Дослідження властивостей мікробної асоціації «тибетський грибок» і напою на його основі

Автор: Ясюра Василь Євгенович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Фармацевтична біотехнологія
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2020-2021 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Робота присвячена вивченню мікробіологічних, біохімічних властивостей природної асоціації «тибетський грибок», органолептичних та пробіотичних властивостей функціонального напою, одержаного на її основі. Встановлено, що „тибетський грибок” складається з дріжджів Candida kefir, молочнокислих бактерій Lactococcus lactis, Leuconostoc lactis та бактерій роду Lactobacillus , а також оцтовокислих бактерій. Дослідження органолептичних властивостей кисломолочного продукту показали відповідність до загальноприйнятих норм та здатність конкурувати на ринку кисломолочних продуктів. Визначено ряд характеристик ферментованого напою: неспецифічна адгезія, вміст лактози в цільовому продукті, стійкість до агресивних середовищ, наявність антибактерiальної та протигрибкової активності, антибіотичну стійкість. Доведено, що напій володіє пробіотичними властивостями. Його можна використовувати як лікувальний і профілактичний засіб. На основі науково обґрунтованих результатів розроблена принципова схема промислового виробництва функціонального напою Проведено економічні розрахунки та доведено, що мікробну асоціацію «тибетський грибок» економічно вигідно використовувати у молочній промисловості. 1. Дослідження мікробіоти «тібетський грибок» для розробки фунціонального композиційного мікробного препарату / О.І. Вічко, Н.С. Щеглова, В.Г. Червецова, З.В. Губрій, О.В. Швед, В.П. Новіков. // Наук. Вісник Ужгород. ун–ту. (Сер. Біол.), 2008, Вип. 24, С. 114-116. 2. Дослідження морфології мікробної асоціації «тибетський грибок» / О.І. Вічко, Н.С. Щеглова, В.Г. Червецова, З.В. Губрій, О.В. Швед, В.П. Новіков // Вісник Нац. ун-ту «Львівська політехніка».– 2007.–№ 590: Хімія, технологія речовин та їх застосування. – С. 125–127. 3. Пробіотичні властивості кисломолочного напою на основі мікробної асоціації "тибетський грибок” / В.П. Новіков, В.Г. Червєцова, О.І. Вічко, В.Г Юкало // Молочна промисловість. – 2009. – № 5. – С.23- 25. 4. Біотехнологія одержання пробіотичної кисломолочної добавки на основі природної асоціації “тибетський грибок”: Автореф дис. ... канд. техн. наук: 03.00.20 – біотехнологія / О.І. Вічко; Нац. ун-т "Київський політехнічний інститут" МОН України. – Київ, 2015. – 22 с. 5. Микробиота природной ассоциации “Тибетский рис” / Н.П.Елинов, О.Г.Ларина О // Проблемы медицинской микологии. –1999. – Т. 1, № 1 – С.51–56.