Європейські традиції та стандарти самоврядування місцевих громад

Спеціальність: Правознавство
Код дисципліни: 7.081.01.E.023
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Теорії права та конституціоналізму
Лектор: Забокрицький Ігор Ігорович
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: ІНТ. Здатність розв’язувати задачі дослідницького та/або інноваційного характеру у сфері права. ЗК5. Здатність спілкуватися іноземною мовою у професійній сфері як усно, так і письмово. ЗК8. Здатність спілкуватися з представниками інших професійних груп різного рівня (з експертами з інших галузей знань/видів економічної діяльності). ЗК9. Здатність працювати в міжнародному контенті. СК2 Здатність аналізувати та оцінювати вплив правової системи Європейського Союзу на правову систему України. ПК1.1 Здатність орієнтуватись у європейських традиціях та стандартах самоврядування місцевих рад. РН 5. Вільно спілкуватися правничою іноземною мовою (однією з офіційних мов Ради Європи) усно і письмово. РН 10. Аналізувати взаємодію міжнародного права та міжнародно-правових систем з правовою системою України на основі усвідомлення основних сучасних правових доктрин, цінностей та принципів функціонування права. РН 12. Проводити порівняльно-правовий аналіз окремих інститутів права різних правових систем, враховуючи взаємозв’язок правової системи України з правовими системами Ради Європи та Європейського Союзу. ПС1.1 Показати ґрунтовні знання, набуті в процесі навчання, в рамках європейських традицій та стандартів самоврядування місцевих рад. Зн2 Критичне осмислення проблем у галузі та на межі галузі знань Ум2 Здатність інтегрувати знання та розв’язувати складні задачі у широких або мультидисциплінарних контекстах К2 Використання іноземних мов у професійній діяльності АВ2 Відповідальність за внесок до професійних знань і практики та/або оцінювання результатів діяльності команд та колективів
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни: Державне (конституційне) право зарубіжних країн, Конституційний процес Супутні і наступні навчальні дисципліни: Теорія та практика конституціоналізму
Короткий зміст навчальної програми: «Європейські традиції та стандарти самоврядування місцевих громад» як навчальна дисципліна має велике значення у підготовці молодих майбутніх спеціалістів-юристів оскільки формує цілісне бачення майбутніх фахівців щодо сутності та змісту органів місцевого самоврядування в системі органів влади. Місцеві і регіональні власті, як органи влади, що знаходяться найближче до молодої людини, покликані зіграти дуже важливу роль у справі залучення молоді. При цьому місцеві і регіональні власті можуть забезпечити, щоб молоді люди не тільки чули й дізнавалися про демократію та громадянське суспільство, але й мали можливість застосувати ці знання на практиці.
Методи та критерії оцінювання: Оцінювання результатів навчання студента здійснюється відповідно до 100-бальної шкали оцінювання, встановленої в Університеті. Підсумкова оцінка з навчальної дисципліни складається з оцінки ПК результатів навчання упродовж семестру та оцінки результатів навчання при проведенні контрольного заходу під час СК – екзамену. Кількість балів, відведених на ПК складає 40 балів. Екзаменаційний контроль – 60 балів. Максимальна оцінка в балах разом за дисципліну – 100 балів.
Рекомендована література: Саєнко Ю., Ткачук В., Привалов Ю. Місцеве самоврядування в Україні: проблеми і прогнози. Київ, 1997. Бродель Ф. Матеріальна цивілізація, економіка і капіталізм, XV-XVIII ст. Ігри обміну. Київ: Основи, 1997. Баймуратов М.О. Європейські стандарти локальної демократії та місцеве самоврядування в Україні: Монографія. Харків: Одісей, 2000. Бабінова О. О. Державна регіональна політика і регіональний розвиток: сучасні реалії України та європейський досвід. Київ: Фенікс, 2011. 268 с. Бурик З. М. Стратегічне планування та програмно-цільове управління регіональним розвитком. Теорія і практика державного управління. 2008. № 3 (22). Васина І. П., Стародубцев С. Є. Шляхи розроблення екологічної програми розвитку міста. Теорія і практика державного управління. 2008. № 3 (22). Державне управління: європейські стандарти, досвід та адміністративне право : монографія / за заг. ред. В. Б. Авер’янова. Київ : Юстиніан, 2007. Дітковська М. Ю. Упровадження новітніх інформаційних технологій в органах державної влади і місцевого самоврядування. Теорія і практика державного управління. 2008. № 3 (22). Дейвіс Н. Європа. Історія. Київ: Видавництво Соломії Павличко «Основи», 2008. Лациба М. В. Як територіальна громада може впливати на вирішення питань місцевого значення. Київ.: УНЦПД, 2007. 108 с.