Системи забезпечення мікроклімату в готелі "Хортиця" у м. Запоріжжя

Автор: Галанзовський Іван Олександрович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Теплогазопостачання і вентиляція
Інститут: Інститут будівництва та інженерних систем
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2020-2021 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Галанзовський І.О., Желих В.М.(керівник). Системи забезпечення мікроклімату в готелі "Хортиця" у м. Запоріжжя. Магістерська кваліфікаційна робота.- Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2020 Анотація У даній магістерській роботі запроектовані системи забезпечення мікроклімату в готелі "Хортиця" у м. Запоріжжя. Джерелом теплопостачання є окремо стояча котельня. Система опалення двотрубна тупікова з нижнім розведенням трубопроводів. Нагрівальними приладами служать сталеві панельні радіатори фірми «VOGEL&NOOT» з нижнім підключенням та підлогові конвектори з примусовою конвекцією фірми MINIB. Регулювання тепловіддачі панельних радіаторів здійснюється термостатичними клапанами HERZ TS-90 з термостатичною головкою HERZ-Standart, регулювання тепловіддачі підлогових конвекторів здійснюється термостатами TH-0108. Панельні радіатори встановлюються під вікнами або біля зовнішніх стін технічних приміщень, вестибюлів, сходових кліток , складів. Конвектори вмонтовуються в підлогу із зашкленими фасами в обідньому залі, залі ресторану та вестибюлях. В приміщеннях готельного комплексу для створення необхідних санітарно-метерологічних умов запроектовано припливну і витяжну вентиляцію з механічним та природнім спонуканням згідно з вимогами діючих норм. Даний готельний комплекс відноситься до категорії **. Приплив повітря в номери готелю подається через вікна. Видалення повітря з житлових номерів виконується через санітарні вузли. Приплив в приміщення ресторану запроектований з механічним спонуканням і здійснюється за допомогою припливних установок фірми WOLF. Подача повітря запроектована в верхню зону приміщення через анемостати та решітки. Забір зовнішнього повітря - через жалюзійну решітку вище 2х метрів від поверхні землі. Витяжні системи запроектовані окремі для кожної групи приміщень. Витяжне повітря через повітропроводи і витяжні канали виводяться вище покрівлі. Забір витяжного повітря передбачається із верхньої зони приміщень через анемостати та решітки, а також через зонти над кухонним обладнанням. В кухнях ресторану запроектована також місцева витяжна вентиляція , а саме місцеві відсмоктувачі над кухонними плитами та кухонним обладнанням, забір повітря передбачається витяжною установкою фірми WOLF, яка обладнана жировловлюючим фільтром. В басейні передбачено два стаціонарних осушувачі повітря фірми Dantherm. Витяжка повітря з санвузлів здійснюється канальними і осьовими малошумними вентиляторами фірми Soler&Palau. Наукова частина магістерської роботи висвітлює питання визначення економічної доцільності встановлення конденсаційного котла. Встановлення конденсаційних котлів в паливних досягає набагато більш високої ефективності і, тим самим, знижує витрати на опалення споруд, а також зменшують кількість викидів в атмосферу. Оцінку економічної ефективності проведено, використовуючи показники порівняльної ефективності капіталовкладень в нову техніку. При цьому застосовано метод окупності, за яким визначається термін окупності, протягом якого повертаються додаткові капітовкладення за більш капіталоємним, але технічно досконалішим варіантом. У конденсаційному газовому котлі вода нагрівається за рахунок теплоти згорання так само, як в традиційних газових котлах. Проте у газовому котлі продукти згоряння проходять через теплообмінник і віддають лише частину тепла, а конденсаційний котел використовує додаткову теплоту конденсації водяної пари, яка утворюється внаслідок згорання газу, а потім, з повітрям і димовими газами викидається назовні. Конденсаційний котел відбирає тепло в пари методом конденсування вологи, чим власне і заслуговує свою назву. Коли пара охолоджується, вона перетворюється в конденсат, виділяючи при цьому певну кількість відчутну тепла. У звичайних котлах утворення конденсату призведе до його швидкого зносу і виходу з ладу, а для конденсаційного котла конденсат буде піднімати його ефективність. Таким чином ККД конденсаційного котла становить 110-112 % лише за використанням водяної пари, яка у традиційних газових котлах викидається в повітря. Для того щоб використати енергію водяна пара повинна конденсуватися при температурі нижче 60 0C. Об’єкт дослідження – готель "Хортиця" у м. Запоріжжя Предмет дослідження – параметри мікроклімату приміщень, ефективність від використання конденсаційних котлів Мета дослідження – проектування систем забезпечення мікроклімату приміщень готелю. Визначення економічних переваг встановлення конденсаційних котлів в поливній готелю. Визначено, що навіть за необхідності встановлення додаткового устаткування при монтажі паливної доцільно використовувати конденсаційні котли, так як такий варіант є більш привабливим з економічної точки зору. Ключові слова –джерело теплоти, газовий котел, конденсаційний котел, димохід, конденсатоутворення. Перелік використаних літературних джерел 1. ДБН В.2.6-31:2016 «Теплова ізоляція будівель» - K.: Мінбуд України, 2016. 2. ДСТУ-Н Б В. 1.1-27:2010 “Будівельна кліматологія” - K.: Мінбуд України, 2010. 3. ДСТУ Б В.2.6-189:2013 «Методи вибору теплоізоляційного матеріалу для утеплення будівель» 4. ДБН В.2.5-67:2013 “Опалення, вентиляція та кондиціонування” - K.: Мінбуд України, 2013. 5. ДБН В.2.2 20:2008 Готелі. - K.: Мінбуд України, 2008 6. Конденсаційні котли: принцип роботи, переваги, особливості [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http:// wiki.energytorrent.org/doku.php/uk:heliocollector.html 7. Теплозабезпечення малоповерхової забудови [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ecology.andigrupp.ru/gaskollektor.html. 8. Конденсационные газовые котлы. [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://hot-well.com/storage/docs/kondensacionnyekotly1461830486.pdf 9. Фокин В.Н. Основы энергосбережения и энергоаудита. М.: Машиностроение, 2006. 256 с. Halanzovskii I.O., Zhelykh VM. (supervisor). Microclimate support systems in the hotel "Khortytsa" in Zaporizhzhia. Master’s thesis. - Lviv Polytechnic National University, Lviv, 2020.