Дослідження та оптимізація процесу формування тістових заготовок та начинки при виробництві мафінів
Автор: Тодавчич Вячеслав Іванович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Обладнання переробних і харчових виробництв
Інститут: Інститут механічної інженерії та транспорту
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2020-2021 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Тодавчич В.І., Стоцько З.А. (керівник). Дослідження та оптимізація процесу формування тістових заготовок та начинки при виробництві мафінів. //Магістерська кваліфікаційна робота. – НУ «Львівська політехніка», кафедра «Проектування та експлуатація машин». – Львів, 2020. Розширена анотація. Виробництво мафінів є перспективною галуззю харчового виробництва. Прогалини в технічній стороні харчового виробництва не дають змогу значною мірою прогресувати та відкрити повний потенціал галузі. Беручи до уваги малі підприємства громадського харчування, можна зробити висновок про необхідність покращення та модернізацію технічного автоматизованого забезпечення, що дасть змогу розвитку виробництва. Об’єкт дослідження: лінія формування мафінів, зокрема апарати фасування, розливання тіста та начинки, апарат посипки. Предмет дослідження: форми для випікання з паперу, тістова заготовка та начинка виробу. Мета роботи: дослідження процесу формування тістової заготовки та начинки на спроектованій машині MF-2000. У даному дипломному проекті розглядається лінія виробництва мафінів (кексів), зокрема частина фасування стаканчиків, розливання тіста, начинки та посипки. Беручи до уваги малі підприємства громадського харчування, можна зробити висновок про необхідність покращення та модернізацію технічного автоматизованого забезпечення, що дасть змогу розвитку виробництва. А ціни на аналоги машин закордонних виробників робить задачу максимально доцільною та обґрунтованою. Отже, актуальність моєї розробки є очевидною. Під час роботи було спроектовано машину виробництва мафінів MF-2000 опираючись на принцип роботи закордонних аналогів проводячи паралель до необхідності покращення та автоматизації виробництва даної галузі промисловості. Після проведення дослідження складу тіста та особливостей його формування було запропоновано ряд апаратів для розливання його в форми та підготовки до випікання, які працюють в автоматичному режимі, синхронізуючись з подачею конвеєра. В магістерській кваліфікаційній роботі було розраховано продуктивність машини, яка вказує на доцільність та раціональність впровадження її на виробництві. В конструкторській частині було проведено опис послідовності проектування лінії виробництва мафінів, зокрема апарату укладання стаканчиків в форми, апарату розливання тіста та начинки, апарату посипки сухої суміші. Також пораховано продуктивність лінії, яка дорівнює 1964 шт/год, розраховано потужність гвинтового насосу, визначено необхідний момент та потужність двигуна конвеєра та провірено на міцність деякі елементи конструкції. В роботі описано лінію виробництва мафінів, її будову, конструкторські рішення та доцільність використання. В результаті досліджень отримано і проаналізовано геометричні, кінематичні та силові параметри лінії та методики їх розрахунку. Дані дослідження можуть бути використані для виготовлення лінії та повного впровадження її на виробництво кондитерської промисловості. Розглянуто особливості застосування та конструкції, переваги та недоліки. Проведено узагальнення методик розрахунку та проектування машин, в рамках якого розглянуто основні аспекти проектування апаратів. Проведені дослідження уможливлять оптимізацію конструкції лінії виробництва мафінів, забезпечить конкурентний рівень його показників енергоспоживання та продуктивності. Ключові слова – мафін, тістова заготовка, начинка, формування, розливання в форми, противень, лінія виробництва. Перелік використаних літературних джерел: 1. Рецептура мафінів та кексів. [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу : https://kulinarniiblog.com/kulinarija-samoe-interesnoe/raznica-mezhdu-keksom-i-maffinom/ 2. Дослідження ринку мафінів. [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/issledovanie-rynka-keksov-maffinov-i-pirogov-dlitelnogo-hraneniya-v-ukraine-2019-god 3. Поточная линия по производству кексов и маффинов. [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://www.youtube.com/watch?v=GyU_lL25zL4