування та контроль герметичності банок. Стерилізація консервів. Формула стерилізації Сортування та охолодження консервів. Особливості виробництва консервів для дітей. Технологія безалкогольних виробів. Мінеральні води. Технологія хлібного квасу Технологія вин і коньяків. Сировина до виробництва вин і коньяків.Харчові та лікувальні властивості вин. Загальна технологія вин. Технологія білих столових вин (спеціальна технологія). Технологія червоних столових вин? (спеціальна технологія). Технологія міцних і десертних вин. Технологія шампанських та ігристих вин. Технологія коньяку. Оцінювання якості вин і коньяків.
Методи та критерії оцінювання: • усне опитування, контрольна робота (50%) • підсумковий контроль (50 %, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (50%)
Рекомендована література: 1. В.А.Домарецький, М.В.Остапчук, А.І. Українець. Технологія харчових продуктів.– Київ. НУХТ, 2003.– 572с. 2. Технология пищевых производств (под ред. Л.П. Ковальской) М.: “Колос” 1997-752с. 3.Остапчук М.В., Рибак А.І. Система технологій (за видами діяльності)-К.:ЦУЛ. 2003-888. 4. Товажнянський Л.Л., Бухкало С.І. Капустянко П.О., Орлова С.І. Загальна технологія харчових виробництв у прикладах і задачах. Підручник, - К. Центр навчальної літератури. 2005- 496с. 5. Дробот В.І. Технологія хлібопекарського виробництва. Київ. Логос. 2002.