Використання відходів харчової промисловості на прикладі пивної галузі

Автор: Бондарчук Аліна Валентинівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Екологія та охорона навколишнього середовища
Інститут: Інститут сталого розвитку ім. В. Чорновола
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2020-2021 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Бондарчук А.В., Попович О.Р.. Використання відходів харчової промисловості на прикладі пивної галузі. Магістерська кваліфікаційна робота . - Національний університет «Львівська політехніка», м. Львів, 2020. Розширена анотація. Відходи пивоваріння – це суміш рослинних і мікробних білків, складних вуглеводів, органічних кислот та інших речовин, які за умов не залучення до господарчого використання, скидаються на відкритих майданчиках і в котлованах звалищ та вже на другий-третій день виділяють в біосферу отруйні продукти гідролізу і гниття. У такому стані відходи здатні лежати у «могильниках» багато років, активно забруднюючи біосферу продуктами розпаду. Ці речовини, поступово проникаючи в ґрунт, отруюють ґрунтові води, ґрунти стають непридатними для господарського використання на десятки років (причому з непередбаченими екологічними наслідками). Існує декілька технологій утилізації пивної дробини: консервація, центрифугування, фільтрування і сушіння. Можливі також різні комбінації цих технологій. Основні напрями використання пивної дробини у світі, які впроваджуються й в Україні - виробництво сухих кормів і продуктів харчування. Об’єктом дослідження є процес комплексного використання відходів пивної галузі. Предмет дослідження – відходи при виробництві пива. Мета дослідження - дослідити сфери, динаміку, економічні вигоди використання відходів харчової промисловості на прикладі пивної галузі. В роботі проаналізовано харчову промисловість, відходи харчової промисловості та галузі їх вторинного використання. Проведений моніторинг роботи заводу по виробництву пива на прикладі ПАТ «Радомишльський пивзавод», проаналізовані переваги та недоліки використання сухої і мокрої дробини, а також витрати та фінансові вигоди, сфери використання пивної дробини. Ключові слова: харчова промисловість, відходи, пиво, пивна дробина, корм, еколого-економічна ефективність, ПАТ «Радомишльський пивоварний завод». Перелік використаних літературних джерел: 1. Крисанов Д. Ф. Харчова промисловість України в контексті розвитку національної інноваційної системи / Д. Ф. Крисанов, К. О. Бужинська // Вісник Хмельницького нац. ун-ту. – 2009. – Т. 1, № 5. – С. 12–19. 2. Бондар Л. О. Поняття відходів за законодавством України [Електронний ресурс] / Л. О. Бондар // Екологічне право. – Режим доступу: http://ecopravo.host-ua.org.ua/nauk/ecobezpeka/agroeco.htm. 3. Виговська Г. Розвиток організаційно-економічного механізму поводження з відходами в Україні / Г. Виговська // Экология предприятия. – 2014. – № 4. – С. 60–76. 4.Кунце В. Технология солода и пива / В. Кун це. — СПб.: Профессия, 2009. — 1100 с. 5. Мелетьєв А Є Технохімічний контроль солоду, пива та безалкогольних напоїв: підручник/ A. Є. Мелетьєв, С.Р. Тодосійчук, В.М. Кошова. — Вінниця: Нова книга, 2008. — 300 с 6. Домарецький В.А. Технологія солоду та пива: підручник для студентів вищих навчальних закладів / В.А. Домарецький. – К. : ІНКОС, 2004. – 426 с. 7. Загальні технології харчових виробництв: підруч. / В.А. Домарецький, П.Л. Шиян, М.М. Калакура, Л.Ф. Романенко та ін. – К. : Університет «Україна», 2010. – 814 с. 8.Технохімічний контроль виробництва солоду, пива і безалкогольних напоїв [Текст] : підручник / А. Є. Мелетьєв, С. Р. Тодосійчук, В. М. Кошова ; за ред. А. Є. Мелєтьева. — Вінниця : Нова книга, 2007. — 392 с.