Дослідження конкурентоспроможності потенціалу ТзОВ “Грін Фекторі Україна”

Автор: Зінкевич Галина Ярославівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Менеджмент організацій і адміністрування (за видами економічної діяльності)
Інститут: Інститут економіки і менеджменту
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2020-2021 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Зінкевич Г.Я., Грибик І.Я. (керівник) Дослідження конкурентоспроможності потенціалу ТзОВ «Грін Фекторі Україна». Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2020. Розширена анотація Сучасний економічний розвиток свідчить про необхідність використання нових теоретичних підходів, прикладного інструментарію, які уможливлюють ефективне подолання складними соціально-економічними системами господарювання різних рівнів невизначеності динамічного ринкового середовища та дають змогу своєчасно адаптуватися до нього. Досвід останніх років свідчить про посилення конкуренції в усіх сферах ринкової діяльності. Поява великої кількості нових підприємств і організацій, лібералізація імпорту, утворення ринку капіталу, акціонерних підприємств, проникнення на український ринок іноземних компаній — усе це значно ускладнило ринкову ситуацію. Збільшення пропозицій товарів і послуг, з одного боку, і зменшення платоспроможності попиту — з другого, створили умови, коли конкуренція стала повсякденною справою . Визначаючи поняття "потенціал підприємства", особливу увагу треба звертати на перспективні можливості розвитку для забезпечення конкурентоспроможності. З огляду на це, на чільне місце висувається поняття стратегічного потенціалу як граничних можливостей з досягнення глобальних і локальних стратегічних цілей у відповідних умовах зовнішнього середовища Проблеми та конкурентоспроможності потенціалу підприємства вивчали багато вчених, серед них такі як: Н.І. Чухрай [1], Т. О.Петрушка [2],Л.В. Коваль, Ю.І. Кулиняк, І.Я. Кулиняк, О.В. Кошик [3], Л.В. Сачинська [4], Прокопишин Л.М., Петрович Й.М [5]. Об’єкт дослідження - процес управління конкурентоспроможністю потенціалу ТзОВ «Грін Фекторі Україна». Сфера досліджень – підвищення рівня конкурентного потенціалу ТзОВ «Грін Фекторі Україна». Мета дослідження - це вивчення теоретичних та методологічних основ конкурентного потенціалу ТзОВ «Грін Фекторі Україна» та розробка напрямів його покращення на практиці. У роботі досліджується конкурентоспроможність потенціалу ТзОВ «Грін Фекторі Україна», спеціалізованим дистриб’ютором, організацією, що знаходиться в своїй ніші – продаж оптом продукції овочівництва. Зокрема окреслено діяльність досліджуваного підприємства за роки існування на ринку, проведено аналізування фінансових результатів діяльності за 2017-2019рр. Також було оцінено рівень конкурентоспроможності ТзОВ «Грін Фекторі Україна» за допомогою SPAСE – аналізу, що у зв’язку з високим розвитком ринку товариству рекомендована наступальна (агресивна) стратегія. Здійснено детальну оцінку рівня конкурентного потенціалу підприємства, що включає поетапне оцінювання кожної із складових потенціалу та визначення загального його рівня. У роботі проведено обгрунтування необхідності та пріоритетних напрямів підвищення рівня складових конкурентного потенціалу підприємства. Виділено пріоритетні напрями підвищення рівня потенціалу ТзОВ «Грін Фекторі Україна», одним із яких є, застосування вендингу зі здоровою їжею, що є доволі перспективним враховуючи практично відсутність в Україні самого ринку та ситуацію яка склалась із Covid19. В роботі розраховано інвестиційний проект із встановлення апарату із здорової їжі у бізнес центрі, який за розрахунками окупиться через 5,7 місяці, та принесе додатковий щорічний прибуток у розмірі 81 тис.грн. Крім того, наголошено на важливості періодичного здійснення аналізу та переоцінки фінансових стимулів, оскільки можливі зміни технологій або умов ведення бізнесу впливають на узгодженість фінансових стимулів навіть в найефективніших ланцюгах поставок. У роботі розглянуто сценарії застосування договорів про поділ доходів та про виплату компенсації за знецінений товар із споживачами продукції ТОВ «Грін Фекторі Україна». Також в роботі проведено розрахунок інвестиційного проекту із розроблення, впровадження та підтримки сайту підприємства, як основа збільшення розмірів збуту продукції, а отже і зростання прибутку та частки ринку ТОВ «Грін Фекторі Україна». Ключові слова: оцінка, конкурентний потенціал, складові конкурентного потенціалу підприємства, управління потенціалом. Список використаних джерел: 1. Чухрай Н.І., Кулиняк І.Я., Глянцева О.І. Методичні підходи щодо обгрунтування заходів із покращання використання складових потенціалу промислових підприємств . Маркетинг і менеджмент інновацій. 2017. № 2. С. 233-247. 2. Emelyanov O. Y., Kurylo O., Petrushka T. Methodological principles of evaluating economic potential of industrial enterprise sustainable development. Науковий вісник Полісся. 2018. № 2 (14), ч. 1. С. 141–149. 3. Кіндрацька Г.І., Коваль Л.В., Кулиняк Ю.І. Ідентифікація конкурентоспроможності економічного потенціалу підприємства. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Проблеми економіки та управління. Львів., 2012. Вип. 725. С. 90-98. 4. Сачинська Л.В., Бедін О.В. Формування конкурентоспроможності потенціалу підприємства та його оцінка. Економічні науки. Серія : Облік і фінанси. Збірник наукових праць. Луцьк : ДВНЗ Луцького національного технічного університету, 2012. URL : http://archive.nbuv.gov.ua/portal/ soc_gum/ en_oif/ 2012_9_3 /33.pdf. 5. Петрович Й.М., Прокопишин – Рашкевич Л.М., Сучасні аспекти управління виробничим потенціалом промислових підприємств. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія «Проблеми економіки та управління. Львів., 2020. Т.4,№1 С. 188-194.