Інфраструктура малого та середнього бізнесу

Спеціальність: Менеджмент організацій і адміністрування (за видами економічної діяльності)
Код дисципліни: 7.073.01.E.019
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Менеджмент організацій
Лектор: доц. Рачинська Галина Василівна
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: набуття системи теоретичних знань і практичних навичок формування взаємовідносин у бізнесі, принципів укладання угод з фінансово - кредитними установами, консалтинговими і аудиторськими компаніями, системою страхування малого бізнесу, рекламними агентствами і засобами масової інформації.
Завдання: Загальні компетентності: 1. Здатність генерувати нові ідеї (креативність). 2. Здатність формувати лідерські якості та демонструвати їх в процесі управління людьми. фахові компетентності: 1. Здатність застосовувати отримані поглиблені знання класичної та сучасної теоретико-методологічної та методико-прикладної бази управління організаціями різних видів економічної діяльності та адміністрування; 2. Здатність застосовувати одержані знання та розуміння ресурсного забезпечення бізнесу, що лежать в основі достатнього та необхідного обсягу матеріальних та нематеріальних активів, інтелектуального капіталу, фінансових та інформаційних ресурсів. 3.Здатність застосовувати поглиблені знання щодо здійснення взаємовідносин у бізнесі, їх організаційного, юридичного, біржового, податкового, страхового супроводу.
Результати навчання: Програмні результати навчання: 1. Проектувати ефективні системи управління організаціями. 2. Застосовувати спеціалізоване програмне забезпечення та інформаційні системи для вирішення задач управління організацією 3. Здатність використовувати професійно-профільовані знання й практичні навички з менеджменту, маркетингу, фінансів, логістики, економіки для ефективного управління суб’єктами господарювання в умовах ринкової економіки 4 Поєднувати різні економіко-математичні методи та моделі аналізування та оцінювання ризиків господарської діяльності, приймати управлінські рішення та розробляти заходи зниження їхнього впливу на ефективність підприємства. Методи навчання і викладання: Лекції, практичні заняття - інформаційно-рецептивний метод, репродуктивний метод, евристичний метод, метод проблемного викладу, самостійна робота – репродуктивний метод, дослідницький метод. Методи оцінювання рівня досягнення результатів навчання: Поточний та екзаменаційний контроль. Методи оцінювання знань: оцінювання виконання вправ та завдань під час практичного заняття, участі в дискусіях, підведеннях підсумків з питань, що розглядаються на практичному занятті) оцінка активності внесених пропозицій, оригінальних рішень, уточнень і визначень тощо. Екзамен – тестовий контроль,усне опитування.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні дисципліни: Стратегічний менеджмент. Супутні і наступні дисципліни: Маркетинговий менеджмент у малому і середньому бізнесі.
Короткий зміст навчальної програми: Дисципліна спрямована на формування системи спеціальних теоретико-методологічних знань та практичних навичок у сфері інфраструктури малого та середнього бізнесу, організаційного формування ділових відносин,сприяння учасникам ділових відносин в реалізації своїх інтересів.
Опис: Малі та середні підприємства як суб’єкти підприємницької діяльності. Утворення та функціонування підприємств малого та середнього бізнесу (МСБ) в Україні. Сутність інфраструктурного забезпечення малого та середнього бізнесу. Основні форми інтеграційної підтримки МСБ. Необхідність та форми самоорганізації МСБ Система фінансового обслуговування малого та середнього бізнесу. Організаційно – технічне забезпечення функціонування МСБ Податкова система в інфраструктурі бізнесу. Моніторинг можливостей інформаційно-консалтингового обслуговування МСБ. Економічні відносини між суб'єктами МСБ і суб'єктами страхового ринку.
Методи та критерії оцінювання: – поточний контроль - виконання практичних завдань та опитування на практичних заняттях; – підсумковий контроль – письмовий екзаменаційний контроль(письмова форма – тестування); усне опитування.
Критерії оцінювання результатів навчання: Критерії оцінювання результатів навчання студентів: Поточний контроль – 30 балів; Екзаменаційний контроль (письмова компонента) – 60 балів. Екзаменаційний контроль (усна компонента) – 10 балів.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: Рекомендована література .1. Господарський кодекс України №436-IV, с чинний, поточна редакція від 06.10.2021, підстава№1630-IX URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15#Text 2. 2. Податковий кодекс України №2755-VI, чинний, поточна редакція від 01.08.2021, підстава№1600-IX URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#Text 3. 3. Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань: Закон України. №755-IV, чинний, поточна редакція від 14.08.2021, підстава №1667- IX URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/755-15#Text 4. 4. Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні: Закон України №4618-VI, чинний, поточна редакція від 10.12.2020, підстава №1071-IX URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4618-17#Text 5. 5.Васильців Т. Г. Економіка малого підприємства: Навч. Посіб./Т. Г. Васильців, С.І. Іляш, Н.Г Міценко// за ред.д-ра екон. наук Т.Г Васильціва. К.: Знання, 2013. 446 с 6..Гальків Л.І. Розвиток малого та середнього підприємництва в сучасних умовах: моніторинг і регулювання: колективна монографія/Л. І. Гальків, Т. В. Кулініч, І.І. Новаківський, Й. М. Петрович, Г. В. Рачинська. Львів: Видав.-во " Растр-7, 2020. 284с. 7.Рачинська Г. В. Кластерна модель регіонального розвитку як форма інфраструктурного забезпечення малого підприємництва:розд.1.2. кол.мон."Актуальні напрями розвитку технічного та виробничого потенціалу національної економіки(економічний аспект):монографія / за ред. Л. М. Савчук, В. І. Дубницького, Л. М. Бандоріної . Дніпро: Пороги, 2021.288с. Навчально-методичне забезпечення 1. Електронний навчально - методичний комплекс «Інфраструктура малого та середнього бізнесу» для студентів галузі знань «Менеджмент і адміністрування» напряму підготовки «Менеджмент» спеціальності 8.03060101 «Менеджмент організацій і адміністрування» (укладачі: Рачинська Г.В., Копець Г. Р.,Лісовська Л.С. Режим доступу: https://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=182 2. Інфраструктура малого та середнього бізнесу: Методичні вказівки для практичних занять з дисципліни «Інфраструктура малого та середнього бізнесу» для студентів спеціальності 8.03060101 «Менеджмент організацій і адміністрування (за видами економічної діяльності)» спеціалізація 9900 «Менеджмент малого і середнього бізнесу» / Укл.: Г.В. Рачинська,Г.Р. Копець,Л.С. Лісовська Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2015. 20 с. Інформаційні ресурси 1.Державна служба статистики України. Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/ 2.Інтернет-портал для управлінців Management.com.ua. Режим доступу: http://www.management.com.ua/ 3.Національна бібліотека України ім. В. І. Вернадського. Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua 4.Офіційна Інтернет - сторінка Міністерства економіки України. Режим доступу: http://www.me.gov.ua 5.Ефективні комунікації.Режим доступу: http: www.pr-center.org.ua
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).