Проект технології виробництва аміноацетатної кислоти

Автор: Шмагала Роман Володимирович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Технології фармацевтичних препаратів
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2020-2021 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Дана магістерська кваліфікаційна робота присвячена розробці проекту виробництва амінооцтової кислоти. Амінооцтова кислота (гліцин) є одною з життєво необхідних кислот, що беруть участь в регуляції обміну речовин. Ця амінокислота виробляється організмом і надходить в нього з їжею. Однак сучасна людина зазнає постійних стресів, особливо у період пандемії COVID. Власних запасів амінокислоти не вистачає. Гліцин призначається у наступних випадках: зниженні розумової працездатності, при девіантних формах поведінки дітей та дорослих, при ішемічному інсульті і порушенні мозкового кровообігу, як допоміжний засіб при лікуванні алкоголізму. Прийом гліцину покращує якість сну. Амінооцтова кислота має протиракову активність, захищає органи і тканини при загальних запальних станах, позитивно впливає на стан епітеліальних клітин кишківника. Дієтичні добавки з гліцином різного призначення розповсюджені на фармацевтичному ринку України і користуються попитом. Виробництво амінооцтової кислоти є актуальним і перспективним. Для одержання амінооцтової кислоти застосовують біотехнологічні методи, біосинтез, хімічний синтез або екстракцію з білкових гідролізатів. Від вибору методу залежать якісні показники кінцевого продукту. Найбільш широко для синтезу гліцину застосовують хімічні методи. Усі ці методи мають свої переваги та недоліки. Тому одним із завдань роботи був вибір оптимального методу синтезу та технічних умов для виробництва амінооцтової кислоти, здійснений на основі наукових публікацій. Об’єкти дослідження: методи синтезу амінооцтової кислоти; технології виробництва, їх переваги та недоліки. Область досліджень: технологія фармацевтичних препаратів. Мета: розроблення оптимальної технології виробництва амінооцтової кислоти. Результати досліджень: Здійснено аналіз джерел інформації щодо властивостей амінооцтової кислоти, механізмів її дії на організм людини та терапевтичних ефектів. Проаналізовано наявність препаратів гліцину на фармацевтичному ринку України та попит на них. Розглянуто переваги та недоліки різних методів синтезу амінооцтової кислоти, вибрано оптимальний спосіб – взаємодією монохлороцтової кислоти з карбонатом амонію. Розраховано витрати сировини на виробництво 1 т готової продукції. Запропоновано принципову технологічну схему виробництва. Розраховано необхідне обладнання для відділення виробництва амінооцтової кислоти потужністю 100 т/рік. Здійснено вибір та представлено креслення основного апарата, реактора Р-1 об’ємом 1 м3, для виробництва амінооцтової кислоти. Досліджено теплові ефекти виробництва амінооцтової кислоти, показано, що площа поверхні основного апарату повністю задовольняє умовам ведення процесу, Fp (2,3 м2)< Fа (3,45 м2), та розраховано кількість теплоносія –208,08 кг пари. Запропоновано будівлю каркасного типу для розміщення виробництва амінооцтової кислоти. Ключові слова: амінооцтова кислота (гліцин), монохлооцтова кислота, виробництво Бібліографія 1. Сидоров Ю.І., Чуєшов В.І., Новіков В.П. Процеси і апарати хіміко-фармацевтичної промисловості, Вінниця «Нова книга» 2009 – 816 с.