Облік, аналіз та контроль діяльності Радехівської районної спілки споживчих товариств
Автор: Приступляк Ірина Петрівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Облік і оподаткування
Інститут: Інститут економіки і менеджменту
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2021-2022 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Приступляк І.П. Гик В.В. (керівник). Облік, аналіз та контроль діяльності Радехівської районної спілки споживчих товариств. Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2021. Розширена анотація. В Україні споживча кооперація має давню історію, оскільки у різні періоди свого розвитку об’єднувала населення, навіть у періоди економічних криз та політичних потрясінь, демонструвала ефективність господарської діяльності, а також була лідером в окремих товарних сегментах на внутрішньому ринку України та за кордоном [1, с.3]. Таким чином, організація обліку діяльності підприємств та організацій споживчої кооперації пройшла досить довгий та непростий шлях і сьогодні має певні відмінності від організації обліку на інших підприємствах України. Так, Попітіч Т.В., досліджуючи в статті [3] вимоги до формування облікової політики в кооперативних підприємствах, виділяє три рівні облікової політики в системі споживчої кооперації: державний, галузевий та в межах кооперативного підприємства. Насамперед, діяльність підприємств споживчої кооперації регулюється законами України «Про споживчу кооперацію» [4] та «Про кооперацію» [5], де описано основні цілі та принципи діяльності кооперативних підприємств та організацій. Крім загальноприйнятих в Україні законодавчих та нормативних актів, споживча кооперація керується внутрішньовідомчими постановами та інструкціями, що зумовило відмінності від організації обліку на інших підприємствах. Важливу роль в побудові обліку відіграє План рахунків бухгалтерського обліку, який затверджений Постановою Правління Укоопспілки [6] і є обов’язковий для застосування кооперативними організаціями. Форма ведення бухгалтерського обліку в споживчій кооперації книжково-журнальна, що закріплено затвердженням Інструкції [7], в якій описано порядок ведення обліку за цієї формою. Для ведення бухгалтерського обліку підприємства споживчої кооперації використовують спеціалізовану кооперативну програму «УКС-Бухгалтерія», а для формування фінансової та статистичної звітності – «УКС-Звітність». Програма «УКС-Бухгалтерія» створена з метою автоматизації бухгалтерського обліку товарних, грошових та розрахункових операцій, що значно пришвидшує і полегшує процес ведення обліку бухгалтером. Не менш важливою для ведення обліку є програма «УКС-Звітність», за допомогою якої формується фінансова звітність, звіти по праці та зарплаті, а також статистична звітність. Для аналізу господарської діяльності споживчої кооперації України можна виділити такі методичні прийоми, як вертикальний, горизонтальний та метод коефіцієнтів. Велике значення для аналізу діяльності підприємств роздрібної торгівлі та ресторанного господарства споживчої кооперації має показник товарообороту, оскільки від його значення залежать всі інші показники діяльності. Система внутрішнього контролю споживчої кооперації України базується на тісному взаємозв’язку підприємств та організацій, які входять у цю систему, має в своїй основі відносини економічного підпорядкування і взаємодопомоги. Об’єкт дослідження – діяльність Радехівської районної спілки споживчих товариств. Предмет дослідження – комплекс теоретичних, методологічних та практичних засад обліку, аналізу та контролю діяльності в споживчій кооперації України. Мета дослідження: дослідження організації та методики обліку, аналізу та контролю в Радехівській райспоживспілці. Радехівська райспоживспілка є однією з організацій споживчої кооперації, до складу якої входить Лопатинське і Корчинське споживчі товариства, а також споживчий кооператив «Берізка». Загалом аналіз діяльності Радехівської райспоживспілки показав її ефективне функціонування, проте погіршення результатів діяльності, зокрема зменшення чистого прибутку у 2020 р. на 39%, свідчить про потребу у пристосуванні умов господарювання до можливих карантинних обмежень в майбутньому. А саме, рекомендується організувати службу доставки продукції ресторанного господарства. Це дозволить, з одного боку, підвищити обсяги товарообороту та, з іншого боку, функціонувати закладам ресторанного господарства у випадку заборони відповідно до карантинних обмежень. Органи управління, що здійснюють контроль Радехівської райспоживспілки є встановлені відповідно до примірного статуту районної спілки споживчих товариств, що затверджений з’їздом споживчої кооперації України. Важливу роль в контролі за діяльністю райспоживспілок Львівської області, зокрема Радехівської райспоживспілки, відіграє правління спілки споживчих товариств Львівської області, без погодження якого не відбувається прийняття більшості рішень, що стосуються діяльності райспоживспілки. Правління Радехівської райспоживспілки здійснює перевірки діяльності споживчих товариств, що входять до складу райспоживспілки. А саме, споживчі товариства складають і подають звіти за підсумками календарного року. В цих звітах зазначається інформація про результати діяльності товариств та їх підприємств. Сьогодні потребують нагального вирішення ряд проблем, з яких найбільше значення має потреба в автоматизації облікових, аналітичних та контрольних процесів. Застосування комп’ютерних програм дозволяє пришвидшити та полегшити роботу бухгалтеру, фінансовому аналітику та органам контролю. Більшість документів формується вручну, зокрема це стосується Головної книги, деяких внутрішніх статистичних звітів, звітності матеріально відповідальної особи, калькуляційних карток. Перехід до автоматизації процесів формування цих документів сприятиме підвищенню ефективності організації обліку, аналізу та контролю в Радехівській райспоживспілці. Ключові слова – облік, аналіз, контроль, споживча кооперація, райспоживспілка. Перелік використаних літературних джерел. 1. Аліман М. В., Войнаш Л. Г., Гончаренко В. В., Гелей С. Д. та ін. Споживча кооперація України: від зародження до сьогодення ? Львів: Вид-во Львівської комерційної академії, 2013. 976 с. 2. Мокринська З. В. Бухгалтерський облік та звітність у кооперативах генерального губернаторства в 1939-1944 роках. Економіка та держава. 2021. № 4. С. 115–121. 3. Попітіч Т. В. Передумови раціональної організації бухгалтерського обліку в споживчій кооперації. Економічний аналіз. 2010. № 6. С.303-305 4. Про споживчу кооперацію: Закон України від 10.04.1992 № 2687 -ХІI (зі змінами і доповненнями). Відомості Верховної Ради України. 1992. № 30. 5. Про кооперацію : Закон України від 10.07.2003 № 1087 -IV (зі змінами і доповненнями). Відомості Верховної Ради України. 2004. № 5. 6. Про затвердження Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств та організацій споживчої кооперації України (Укоопспілки): Постанова Правління Укоопспілки від 24.04.2008 р. №147. 7. Інструкція про застосування книжково-журнальної форми бухгалтерського обліку в організаціях і підприємствах споживчої кооперації – К.: ДІЯ, 2002. – 214 с.