Аналіз фінансових ринків

Спеціальність: Фінанси, банківська справа та страхування (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.072.00.M.012
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Фінанси
Лектор: старший викладач Сергеєв Олег Миколайович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Мета викладення дисципліни «Аналіз фінансових ринків» полягає в наданні знань з історії формування фінансових ринків, організації і функціонування фондового ринку, мето- дів торгівлі акціями, металами, криптовалютами, тощо. В рамках дисципліни майбутні спе- ціалісти повинні отримати знання про ризики, що існують на фінансових ринках, навчитись основам трейдингу, опанувати методи технічного та фундаментального аналізу.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування та розвиток у здобувачів освіти компетентності: інтегральної: Здатність розв’язувати складні задачі і проблеми у професійній діяльності або у процесі навчання у сфері фінансів, інвестицій, трейдингу, криптовалют у т.ч. інноваційного характеру, що передбачає застосування теорій та методів управління фінансами, проведення досліджень та характеризується невизначеністю умов і вимог до професійної та дослідни- цької діяльності. Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів освіти компетен- тностей: фахових (спеціальних): 1. Здатність оцінювати дієвість наукового, аналітичного і методичного інструментарію для обґрунтування управлінських рішень у сфері фондового ринку, трейдингу, криптовалют. 2. Здатність використовувати і вдосконалювати інформаційні системи у сфері інвесту- вання, трейдингу . 3. Здатність використовувати знання у практичній діяльності корпорацій у частині управління активами, капіталом, інвестиціями, фінансовими результатами, фінансовими ри- зиками. 4. Здатність розробляти стратегії для прийняття управлінських рішень у сфері фінансів, фондового ринку, ринку криптовалют.
Результати навчання: - Використовувати фундаментальні закономірності розвитку фінансових ринків для здійснення професійної діяльності. - Здійснювати адаптацію та модифікацію існуючих підходів і методів до конкретних ситуацій професійної діяльності. - Застосовувати управлінські навички у сфері інвестицій на фінансових ринках. - Презентувати результати власних досліджень зокрема, шляхом підготовки наукових публікацій і виступів на наукових заходах. - Обирати методи адаптації та напрями використання міжнародних стандартів та нормативів у практичній діяльності професіонала у сфері фінансів. - Обирати і застосовувати теоретико-прикладні методи і моделі антикризового управління у сфері фінансових ринків.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Ринок фінансових послуг. Портфельний менеджмент
Короткий зміст навчальної програми: Дисципліна «Аналіз фінансових ринків» вивчає основи функціонування фондового ринку, трейдингу акціями, металами, індексами, криптовалютами; прийоми та методи про- гнозування зміни ціни активів; інструменти технічного аналізу; інструменти фундаментально аналізу; інструменти мінімізації ризиків при інвестуванні; стратегію управління ризиками на фінансових ринках.
Опис: Історія розвитку фінансових ринків. Фондовий ринок. Ризики в трейдингу. Технічний аналіз. Фігури і індикатори. Інструменти технічного аналізу. Основи фундаментального аналізу. Практичні висновки.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль роботи здобувача: - Тестове опитування; - Усне опитування на лабораторних заняттях; - Виконання лабораторних робіт та їх захист; - Виконання індивідуальних завдань та їх захист; - Робота над кейсами, на воркшопах; Підсумковий контроль: за результатами поточного контролю.
Критерії оцінювання результатів навчання: 1. Тематичний контроль рівня знань протягом семестру (тестування у ВНС) – 20 балів 2. Виконання і захист підсумкового завдання (індивідуального науково-дослідного завдання / контрольних робіт) – 80 балів
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Акелис, Стивен Б. Технический анализ от А до Я: полный набор инструментов торговли ... от абсолютного индекса ширины до японских свечей = Technical Analysis from A to Z : covers every trading tool ... from the absolute breadth index to the zig zag [пер. с англ. : М. Волкова, А. Лебедев]. Москва: Диаграмма, 2000. 363 с. 2. Мероник А. Золотий грааль криптовалютного трейдингу. - Чернівці: Книги - ХХІ, 2020. - 176 с. 3. Арістова А. М. Економічний аналіз діяльності фінансових посередників: навч. посіб. К.: Київ. нац. торг-екон ун-т, 2009. 331. 4. Сохацька О., Роговська-Іщук І., Вінницький С. Фундаментальний та технічний аналіз цін товарних та фінансових ринків. К.: Кондор, 2012. 305 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).