Формування системи управління забезпеченням та використанням виробничих ресурсів ТОВ «Імперія жирів»
Автор: Вишневська Тетяна Олегівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Менеджмент організацій і адміністрування (за видами економічної діяльності)
Інститут: Інститут економіки і менеджменту
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2020-2021 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Вишневська Т.О., Бондаренко Ю.Г. (керівник). Формування системи управління забезпеченням та використанням виробничих ресурсів ТОВ «Імперія жирів». Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2020. Розширена анотація. Однією з передумов процвітання промислового підприємства є належна забезпеченість виробничими ресурсами та їх ефективне використання. Вагомою якісною характеристикою господарювання на всіх рівнях є ефективність виробництва через підвищення використання ресурсного потенціалу. Ефективність використання ресурсів характеризує зв’язок між кількістю ресурсів, витрачених під час виробництва, та обсягом продукції, отриманої у результаті використання тих чи інших ресурсів. Узагальнення теоретико-методичних підходів до управління виробничими ресурсами дозволяє підсумувати, що автори часто приділяють значну увагу підвищенню ефективності використання основних виробничих засобів [1], модернізації виробництва [2], зокрема оновленню його техніко-технологічної бази [3], формуванню раціональної програми оновлення техніко-технологічної бази виробничих систем підприємства [4], що в ідеалі має призвести до вибору інноваційно-інвестиційного типу розвитку [5], безперервного оновлення підприємства [6], забезпечення його технологічної конкурентоспроможності [7], а іноді також до проведення радикальних інноваційних перетворень [8]. При цьому специфіка функціонування жиркомбінатів на сьогодні вимагає додаткового врахування сукупності світових тенденцій: вимог світової спільноти до зниження частки жирів у готових продуктах харчування [9], новацій в пакувальних процесах [10], нової, більш оптимальної організації діяльності основних і допоміжних цехів та проведення промислової автоматизації [11]. Метою проведеного дослідження є узагальнення теоретико-методичних підходів та розроблення рекомендацій щодо підвищення ефективності управління виробничими ресурсами ТОВ «Імперія жирів», а також розроблення системи обґрунтованих заходів з раціоналізації забезпеченості підприємства даними ресурсами і їх використання. Мета роботи зумовила необхідність розв’язання таких завдань: дослідити теоретичні підходи до підвищення ефективності використання ресурсів на промисловому підприємстві; проаналізувати фінансово-господарську діяльність досліджуваного підприємства за 2015-2019 рр. і оцінити ефективність використання окремих видів виробничих ресурсів; оцінити сучасні тенденції розвитку галузі маргаринів і жирів, дослідити ситуацію на ринку; визначити резерви і запропонувати систему управління виробничими ресурсами; обґрунтувати пропозиції щодо підвищення ефективності використання ресурсів, оцінити доцільність введення таких заходів. Об’єктом дослідження є процес управління ефективністю використання виробничих ресурсів на вітчизняних промислових підприємствах, зокрема у ТОВ «Імперія жирів». Предметом дослідження даної магістерської кваліфікаційної роботи є теоретико-методичні підходи до формування системи управління виробничими ресурсами та обґрунтовані заходи щодо раціоналізації використання ресурсів у ТОВ «Імперія жирів». Дана магістерська кваліфікаційна робота містить окремі елементи наукової новизни, які полягають в уточненні різноаспектних критеріїв раціональності виробничих ресурсів промислових підприємств, а також у встановленні механізму впливу позитивних змін у використанні ресурсів на таких підприємствах на їх кінцеві фінансові результати господарювання. Запропоновані заходи щодо покращення ефективності використання основних видів виробничих ресурсів на аналізованому підприємстві, які враховують сучасні світові тенденції на ринку маргаринів і жирів, були прийняті і визнані такими, що мають практичну цінність для ТОВ «Імперія жирів». Результатом проведеного дослідження стало винайдення варіантів модернізації окремих технологічних процесів ТОВ «Імперія жирів» з урахуванням світових вимог до виробників маргаринів і жирів, застосування більш раціонального підходу до використання матеріальних ресурсів і вдосконалення управління основними засобами даного підприємства. Всі пропозиції обґрунтовані у вигляді комплексної інноваційно-інвестиційної пропозиції. Ключові слова: виробничі ресурси, основні засоби, забезпечення, використання, система управління, маргарини, жири. Список джерел: 1. Берлінг, Р.З., & Грибик, І.І. (2013). Аналіз наявного стану основного капіталу західного регіону та шляхи підвищення ефективності його використання. Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку: Вісник Національного університету "Львівська політехніка", 776, 352–358. URL: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/24618. 2. Петрович, Й. М. (2016). Модернізація промислових підприємств як важлива передумова підвищення їх технічного рівня і ефективності функціонування. Вісник Національного університету "Львівська політехніка". Серія: Логістика : збірник наукових праць, 846, 126–131. URL: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/34873. 3. Петрович, Й. М., & Лущак, Н. С. (2012). Сутнісна характеристика поняття модернізації підприємства в системі економічних категорій. Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку: Вісник Національного університету "Львівська політехніка", 748, 199–206. URL: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/23232. 4. Войцеховська, Ю.В., Мавріна, А.О., & Копець, Г.Р. (2014). Інноваційні аспекти оновлення технологічного обладнання виробничих систем. Науковий вісник Національного лісотехнічного університету України, 5 (24), 340-345. URL: https://nv.nltu.edu.ua/Archive/2014/24_5/56.pdf. 5. Бондаренко, Ю. Г., & Багрій, З. Р. (2014). Інноваційно-інвестиційний тип розвитку економіки як умова її ефективного функціонування. Проблеми економіки та управління: Вісник Національного університету "Львівська політехніка", 799, 10-15. URL: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/25649. 6. Новаківський, І. І., Лущак, Н.С., & Борбулевич, В. З. (2016). Перспективи модернізації вітчизняних промислових підприємств. Маркетинг и менеджмент інновацій, 3, 230-245. URL: https://mmi.fem.sumdu.edu.ua/sites/default/files/mmi2016_3_230_245.pdf. 7. Лісовська, Л.С., & Лущак, Н.С. (2010). Аналіз шляхів підвищення технологічної конкурентоспроможності України. Проблеми економіки та управління: Вісник Національного університету "Львівська політехніка", 683, 364–370. URL: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/20326. 8. Рачинська, Г.В., & Лісовська, Л.С. (2011). Оцінювання рівня технологічного розвитку підприємств. Проблеми економіки та управління: Вісник Національного університету "Львівська політехніка", 698, 277–281. URL: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/11116. 9. Лукин, А.А. (2013) Основные направления совершенствования технологических процессов в масложировой промышленности. Вестник Южно-уральського Гос. Университета. Серия: Пищевые и биотехнологии, 1, 1, 15-20. URL: https://vestnik.susu.ru/food/article/view/2210. 10. Кулініч, Т.В., & Вишневська, Т.О. (2019). Аналізування тенденцій на ринку виготовлення упаковок для продуктів харчування. Тези Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції економічного спрямування «Світ економічної науки» (17 квітня 2019 р., м. Тернопіль), 13, 7-12. URL: http://www.economy-confer.com.ua/full-article/3079/. 11. Кулініч, Т.В., & Вишневська, Т.О. (2020). Cучасні підходи до ефективного управління виробничими ресурсами жирового комбінату. Тези доповідей XIІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Маркетинг та логістика в системі менеджменту» (22 жовтня 2020 р., м. Львів). Львів : Видавництво Національного університету „Львівська політехніка”, 77-78. URL: https://drive.google.com/file/d/1KENR91LtJnc3ssS4dwqtGh1dEkwqY-LZ/view