Формування інтер’єрів закладів громадського харчування засобами фітодизайну
Автор: Кірсанова Анастасія Олександрівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Дизайн
Інститут: Інститут архітектури та дизайну
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2021-2022 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: В роботі розглядається тема формування інтер’єрів закладів громадського харчування засобами фітодизайну. Створення ресторанів, кафе, барів, клубів та інших закладів такого типу є надзвичайно складним і захоплюючим, оскільки ці категорії мають конкретну мету – споживання їжі та культурні розваги, розраховані на довготривалий прийом відвідувачів. Як наслідок, організація середовища цих закладів стає все більш популярною. Актуальність дослідження також пов’язана з культурною ситуацією країни – соціальною необхідністю виникнення різноманітних закладів громадського харчування, у тому числі й функції розширеного дозвілля. На практиці це підтверджується масовим зростанням нових кафе, ресторанів і пабів. Перший розділ присвячений дослідженню історії розвитку екологічного стилю з елементами фітодизайну. Проаналізовано основні дослідження екологічного стилю. При цьому, слід зазначити, що нині в Україні розробляються основні принципи державної політики, спрямовані на вирішення екологічної кризи, створення конкурентоспроможної продукції та безвідходного виробництва, енергозберігаючі технології тощо. З популяризацією екологічних проблем і одночасним загостренням техногенних ситуацій виникли нові наукові напрямки, що вивчають процеси взаємодії людини з суб’єктом і природним середовищем. Сьогодні в Україні особливе місце займають теоретичні та практичні дослідження у сфері екологічного проєктування. При розгляді розвитку напрямків фітодизайну визначено, що фітодизайн – це новий вид художньо-конструктивної діяльності, що виник у 20 столітті і спрямований на оздоблення різноманітних предметів інтер’єру натуральними (рослинними) матеріалами. Виявлено, що поєднання фітодизайну з екостилем є новим трендом у дизайні, адже екологічний стиль в інтер’єрі завжди приваблював дизайнерів. Але сьогодні це сильна тенденція. Сенс екологічної культури настільки глибокий, що його можна осягнути менше розумом, ніж інтуїцією. Сьогодні еко-стиль є одним з найпопулярніших. В екологічній обстановці можна дійсно відпочити від міської суєти. При дослідженні особливостей проєктування екологічного стилю з елементами фітодизайну визначено, що екодизайн – це цілісний світогляд, заснований на дбайливому ставленні до навколишнього світу. Штучні речі не можуть замінити сили природи, з яких ми черпаємо енергію. Цей стиль був створений як відповідь на споживчу культуру і занадто швидкий темп комфортного проживання. У другому розділі роботи проаналізовано світовий досвід створення інтер’єрів в екологічному стилі з елементами фітодизайну. Такими закладами в Україні є: еко-ресторан «Явір» розташований на трасі Луцьк-Рівне; бранч-кафе «PUR PUR» у Луцьку; готель ZELYONKA у Києві; Панорамний ресторан Veranda on the river (Веранда на Дніпрі). При аналізі закладів громадського харчування в еко стилі з елементами фітодизайну за кордоном відзначені: Cave Cafe Six Degrees від OOZN Design; ресторан Radusa на висоті 1720 метрів; кафе «Дон»; еко-ресторан Mera Brasserie від LOFT Magdalena Adamus; Триповерховий барний льох La Boheme Entre Amis» від Studio Atelier Veloso Architects; еко-ресторан SHIFT (Бухарест, Румунія). Також, в цьому розділі розглянута типологія рослинних елементів декорування інтер’єру, сучасні тенденції використання екологічних матеріалів у закладах громадського харчування, наведено приклади функціонального зонування закладів громадского харчування в екологічному стилі з елементами фітодизайну. Третій розділ роботи містить проєктне рішення інтер’єру екологічного ресторану «Натхнення природи». Важливо, щоб людям було комфортно не тільки на роботі, а й під час їжі. Тому при проєктуванні обідніх зон враховані ергономічні вимоги. При проєктуванні їдальні, крім розміру сидіння, враховані розміри і розташування меблів, тобто ширину проходів, відстань від стін і т.д. Оскільки наш проєкт інтер’єру в еко-стилі, без рослин нам не обійтися. Тому в нашому ресторані ми використали такі рослинні композиції: живі фітостіни, щоб відвідувачі відчували себе більш спокійно, для чого ми використали рослину філодендрон. Кольоровим рішенням при виборі матеріалів у проєктуванні еко-ресторану «Натхнення природи» обрано зелений і природньо бежевий, оскільки зелений вважається нейтральним кольором і його можна використовувати з теплими і холодними кольорами, а зелений ефект може змінюватися в залежності від того, які кольорові тони переважають. Важливою складовою дизайну інтер’єру є освітлення, оскільки правильне освітлення в ресторані не зробить їжу смачнішою, але неправильне освітлення може зіпсувати навіть саму пристойну їжу. Композиція меблевої серії та її рішення повинні враховувати складність організації всього інтер’єру. У нашому випадку це дерев’яні столи та стільці, крісла та дивани, сучасні пластикові меблі, барні стійки, вішалки та різноманітні аксесуари. Отже, простота, екологічність і вишуканість – стильне природне рішення. В четвертому розділі роботи проведено економічні розрахунки кошторису робіт. Згідно проведених розрахунків кошторисна вартість проектно-пошукових робіт за темою магістерської роботи «Формування інтер’єрів закладів громадського харчування засобами фітодизайну» складає 18 285 грн. Отже, кошторисна вартість проектної пропозиції формування предметно-просторового середовища складає: 231338,18 грн. (вартість будівельних робіт); 234 576 грн. (вартість обладнання індивідуальної розробки); 5779 044,59 грн. (вартість типового обладнання); 6 244 958,77 грн. (загальна вартість типового проекту та індивідуальної розробки обладнання і будівельних робіт). Загальна вартість робіт по проєкту еко-ресторану «Натхнення природи» становить 6 263 243,77 грн. Ключові слова: фітодизайн, екостиль, екодизайн, інтер’єр, громадське харчування, проєктування, дизайн.