Проект інформаційної системи підбору правильного харчування

Автор: Лебеденко Роксоляна Олегівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Управління ІТ проектами
Інститут: Інститут комп'ютерних наук та інформаційних технологій
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2020-2021 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Лебеденко Р.О., Худий А.М. (керівник). Проект інформаційної системи підбору правильного харчування. Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2020. Розширена анотація. Актуальність теми. Поява технологій зробило сьогоднішнє покоління малорухливим. Завдяки технологіям обсяг фізичної роботи майже зменшився, що є першопричиною різних проблем. Згідно з новим дослідженням, близько 30% населення світу страждає від надмірної ваги або ожиріння. Ця статистика показує, що здоров’я та фітнесу гостро потребує допомоги. Тренажерні зали мали величезний успіх. Однак у всіх немає часу відвідувати тренажерний зал. Для такої аудиторії додаток для дієти та фітнесу є порятунком. Індустрія мобільного розвитку так швидко зростала, і тепер смартфон – це річ, здатна вирішувати різні проблеми в багатьох сферах життя. Зараз люди прагнуть вести здоровий спосіб життя, і здається, що створення програми, орієнтованої на охорону здоров’я, може викликати у користувачів цікавість. Вони допомагають користувачам дотримуватися правильної дієти та контролювати споживання калорій. Повноцінне харчування важливо для організму та процесів. Важливо мати збалансовану дієту, багату всіма поживними речовинами, щоб у організмі не створювались дефіцити або гормональний дисбаланс. Харчування також важливо для підвищення імунітету та надання йому можливості боротися проти хвороб. Під час виконання даної роботи проаналізовано розробку проекту інформаційної системи, яка призначена для підбору правильного харчування. У роботі більш детально описані обмеження управління проектом, а саме: вартість, обсяг, якість, ризик, ресурси та час. Проілюстровано у вигляді схеми трикутника трьох основних обмежень: час, вартість та якість. Описано фази розробки проекту з детальним описом. Сформовано основні цілі створення системи підбору правильного харчування, а саме: підбір правильного харчування на основі персональних даних, аналіз раціону харчування, надання рекомендацій щодо зміни раціону харчування. Також наведено ряд переваг правильного харчування, такі як: втрата ваги, зниження ризику раку, лікування діабету, здоров’я серця та профілактика інсульту, здоров’я наступного покоління, міцні кістки та зуби, покращення пам’яті, поліпшення здоров’я кишечника, гарний сон. Проаналізовано системи аналоги дієтичних програм. Сформовано та описано основні проблеми розробки інформаційної системи підбору правильного харчування. На основі класифікації дієтичних програм та їх основні функції виділено основний функціонал розроблюваної системи. Спроектовано систему за допомого діаграм UML. Проаналізовано вимоги до системи за допомогою діаграми варіантів використання, яка вказує на події системи та їх потоки. Описано програмну систему за допомогою діаграми класів. Створено діаграму компонентів для відображення структури взаємозв’язків компонентів програмної системи. Для відображення взаємодії об’єктів спроектовано діаграму послідовності. Описані цілі та завдання інформаційної системи. Обгрунтовано важливість розроблення й впровадження системи підбору правильного харчування. Сформовано й описано функціональні й нефункціональні вимоги до проекту. Основні з них: система повинна надавати список рекомендованих планів меню на основі персональних даних враховуючи непереносимість деяких продуктів, система повинна аналізувати раціон харчування, надавати порівняльну характеристику спожитих поживних речовин та їх норму. Встановлено функціональні ролі пректної команди та їх обов’язки. Наведено критерії прийняття проекту. Сформовано життєвий цикл проекту з детальним розбиттям та описом кожного етапу, а саме: визначення вимог, логічний дизайн, фізичний дизайн, програмування та модульне тестування, тестування системи та встановлення. Створено діаграму Гунта з виділеним критичним шляхом проекту. Виділено ризики проекту та шляхи їх вирішення. Реалізовано програмний продукт для підбору правильного харчування. Описано архітектуру та функціональну частину програми. Здійснено контрольний приклад додатку, що доводить його коректну роботу та відповідність встановленим вимогам та цілям. Впровадження даного програмного продукту допоможе підбирати правильне харчування, а отже покращувати здоров’я. Також дана системи аналізує раціон харчування та надає рекомендації щодо його покращення. Метою дослідження є проектування й розробка проекту інформаційна система підбору правильного харчування. Задачі, які потрібно розв’язати для досягнення поставленої мети: 1. Проаналізувати та систематизувати літературні джерела, окреслити основні етапи розвитку наукової думки щодо вирішуваної проблеми, проаналізувати проекти аналоги. 2. Сформулювати проблеми розробки проекту інформаційної системи підбору правильного харчування. 3. Здійснити системний аналіз, який спрямований на вирішення сформованих проблем. 4. Спроектувати UML діаграми даного проекту, а саме: діаграму варіантів використання, послідовностей, кооперації, композиції, класів та інші. 5. Сформулювати й проаналізувати проектні вимоги, визначити обсяг проекту, побудувати концептуальну модель системи. 6. Описати процес виконання проекту. 7. Здійснити контрольний приклад розробленої програми. 8. Здійснити завершення проекту з аналізом результатів. Об’єктом дослідження є процес створення проекту інформаційної система підбору правильного харчування. Предметом дослідження є створення проекту інформаційної система підбору правильного харчування. Розроблена система допоможе користувачам правильно харчуватися з затратою мінімального часу. Також вона надасть змогу аналізувати раціон харчування та надавати рекомендації щодо її зміну. Ключові слова: проект, інформаційна система, харчування