Управління фінансами будівельних підприємств

Спеціальність: Економіка та управління будівництвом
Код дисципліни: 7.051.03.E.021
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Економіка підприємства та інвестицій
Лектор: Селюченко Надія Євстахіївна, к.е.н., доцент Баланська Олена Ігорівна, к.е.н., доцент
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Формування у студентів системи знань щодо фінансового забезпечення та оподаткування у будівельному бізнесі, комплексу умінь і навичок застосування різноманітних методів, інструментів та важелів фінансового та податкового менеджменту у будівельному бізнесі.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів освіти компетентностей: загальні компетентності: ЗК1. Здатність генерувати нові ідеї (креативність). ЗК2.Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу. ЗК3.Здатність мотивувати людей та рухатися до спільної мети. ЗК4.Здатність спілкуватися з представниками інших професійних груп різного рівня (з експертами з інших галузей знань/видів економічної діяльності). ЗК7.Здатність діяти на основі етичних міркувань (мотивів). фахові компетентності: ФК1.Здатність застосовувати науковий, аналітичний, методичний інструментарій для обґрунтування стратегії розвитку економічних суб’єктів та пов’язаних з цим управлінських рішень. ФК4.Здатність використовувати сучасні інформаційні технології, методи та прийоми дослідження економічних та соціальних процесів, адекватні встановленим потребам дослідження. ФК6.Здатність формулювати професійні задачі в сфері економіки та розв’язувати їх, обираючи належні напрями і відповідні методи для їх розв’язання, беручи до уваги наявні ресурси. ФК7.Здатність обґрунтовувати управлінські рішення щодо ефективного розвитку суб’єктів господарювання. ФК8.Здатність оцінювати можливі ризики, соціально-економічні наслідки управлінських рішень. ФКС 1.2 Здатність забезпечувати раціональне фінансування будівництва на засадах використання методів, інструментів та важелів фінансового менеджменту.
Результати навчання: • знання та розуміння механізму фінансового менеджменту, систем забезпечення фінансового управління на будівельному підприємстві; • знання та розуміння сучасних систем та механізмів фінансування будівництва, джерел фінансування діяльності будівельного підприємства; • знання чинних систем оподаткування та розуміння особливостей оподаткування будівельних підприємств; • уміння застосовувати методичний інструментарій аналізування фінансової звітності будівельного підприємства, розроблення фінансових планів і бюджетів, оцінювання вартості грошей в часі та довгострокових цінних паперів, вартості власного і позикового капіталу, ефективності реальних та фінансових інвестицій; • уміння застосовувати методи управління грошовими потоками, джерелами фінансування необоротних та оборотних активів, капіталом, фінансовими інвестиціями; • уміння використовувати методи оптимізації оподаткування будівельного підприємства; • уміння діагностувати фінансові ризики та фінансову кризу підприємства, обгрунтовувати управлінські рішення щодо фінансового оздоровлення будівельного підприємства
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Стратегії розвитку соціально-економічних систем Статистичний аналіз і моделювання соціально-економічних систем та процесів Кореквізити: Інженерія вартості у будівництві Нормування та управління ресурсами будівельного підприємства
Короткий зміст навчальної програми: Навчальна дисципліна спрямована на: формування у студентів знань у сфері теоретичних та організаційних основ фінансового менеджменту, систем його забезпечення; вивчення механізмів та джерел фінансування об’єктів будівництва, особливостей оподаткування будівельного бізнесу; формування практичних навиків застосування методичного інструментарію оцінювання та аналізування фінансової звітності, розроблення фінансових планів і бюджетів, оцінювання вартості довгострокових цінних паперів, власного і позикового капіталу, ефективності реальних та фінансових інвестицій; формування вміння застосовувати методи управління грошовими потоками, джерелами фінансування необоротних та оборотних активів, капіталом, фінансовими інвестиціями, податковими платежами, фінансовими ризиками, а також розуміння особливостей їхнього застосування в умовах антикризового фінансового управління будівельним бізнесом.
Опис: Теоретичні та організаційні основи фінансового менеджменту. Визначення вартості грошей у часі та її використання у фінансових розрахунках. Аналіз фінансових звітів та фінансове планування. Управління грошовими потоками будівельного підприємства. Управління оборотними активами. Управління інвестиціями підприємства. Вартість і оптимізація структури капіталу. Механізми і джерела фінансування об’єктів будівництва. Особливості оподаткування будівельного підприємства. Управління фінансовими ризиками будівельного підприємства. Антикризове фінансове управління підприємством.
Методи та критерії оцінювання: 1.Поточний контроль передбачає такі методи оцінювання: - оцінювання знань на практичних заняттях у процесі обговорення проблемних науково-практичних питань та вирішення ситуаційних завдань з урахуванням активності, внесених пропозицій, оригінальних рішень, уточнень і визначень тощо; - оцінювання тестових завдань у ВНС; - оцінювання індивідуальних розрахункових робіт. 2.Екзаменаційний контроль передбачає оцінювання письмової та усної компоненти.
Критерії оцінювання результатів навчання: Поточний контроль (40%): контрольне тестування; індивідуальні контрольні роботи. Підсумковий контроль - екзамен (60%): письмова компонента (50%); усна компонента (10%).
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Ван Хорн Дж. К., Вахович Джон М. Основы финансового менеджмента. Издательский дом «Вилямс», 2004. 992с. 2. Партин Г. О., Селюченко Н. Є. Фінансовий менеджмент: підручник. Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2018. 388с. 3. Васьківська К. В., Сич О. А. Фінансовий менеджмент: навч. посіб. Львів : «ГАЛИЧ-ПРЕС», 2017. 236 с. URL: https://financial.lnu.edu.ua/wp-content/uploads/2015/10/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%96%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%A4%D0%9C-30.pdf 4. Дема Д.І. Податковий менеджмент: навч. посібник / Д.І. Дема, І.В. Шевчук, Г.П. Мартинюк; за заг. ред. Д.І. Деми. К.: Алерта, 2017. 256 с. URL: http://ir.znau.edu.ua/bitstream/123456789/8277/1/Podatkovuy%20menedzment_2017_256.pdf
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).