Дослідження харчових продуктів на вміст токсичних домішок

Автор: Сеник Анастасія Степанівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Фармацевтична біотехнологія
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2020-2021 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Магістерську кваліфікаційну роботу присвячено дослідженню харчових продуктів на вміст токсичних домішок. Опрацьовано літературні дані щодо основних забруднювачів харчових продуктів та методів їх виявлення. Визначено вміст токсичних домішок у зразках кукурудзи та продуктах її переробки. Проведено дослідження зразків кукурудзи на наявність нуклеотидних послідовностей присутніх в генетично модифікованих продуктах. Таким чином, в запропонованих зразках консервів знайдено ДНК кукурудзи, не знайдено нуклеотидних послідовностей промотора 35S. Визначено забруднення зразків харчових продуктів метаболітами патогенних грибів. Досліджено вплив зараження Fusarium oxysporum, виділеного з кукурудзи на листок герані за методом Красильникова. Здійснено матеріальні розрахунки та розроблено принципову технологічну схему одержання фунгіцидного засобу. Розраховано техніко-економічні показники та доведено економічну доцільність даної роботи. 1. Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів».– [Електронний ресурс]. –Режим доступу: http://law.dt-kt.com/zakon-ukrayiny-pro-bezpechnist-ta-yakist-harchovyh-produktiv-vid-23-12-1997-r-771-97-vr/. 2. Токсикологія продуктів харчування/ С.А.Воронов, Ю.Б. Стецишин, Ю.В.Панченко, А.М. Когут.–Підручник–Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2014. –556 с. 3. Безпека харчових продуктів: антиаліментарні фактори, ксенобіотики, харчові добавки: навчальний посібник / Л.В.Кричковська, А.П. Бєлінська, В.В. Анан’єва та ін. –Харків: НТУ «ХПІ», 2017. –98с. 4. Безопасность пищевых продуктов и биологически активных добавок к пище: Практическое руководство по санитарно-эпидемиологическому надзору. /Закревский В.В. – СПб: ГИОРД, 2004. –С. 94. 5. Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини: Навчальний посібник / П.Х. Пономарьов, І.В. Сирохман. – К.: Лібра, 1999. – 272 с. 6. Технологія харчових продуктів. / Домарецький В.А., Остапчук М.В., Українець А.І. – К., 2003. – 572 с. 7. Применение пищевых добавок. Технические рекомендации – 4-е изд., расшир. и доп. / Сарафанова Л.А. – СПб.: ГИОРД, 2001. – 176 с. 8. Зерно. Контроль качества и безопасности по международным стандартам. Справочник / Фомина О.Н., Левин A.M., Нарсеев А.В. – Колос С, 2001.–368 с. 9. Товароведение продовольственных товаров растительного происхождения / Карташова Л.В., Николаева М.А., Печникова Е.П. – М.: Изд. дом «Деловая литература», 2004. – 816 с.