Дослідження та удосконалення адміністрування продуктивності та ефективності бізнесу (на прикладі ТОВ ВТП "ВСЕСМАК")
Автор: Голобутовська Тетяна Володимирівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Бізнес-адміністрування
Інститут: Інститут економіки і менеджменту
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2021-2022 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Актуальність теми дослідження зумовлена тим, що поняття «управління ефективністю підприємства» є однією з тем, яка ніколи не втратить своєї актуальності, адже саме від ефективності діяльності компанії та правильно проведеного управління залежить її функціонування, розвиток та подальше зростання. Сучасні умови XXI щодня диктують нові правила. Постійна невизначеність, спричинена Covid-19, зростаюча конкуренція, нестабільна політична та економічна ситуація у багатьох державах, є сьогодні справжнім викликом для кожної компанії, незалежно від сфери та специфіки її діяльності. Тому управління ефективністю підприємства напряму залежить від вміння пристосовуватися, адаптуватися, бути гнучким, вміти знаходити вихід та раціональне рішення у будь-якій ситуації. Ефективність підприємства напряму впливає на досягнення найголовніших цілей організації, першочергового, на отримання та підвищення прибутку. Беззаперечним фактом є те, що саме від прибутковості залежить злагоджене функціонування життєвого циклу компанії як з великим досвідом на ринку, так і для молодого стартапу, незалежно від сфери їх діяльності. Саме на цій засаді ґрунтується безперервність, надійність та сила підприємства. Метою магістерської кваліфікаційної роботи є дослідження та удосконалення адміністрування продуктивності та ефективності бізнесу (на прикладі ТОВ ВПТ "ВСЕСМАК"). Об’єктом дослідження є ТОВ ВПТ "Всесмак". Предметом дослідження удосконалення адміністрування продуктивності та ефективності бізнесу ТОВ ВПТ "Всесмак". ТОВ ВТП «Всесмак» – молочна компанія, що динамічно розвивається та є лідером ринку вершкового масла, рослинно-вершкових сумішей і сиру на Західній Україні. Структура магістерської кваліфікаційної роботи формується за допомогою чотирьох розділів. В першому розділі розглянуто літературні джерела щодо удосконалення адміністрування продуктивності та ефективності бізнесу, а такожопрацьовано законодавче й нормативно - правове забезпечення за проблемою. Щоб розкрити сутність поняття «ефективність діяльності», потрібно розмежовувати та визначати такі категорії, як ефект та ефективність діяльності підприємства. Поняття «ефект» в економічній літературі визначається як результат тих чи інших заходів, а «ефективність» як співвідношення ефекту до витрат, які були понесені для отримання ефекту. Якщо результати економічної діяльності перевищують витрати, то можна говорити про позитивний ефект, у протилежному випадку – це негативний ефект. Отже, економічний зміст ефективності полягає у збільшенні результату (ефекту) з одиниці затрат сукупної праці (Петков, 2021). Попри існуючі трактування (Хоменко та Погребняк, 2014, Дикань, 2017) стосовно поняття «управління ефективністю діяльності підприємства» можна зробити висновок, що не існує єдиного підходу до визначення даного поняття. Найбільш точним та таким, що найбільше відображає особливості розвитку підприємств малого бізнесу, може бути визначення, що вказує на процес, в основу якого закладено функції менеджменту та враховано інструменти і методи прийняття управлінських рішень з формування і розподілу прибутку та раціонального використання всіх наявних на підприємстві ресурсів із метою максимізації фінансових результатів та оптимізації фінансових ресурсів. Основним напрямком пріоритетів політики економіки України є підтримка та створення умов для встановлення та нормального функціонування малого вітчизняного бізнесу. Ця сфера економіки є дуже важливою для України, так як вона відповідає за основу дрібного виробництва в країні. По-перше, малий вітчизняний бізнес у нас асоціюється з новими робочими місцями, по-друге, саме він бере участь у формуванні ринкової рівноважної ціни та охоплює ті сфери діяльності, які є нецікавими, з фінансової точки зору, для гравців великого бізнесу. Тому для країни надзвичайно важливо, щоб малий бізнес функціонував якомога ефективніше (Романова Т.В та Даровський, 2015). Політика управління ефективністю в малому бізнесі суттєво не відрізняється від політики суб’єктів господарювання будь-якої організаційно правової форми та форми власності. Як і в усіх, вона повинна відображати основні вимоги загальної стратегії розвитку підприємства та бути спрямованою на: здійснення заходів із підвищення продуктивності праці, нарощування обсягів виробництва та реалізації продукції, зниження собівартості продукції шляхом зменшення витрат на її виробництво та реалізацію (Кизенко, 2019). Другий розділ роботи розкриває загальну характеристику ТОВ ВТП «Всесмак», його виробничо-господарську та адміністративну діяльність. Узагальненням написання двох розділів розроблено комплексний захід з метою удосконалення адміністрування продуктивності та ефективності бізнесу. В третьому розділі здійснено дослідження тенденцій розвитку виробничо-господарської діяльності ТОВ ВТП «Всесмак», дослідження адміністрування продуктивності та ефективності підприємства та тенденції зміни основних показників діяльності підприємства. В четвертому розділі обґрунтовано комплексний захід із адміністрування продуктивності та ефективності бізнесу ТОВ ВТП «Всесмак». Зокрема пропонується формування моделі управління бізнес-процесами на підприємстві на основі моніторингу та розвитку компетенцій персоналу, формуванням комплексу бізнес-процесів із призначенням конкретних працівників, які забезпечуватимуть кожен операційний процес, розвиток внутрішньо-корпоративних стандартів якості тощо. Великий масив інформації у контурі бізнес-адміністрування операційними процесами обслуговування у сфері торгівлі потребує розробки програми для ЕОМ (бази даних), що дозволяє виконувати всі вищезгадані завдання.Найбільш доцільною програмою, яка б вирішила вище згадані проблеми є “BAS Управління торгівлею”. Це сучасний інструмент, який призначений для підвищення ефективності бізнесу та автоматизації задач оперативного та управлінського обліку, дозволяє планувати та аналізувати торгові операції. Впровадження механізму бізнес-адміністрування операційних процесів та ефективності їх реалізації на ТОВ ВТП «Всесмак» має такі результати. Чистий прибуток підприємства зросте на 1367,23 тис. грн. Величина придбаних нематеріальних активів поповнить актив ТОВ ВТП «Всесмак», який зросте на 8,4 тис. грн. (0,02%).Рентабельність активів збільшиться на 3,81% і становитиме 4,74%. Кредиторська заборгованість залишиться без змін. Власний капітал: збільшиться на 8,4 тис.грн.Рентабельність власного капіталу збільшиться на 19,07%.Рентабельність виготовленої продукції збільшиться на 2,2%.Капіталовіддача реалізованої продукції збільшиться на 22,97% і становитиме 221,47%.