Особливості дизайну інтер’єрів та обладнання кафе-пекарень

Автор: Вовк Анастасія Олегівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Дизайн
Інститут: Інститут архітектури та дизайну
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2020-2021 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Анотація Вовк А. О «Особливості дизайну інтер’єру та обладнання кафе-пекарень» ДИЗАЙН Національний університет «Львівська Політехніка» Львів 2020 В дипломній роботі розглянуто питання особливостей проектування інтер’єру та обладнання кафе-пекарень. Дипломна робота містить п’ять розділів: I. Історіографія та джерельна база дослідження формування інтер’єру кафе-пекарень. II. Чинники формування дизайну інтер’єру та обладнання кафе-пекарень. III. Методики і засади розробки дизайну інтер’єру кафе-пекарні. IV. Проектне рішення інтер’єру та обладнання кафе-пекарні «TISTO». V. Економічна частина та охорона праці. В процесі роботи було досліджено особливості та чинники, що впливають на формування предметно-просторового середовища кафе-пекарень; вивчено історію розвитку кафе-пекарень та сучасний стан досліджуваної теми, що дало поштовх до висновку про малу кількість літератури, що систематизує інформацію про підходи до проектування кафе-пекарень. Отримано знання про сучасні тенденції формування екстер`єру та інтер`єру, досліджено вітчизняний та світовий досвід проектування інтер’єру та обладнання кафе-пекарень. Було застосовано різноманітні методи дослідження, а саме теоретичні, емпіричні та художньо-композиційні. В результаті їх застосування було проаналізовано аналоги та вивчено проблеми, що найчастіше зустрічаються в проектній діяльності дизайнерів інтер’єру. Також було досліджено психологію впливу кольору на споживача, ознайомлено з технічними вимогами до розробки дизайну кафе-пекарень. З’ясовано художньо-образні особливості формування простору. Загальний аналіз наукових джерел продемонстрував необхідність та актуальність глибинного дослідження теми особливостей дизайну інтер’єру кафе-пекарень. В процесі роботи було проведено аналіз художніх концепцій, які застосовуються у вітчизняному та світовому досвіді. Досліджено їх історичну підоснову та відображення у предметно-просторовому наповнені інтер’єру сучасних закладів. Виявлено переваги та недоліки в дизайнерські практиці, наприклад невідповідність предметного наповнення закладу його назві, або нефункціональне використання проектованої площі та інші. Вивчено графіки руху, порядку сприйняття споживачем інтер’єру. Проаналізовано особливості організації пересування, орієнтації відвідувачів, працівників в просторі закладу харчування. Було структуровано критерії та вимоги до якості та комфортності перебування відвідувачів, розроблено графіки та схеми. В результаті було сформовано цілісний дизайн-проект із застосуванням новітніх матеріалів, технологій та вдалих підходів до проектування. Зі своєю неповторною концепцією та вирішенням найбільш розповсюджених проблем, що були виявлені в процесі дослідження. Вивчення даної теми сформувало теоретичний фундамент для подальшого дослідження та систематизації методів та засобів проектування інтер’єру та обладнання кафе-пекарень. Задля підвищення дизайнерських професійних якостей, покращення якості та комфорту закладів харчування та їх майбутній розвиток. Ключові слова: дизайн, інтер’єр, кафе-пекарня, обладнання, організація простору.