Проєктування радіоелектронних засобів інфокомунікаційних систем

Спеціальність: Телекомунікації та радіотехніка
Код дисципліни: 6.172.00.M.073
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Радіоелектронні пристрої та системи
Лектор: ст. викл. Кузик Андрій Остапович, доц. Оборжицький Валерій Іванович.
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: У результаті вивчення модуля студент повинен: • знати про основні процеси автоматизованого проектування РЕА, методи моделювання, аналізу та оптимізації пристроїв на ЕОМ; способи побудови та функціонування САПР; характеристики ЕОМ та периферійні пристрої, що використовуються у САПР. • засвоїти підходи до застосування математичного, лінгвістичного, інформаційного, програмного та організаційного забезпечення САПР у радіоелектроніці. • засвоїти фізичні основи функціонального i схемотехнiчного проектування пристроїв формування сигналів різноманітних видів модуляції, виконувати розрахунки з використанням засобів САПР. • знати про особливості застосування пакетів прикладних програм схемотехнічного та електродинамічного моделювання. • знати про особливостей аналізу лінійних мікрохвильових пристроїв. • засвоїти принципи проектування мікрохвильових пристроїв та антен у інтегрованому виконанні; • засвоїти навики автоматизованого проектування мікрохвильових пристроїв та антен.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни: Пристрої генерування та формування сигналів, Антенно-фідерні пристрої. Супутні навчальні дисципліни: Основи моделювання та проектування програмно-апаратних РЕЗ, Основи теорії радіотехнічних систем, Основи автоматичного керування та робототехніки.
Короткий зміст навчальної програми: Навчальна дисципліна вивчає основні процеси автоматизованого проектування РЕА: моделювання, аналізу та оптимізації НЧ, ВЧ та НВЧ пристроїв на ЕОМ; способи побудови, функціонування та використання САПР, а також навчає: фахово застосовувати теоретичні знання для: моделювання процесів у пристроях генерування та формування сигналів, моделювання процесів у мікрохвильових пристроях і антенах (в інтегрованому виконанні), питання забезпечення оптимальних робочих характеристик та параметрів; застосовувати основні підходи до аналізу і синтезу елементів радіо- та мікрохвильових трактів; застосовувати методи автоматизованого проектування радіоелектронних пристроїв.
Методи та критерії оцінювання: • Поточний контроль (40 %): письмові звіти з лабораторних робіт. • Екзаменаційний контроль (60 %, письмово-усна форма).
Рекомендована література: Проектирование устройств генерирования и формирования сигналов в системах подвижной радиосвязи: Учебное пособие для вузов / В.В. Шахгильдян, В.Л. Карякин, Под ред. В.В. Шахгильдяна. – М.: СОЛОН-Пр., 2011 – 400 с. 2. Richard C. Li. RF Circuit Design. Wiley Inc., Publ., 2009 – 827 p. 3. Проектирование радиопередатчиков / Под ред. В.В. Шахгильдяна. – М.: Радио и связь, 2000 – 656 с. 4. Основи мікрохвильової електроніки. Навч. посібник / В.І. Молчанов, Ю.М. Поплавко. – К.: НТУУ «КПІ», 2010. – 348 с. 5. Микроэлекrpонные устройства СВЧ. Учеб. пособие для радиотехнических специальностей вузов. / Веселов Г.И., Егоров Е.Н., Алехин Ю.Н. и др. - М.: Высшая школа, 1988. – 280 с.