Організація гасіння пожежі в супермаркеті «Райцентр» смт. Романів Житомирської області

Автор: Мовнар Степан Юрійович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Пожежна безпека
Інститут: Інститут будівництва та інженерних систем
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2021-2022 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Мовнар С.Ю., Білінський Б.О. (керівник). Організація гасіння пожежі в супермаркеті «Райцентр» смт. Романів Житомирської області. Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет „Львівська політехніка”, Львів, 2021. Розширена анотація. Пожежі у супермаркетах характеризуються наявністю великої кількості покупців, яким загрожує небезпека, значною кількістю матеріальних цінностей, необхідністю для ліквідації пожежі, залучення великої кількості особового складу Оперативно-рятувальної служби ДСНС. В першому розділі розкрито характеристику будівлі супермаркету «Райцентр». У другому розділі проведений аналіз пожежної небезпеки приміщень супермаркету «Райцентр». В третьому розділі проведено перевірку стану пожежної безпеки супермаркету «Райцентр». В четвертому розділі проведено обґрунтування вибору пожежної та аварійно-рятувальної техніки, розрахунок сил та засобів для гасіння пожежі. В п’ятому розділі розроблено та обґрунтовано заходи щодо покращення протипожежного стану. У шостому розділі розраховано економіку пожежної безпеки У сьомому розділі описані вимоги до виконання правил безпеки праці та екологічної експертизи. Об’єкт дослідження – системи забезпечення пожежної безпеки приміщень супермаркету «Райцентр» смт. Романів Житомирської області, як об’єкту пожежної небезпеки. Предмет дослідження – небезпечні фактори пожежі при її гасінні в приміщенні супермаркету «Райцентр» смт. Романів Житомирської області. Мета дослідження: Провести розрахунок необхідної кількості сил і засобів та розробити рекомендації працівникам штабу ліквідації НС в організації гасіння пожежі у супермаркеті «Райцентр» смт. Романів Житомирської області. За умови впровадження запропонованих інженерно-технічних рішень та постійного контролю рівня оперативної готовності (знання правил поведінки під час пожежі та поводження з первинними засобами пожежогасіння) підрозділів ДСНС Житомирської області та працівників супермаркету можливо в майбутньому суттєво знизити час вільного розвитку пожежі та уникнути людських жертв. Ключові слова: супермаркет, евакуація, пожежна частина, гасіння пожежі, рятувальник. Перелік використаних літературних джерел. 1. Кодекс цивільного захисту України (від 02.10.2012 року №5403-VI). 2. Наказ МВС України від 26.04.2018 № 340 «Про затвердження Статуту дій у надзвичайних ситуаціях органів управління та підрозділів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту та Статуту дій органів управління та підрозділів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту під час гасіння пожеж». 3. Наказ МНС України від 07.05.2007 № 312 «Про затвердження Правил безпеки праці в органах і підрозділах МНС України». 4. ДБН В.1.1.7:2016 „ Пожежна безпека об’єктів будівництва ”. 5. ДБН В.2.5-56:2014 „ Системи протипожежного захисту ”. 6. ДСТУ EN 2:2014 «Класифікація пожеж». Movnar S.Y., Bilinsky B.O. (head). Organization of firefighting in the supermarket „Raytsentr” Novels of the Zhytomyr region. Master’s thesis. - National University "Lviv Polytechnic", Lviv, 2021.