Забезпечення економічної ефективності діяльності підприємств
Автор: Загурна Олена Дмитрівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Економіка підприємства
Інститут: Інститут економіки і менеджменту
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2020-2021 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Загурна О.Д., Мусійовська О.Б. (керівник). Забезпечення економічної ефективності діяльності підприємства. Магістерська кваліфікаційна робота. ? Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2020. Розширена анотація. Забезпечення ефективного управління підприємствами в сучасних умовах ринкової економіки стає все більш складною проблемою, оскільки їх функціонування відбувається в динамічному зовнішньому середовищі, де підприємство відчуває на собі багатовекторний вплив чинників не завжди передбачуваних ринкових перетворень. При цьому використання узагальнюючих показників ефективності виробництва, де попередньо недостатньо чітко вирішене завдання визначення оптимальної сфери маневрування ресурсами підприємства зменшується ефективність їх використання. Об’єктом дослідження є процес управління економічною ефективністю діяльності підприємства. Предмет дослідження – теоретичні та прикладні положення щодо забезпечення економічної ефективності діяльності підприємства із застосовуванням відповідних розрахункових показників. Мета дослідження – розроблення теоретичних положень та прикладних рекомендацій щодо забезпечення економічної ефективності діяльності підприємства. У роботі розглянуто сутність та відмінність понять «ефект» та «ефективність». Представлено основні види ефективності діяльності підприємства, серед яких: технологічна, економічна, соціальна, екологічна. Уточнено сутність економічної ефективності на підставі аналізування наукових періодичних видань. Виявлено, що економічна ефективність є результатом фінансово-економічної діяльності суб’єкта господарювання, який покриває усі витрати на її здійснення та містить чистий прибуток, що залишається для розвитку бізнесу. Розглянуто особливості цільового та системного підходів до оцінювання економічної ефективності діяльності підприємств та основні вимоги до побудови системи таких показників. Систему показників комплексного аналізу ефективності діяльності підприємства представлено як: показники ефективності економічної діяльності підприємства об’єднано у такі групи: показники початкових умов діяльності підприємства, показники використання засобів виробництва, показники використання предметів праці, показники використання трудових ресурсів, показники виробництва і збуту продукції, показники собівартості продукції, показники прибутковості, показники фінансового стану підприємства. Аналіз ринку діяльності досліджуваного підприємства показав позитивні тенденції у розвитку цукрової галузі із 2016 року. Представлено динаміку зміни сумарної виробничої потужності працюючих цукрових заводів за 2010-2018 рр. Проаналізовано цінову політику, встановлено, що темпи приросту витрат на виробництво цукру є значно вищими від зростання оптово-відпускних цін на одну тонну. Здійснено порівняння індексів споживчих цін та цін на цукор, встановлено, що зростання цін на цукор в більшій мірі пов’язано із перевищення пропозиції над попитом. Динаміка обсягів експорту та імпорту цукру вказує тенденцію до стрімкого зростання експорту цукру, так у 2019 році експорт цукру перевищив імпорт у 12 разів. Представлено систему показників комплексного аналізу економічної ефективності діяльності ТзОВ «Радехівський цукор» дані показники згруповано у такі групи: показники використання засобів виробництва, показники використання предметів праці, показники використання трудових ресурсів, показники виробництва і збуту продукції, показники собівартості продукції, показники прибутковості та показники фінансового стану підприємства. Більшість показників не відповідають нормативним значенням. Виявлено низький рівень економічної ефективності діяльності ТзОВ «Радехівський цукор» за рахунок отримання збитків від операційної діяльності. Представлено перелік позитивних та негативних тенденцій щодо економічної ефективності діяльності досліджуваного підприємства. Досліджено чинники зовнішнього середовища, які здійснюють прямий і непрямий вплив на економічну ефективність діяльності підприємств цукрової галузі. У запропонованих моделях розглянуто взаємодію основоположних чинників зовнішнього середовища, серед яких матеріальні, трудові та фінансово-інвестиційні ресурси, постачальники, споживачі, конкуренти, банківська та податкова система. Виконано дослідження та побудовано моделі прямого та непрямого впливу факторів внутрішнього середовища на функціонування цукрових заводів. Такі моделі містять, зокрема, такі складові, як підрозділи підприємства, диверсифікація, управлінська оптимізація, технічна модернізація, стратегія, моніторинг показників ефективності, фінансові ресурси. Досліджено особливості функціонування підприємств цукрової галузі та виявлено основні проблеми, із якими стикаються підприємства у щоденній діяльності, проведено SWOT-аналіз для підприємств цукрової галузі. Основні чинники забезпечення економічної ефективності підприємств є: бюджетування, економічна безпека, економічна поведінка підприємства, політика формування і розподілу прибутку, конкуренто-спроможність підприємства, збутова політика, ресурсовіддача, якість стратегічного планування, екологічна складова, фінансовий стан, техніко-технологічна складова, соціальна складова. Запропоновано більшу увагу приділяти ресурсовіддачі підприємства. Ресурсовіддача підприємства є досить широким поняттям і може розглядатись із різних сторін: як діяльність, як результат, як процес, як метод господарювання, як організаційно-економічна система, як форма інтенсифікації виробництва, як напрямок наукових досліджень. Досліджено та удосконалено принципи забезпечення оптимального рівня ресурсовіддачі підприємств. Запропонована модель враховує ресурсний потенціал підприємства та є вагомим чинником, який формує відповідний рівень економічної ефективності діяльності підприємств. Досліджено ресурсовіддачу ТзОВ «Радехівський цукор» як чинник забезпечення економічної ефективності діяльності. Визначено основні складові показника ресурсовіддачі, проаналізовано стан інтенсифікації виробництва, розраховано рентабельності ресурсів, проведено факторний аналіз ресурсовіддачі. Виявлено, що досліджуване підприємство є чутливим до зміни операційного прибутку, чистого доходу від реалізації продукції та матеріальних витрат. Запропоновано використовувати три напрями підвищення економічної ефективності діяльності підприємства, які стосуються управління витратами і ресурсами, розвитку і удосконаленню виробництва, удосконалення системи управління підприємством. Заходами підвищення економічної ефективності діяльності для ТзОВ «Радехівський цукор» є: розширення асортименту продукції, заходи з ресурсозбереження та енергозбереження, повне та раціональне використання побічної продукції цукровиробництва. Розраховано та запропоновано оптимальні обсяги виробництва і реалізації продукції при різних варіантах переробки цукрового буряку. Складено прогноз змін інтегрального показника економічної ефективності для ТзОВ «Радехівський цукор». Ключові слова – економічна ефективність, показники, ресурсовіддача, цукрова галузь, ТзОВ «Радехівський цукор»