Вдосконалення технології утилізації молочної сироватки

Автор: Гембара Марія Маріанівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Фармацевтична біотехнологія
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2020-2021 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Молочна сироватка - побічна молочна сировина, що утворюється з молока при виробництві сирів, сиру і казеїну. Вона містить у своєму складі половину сухого залишку молока, білки (альбумін і глобуліни), які мають високу біологічну цінність, лактозу, тонко дисперсний молочний жир, комплекс життєво важливих макро- і мікроелементів, вітамінів, органічних кислот. Утилізація молочної сироватки обумовлена ще і необхідністю захисту довкілля від забруднення. Молочна сироватка має високі показники БСК5 і ХСК. Наведено сучасні концептуальні підходи вирішення проблем переробки молочної сироватки, яка утворюється як побічний продукт під час виробництва сирів, кисломолочного серові, казеїну. Показано, що нові види продуктів та інгредієнтів, одержаних із сироватки, володіють широким спектром функціонально - технологічних властивостей та знаходять попит під година виробництва інших харчових продуктів. Проаналізовано тенденції розвитку новітніх технологій для одержання широкого спектру продуктів на основі сироватки, наведено відомості стосовно їх ролі у забезпеченні здорового харчування. Показано можливі шляхи використання лактози і вплив її на організм людини. Проведено аналіз відходів молочної промисловості та шляхів їх утилізації. На практиці для виробництва молочного цукру використовують підсирну сироватку, в зв’язку з високим вмістом в ній лактози і її доброякісністю. Запроектовано процес виробництва молочного цукру шляхом переробки підсирної сироватки як один із варіантів утилізації відходів молочної промисловості. Лактоза володіє рядом специфічних властивостей, що обумовлює необхідність отримання молочного цукру у вигляді спеціального продукту, вільного від інших компонентів молока. Лактозу одержують з молочної сироватки шляхом випарювання, кристалізації та сушіння. Виробництво молочного цукру складається з таких стадій: Знежирення сироватки Коагуляція білків Фільтрація сироватки Згущення сироватки Кристалізація молочного цукру Центрифугування Сушіння молочного цукру Подрібнення і фасування Розраховано матеріальний баланс всіх стадій для переробки 5 000 кг сироватки з метою одержання молочного цукру. Розроблено принципову технологічну схему процесу. Виконано технологічний розрахунок основного обладнання. Здійснено підбір основного обладнання, яке продуктивність якого узгоджена з проектною потужністю. Визначено можливий економічний ефект даного виробництва. Key words: whey, milk sugar, lactose, utilization, mineral composition, technology References: 1. Розроблення технології одержання біологічно активної суміші амінокислот з молочної сироватки / Ю.І. Сидоров, С.А. Познанська, В.П. Новіков // Хімія, технологія речовин та їх застосування. –2008. – С. 88–96. 2. M, Sychevskyi, I. Romanchuk, & A. Minorova (2019) Milk whey processing: prospects in Ukraine. Food Science and Technology, . 13(4), 58-68 /doi.org/ 10.15673/ fst.v13i4.1557 3. Интенсивная технология молочного сахара./ А.Г.Храмцов, И.А. Евдокимов // М.: ДеЛи принт, 2004.-227 с. 4. Рациональная переработка сыворотки / И.А. Радаева, А. Н. Петров // Молочная промышленность. - 2001. - №5. - С. 34-36. 5. Новые разработки по рациональному использованию молочной сыворотки / Т.А. Волкова, Э.Ф. Кравченко // Сыроделие и маслоделие, № 3, 2003 г., с. 29-30. 6. Переработка и утилизация молочной сыворотки/ Т.А. Волкова, Э.Ф. Кравченко, Н.В. Плисов // Молочная река № 4, 2005 г., с. 16-19 и № 1, 2006 г., с. 38-45.