Бухгалтерський облік, аналіз та контроль готової продукції на ТОВ “Крок Вуд”
Автор: Кеменяш Каріна Іванівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Облік і оподаткування
Інститут: Інститут економіки і менеджменту
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2021-2022 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Кеменяш К. І., Шепель Т. П. (керівник). Бухгалтерсткий облік, аналіз та контроль готової продукції ТОВ «Крок Вуд». Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2021. Розширена анотація На даному етапі економічного розвитку кожне існуюче підприємство має бажання не тільки отримати максимальний прибуток, а й при постійно зростаючій конкуренції утриматися на ринку. Центральним проблемним, але життєво необхідним для будь-якого виробничого та збутового підприємства, питанням є професіональне управління та облік готовою продукцією.[1] При постійних змінах в законодавстві та стандартах обліку виникає необхідність швидко реагувати на них та пристосовувати існуючу облікову систему підприємства до нових умов. Тільки ті підприємства, які постійно модернізують структуру обліку та використовують управлінський облік вміло, можуть не просто працювати протягом довгого часу, а мають можливість розвиватися та створювати неймовірної потужності та величини підприємства. [3] Обсяг продукції та її реалізації – взаємопов’язані явища. В сучасних умовах, коли виробничі можливості обмежені,а попит - ні, визначення необхідного обсягу продукції стає дуже важливим питанням. Але необхідний обсяг має визначатися не безпосередньо тією кількістю продукції, яку може виготовити підприємство, а тою кількістю, яку він зможе продати за умови посиленої конкуренції та насичення ринку подібними товарами. [5] В будь-якому випадку, готова продукція є основною фундаментальною часткою оборотного капіталу, а її реалізація – кінцевою ціллю будь-якого підприємства.[2] Проблеми, пов’язанні із збутом готової продукції, вимагають запровадження постійного аналізу ринку та маркетингової діяльності на рівні підприємства, просування товарів, які виготовляються на підприємстві,зниження собівартості продукції при одночасному зростанні якості, збільшенні прибутковості, що неможливо без виявлення резервів зростання обсягу виробництва та реалізації продукції.[4] Об’єктом роботи виступає бухгалтерськи облік, аналіз та контроль готової продукції на ТОВ «Крок Вуд». Метою виконання магістерської кваліфікаційної роботи є узагальнення, систематизація та співставлення методичних положень з обліку готової продукції на ТОВ «Крок Вуд», концептуальних засад розкриття інформації у звітності підприємства, аналізу та оцінювання готової продукції, її контроль та підтвердження достовірності облікових даних. Основним завданням обліку готової продукції на сьогодні є забезпечення оперативного регулювання її виробництва та реалізації з урахуванням особливостей національних та міжнародних стандартів бухгалтерського обліку.[1] В ході написання роботи було розкрито економічний зміст, характерні ознаки та класифікація готової продукції, охарактеризовано аналітичний та синтетичний облік, здійснено аналіз чинної нормативно-правової бази та огляд спеціальної літератури. Наведено коротку характеристику ТОВ «Крок Вуд» та основні економічні показники його діяльності за 3останні роки, реалізовано методику аналізу готової продукції на основі зібраної економічної інформації. В магістерській кваліфікаційній роботі розкрито питання удосконалення організації та методики бухгалтерського обліку та внутрішнього контролю готової продукції. Запропоновано використовувати розроблений зведений документ, який буде називатись «Відомість випуску, відвантаження та реалізації продукції». Її використання дасть змогу оперативно проводити аналіз надходжень за відвантажену продукцію та миттєво визначати суми дебіторської заборгованості за кожним покупцем на будь-яку дату. Також доречно додати до «Журналу реєстрації господарських операцій» колонки з додатковою інформацією, а саме: відображення інформації про надходження готової продукції та про її вибуття. Таке доповнення зможе забезпечити отримання достовірної оцінки готової продукції, яка відповідає стандартам обліку та розширити коло користувачів нововведеної форми обліку, оскільки зміни, які були запропоновані внести до «Журналу реєстрації господарських операцій», будуть сприяти посиленню контролю обліку готової продукції. Також розкрито питання сучасної маркетингової діяльністі підприємства на ринку як істотного чинника підвищення конкурентоспроможності продукції. Ключові слова: готова продукція, облік аналіз, оцінка, рахунок. Перелік використаних літературних джерел. 1. Готова продукція та особливості її обліку / Н.С. Петришина, О.O. Радзіонова // Наука й економіка. – 2014. – Вип. 1. – С. 53-56. – Режим доступу:http://nbuv.gov.ua/UJRN/ 2. Звітність підприємств: [навч. посібн. для студентів вищих навч. закл.] / С.В. Філиппова, Є.І. Масленніков, О.В. Побережець, С.О. Черкасова. – Одеса: Прес-кур’єр, 2015. – 188 с. 3. Гринь В. П. Бухгалтерський облік в системі управління підприємством: історичні аспекти та сучасні особливості здійснення наукових досліджень / В. П. Гринь // Проблеми системного підходу в економіці. - 2019. - Вип. 3(2). - С. 194-201. 4. Бухгалтерський облік і звітність в Україні: Збірник норм.-прав. актів / уклад. М. І. Камлик.; К.: Атіка, літера ЛТД, 2017 - 725 с. 5. Бухгалтерський облік та фінансова діяльність в Україні: Навчально-практичний посібник / За ред. С. Ф. Голова.; Дніпропетровськ, ТзОВ “Баланс-Клуб”, 2017 - 768 с.