Вплив ергономічних факторів на пластику форм в дизайні меблів загального вжитку

Автор: Сеньків Юлія Зеновіївна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Дизайн
Інститут: Інститут архітектури та дизайну
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2020-2021 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: АНОТАЦІЯ Магістерська кваліфікаційна робота на тему: «Вплив ергономічних факторів на пластику форм в дизайні меблів загального» Виконав студент: Сеньків Ю.З. Науковий керівник: Юрченко. І. А. , ЧеркесБ. С. Робота складається з 3 розділів, кожен з яких містить п’ять та по чотири підрозділи. Робота складається із наукової роботи та робочих креслень. Мета pоботи – внести у вітчизняну меблеву промисловість нових рекомендацій щодо застосування ергономічних параметрів в дизайні меблів кухонного обладнання Пpедмет дослідження – ергономічні чинники, параметри та їх вплив на дизайн кухонного обладнання. Межі дослідження: часові – дослідження охоплює аналіз світового сучасного досвіду ХІХ-ХХІ ст.; теpитоpіальні – давні та сучасні кухонні меблів в Україні та США. Методи дослідження – для виpішення визначених завдань та досягнення поставленої мети викоpистовувався комплекс методів дослідження: методи поpівняльного аналізу, історико–теоретичного аналізу, комплексного,методи пpичинно-наслідкового аналізу, методи систематизації, індуктивного аналізу та моделювання. Ключові слова: ергодизайн, антропометрія, «психологія кухні», кухонні меблеві вироби, функціональне зонування, конструкція кухонного обладнання, «робочий трикутник». У дослідженні розглядаються етапи еволюції ергономіки меблевого обладнання для кухні та періодичну появу нових тенденцій в Україні та США. Наведені оптимальні приклади такої еволюції, що втілюють в собі основні ознаки певного часового періоду в Україні та США. Проведено аналіз досвіду ергономіки обладнання у США та в Україні. У роботі здійснено графоаналітичне дослідження передового вітчизняного та з досвіду США з проектування та виробництва кухонних меблів. На основі аналізу можливих факторів впливу на розвиток дизайну зформульовано основні , на сьогоднійшній день: науково-технічна революція та глобалізація. Методи дослідження передбачають синтез теоретичних та практичних положень про ергономіку та дизайн кухонних меблів. Зміст дослідження полягає в застосуванні ергономіки та нормативних вимог до проектування кухонного простору та розробці рекомендації в ергономіці проектування кухні, а також застосування цих рекомедації у проектуванні та виробництві кухонних меблів в Україні. Зазначений підхід, стосовно методів дослідження, дозволяє виявити певні об’ємно-просторові моделі, закономірності стосовно проектування та ергономіки простору кухні як в цілому, так і її складових елементів. У роботі досліджено основні вимоги до ергономіки кухонного простору, та визначено що ними є: функціональність, комфортність, зручність, безпека, мобільність на кухні користувача, , інформативність простору. Основою функціонально-планувальної організації структури кухонного гарнітуру є врахування ергономічних вимог до їх проектування та вимог психо-емоціонального сприйняття найбільш вдалих видових точок приміщення. У роботі розроблено відповідні типологічних моделей –так званої метричної розмірної шкали, стосовно основних габаритних розмірів тумб кухні, які в подальшому сприятимуть оновленню метричної системи у виробництві кухонь в Україні. Системний підхід дозволяє виявити основні ефективні ергономічні властивості кухонних меблів США, на основі чого намітити головні напрями ефективного розвитку ергономіки даного типу меблів, організувати кухонний простір так, щоб він став зручним для українського користувача , адже ергономіка «робочого трикутника» та максимально ефективного використання простору на кухні, дозволяє істотно збільшити продуктивність праці зменшення витрат часу , що сприяє отриманню задоволення господині від процесу приготування їжі.