Інноваційна технологія перероблення крохмалевмісної сировини у виробництві спирту
Автор: Кайда Богодар Олексійович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2020-2021 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: АНОТАЦІЯ Кайда Б. О., Кічура Д.Б. ( керівник). Інноваційна технологія перероблення крохмалевмісної сировини у виробництві спирту. Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2020. Розширена анотація Гідроліз – процес перетворення крохмалю як основного компонента зернової сировини до цукрів, які надалі зброджуються [1]. Гідроліз ефективно відбувається, якщо він доступний до дії ферментів, а саме – це незахищений стінками клітин, клейстеризований і розчинений [2]. Досягнення такого стану вимагає значних затрат тепла та енергії. З метою економії ресурсів і тепла використовують високодисперсний помел, а також вносять фільтрат барди на стадії термоферментативної обробки в кількості 20 та 40% для підтримання відповідних температур в апаратах [3]. Вносячи фільтрат барди знижується рН замісу, що негативно впливає на активність ферментних препаратів. Вийти з цього становища дозволяють кислотостійкі ферментні препарати. У подальшому підкислюючи середовище, ми якомога довше зберігатимемо моноцукри, що прогрідролізували при термічній обробці [4]. Об’єкт дослідження – термоферментативна обробка крохмалевмісної сировини з використанням фільтрату барди. Предмет дослідження – крохмалевмісна сировина (просо), зерновий заміс, фільтрат барди, кислотостійкі концентровані ферментні препарати, спиртове сусло. Мета дослідження – розробка та удосконалення технології виробництва спирту із важкоперероблюваної крохмалевмісної сировини при рециркуляції фільтрату барди[5]. Стисло викладені результати досліджень – було встановлено, що використання кислотостійких ферментних препаратів дозволяє проводити термоферментативну обробку зернових замісів на першій стадії при рН 3,8 [6]. Досліджено, що при внесенні різної кількості фільтрату барди показники динамічної в’язкості при одностадійній термоферментативній обробці наростають швидше і наближаються до граничного значення (3,0 Па?с), тому кращих показників динамічної в’язкості досягають при постадійній ТФО [7]. Ключові слова – заміс, термоферментативна обробка, спиртове сусло, кислотостійкі ферментні препарати, фільтрат барди.