Бухгалтерський облік, аналіз та аудит виробничої діяльності на ТзОВ “Барком”
Автор: Пономарьова Тетяна Ігорівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Облік і оподаткування
Інститут: Інститут економіки і менеджменту
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2021-2022 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Пономарьова Т.І., Борщук І.В. (керівник). Бухгалтерський облік, аналіз та аудит виробничої діяльності ТзОВ "Барком". Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет "Львівська політехніка", Львів, 2021. Виробнича діяльність – це процес який охоплює технологію, техніку, специфіку операцій впроваджуваних на підприємстві. Основна мета виробничої діяльності підприємства полягає у отриманні прибутку у результаті продажу виготовленої продукції, виконаних робіт, послуг тощо [1]. Запаси – це активи, що були отримані у ході здійснення виробничої діяльності підприємства, які можуть використовуватись для споживання або надання послуг з виготовлення продукту мета якого подальший продаж. До складу запасів належать: виробничі запаси, поточні біологічні активи, малоцінні та швидкозношувальні предмети, виробництво, брак у виробництві, напівфабрикати, готова продукція, продукція сільськогосподарського виробництва, товари [2]. Сільськогосподарські підприємства характеризуються високою питомою вагою у загальній структурі запасів таких цінностей, що призначені для процесу виробництва. Особливість сільськогосподарських запасів полягає у тому, що у процесі виробництва вони використовуються повністю, відповідно для кожного нового процесу їх потрібно змінювати новими. У ході виробничого процесу використовується велика кількість виробничих матеріалів, тому запаси класифікують за певними групами. Згідно Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку №9 "Запаси" відображаються у активі ф.№1 Звіту про фінансовий стан (Баланс) [3]. Запаси визначаються активом, якщо підприємство має можливість отримати економічну вигоду у майбутньому за рахунок їх використання та вартість яких може бути достовірно визначена. Бухгалтерський облік та фінансова звітність відображають запаси за двома видами оцінок: первісною вартістю або чистою вартістю реалізації. Якщо підприємство власними силами виготовляє запаси, то первісною вартістю є їх виробнича собівартість, що визначена П(с)БО 16 "Витрати". За вартістю чистої реалізації відображаються запаси, які на дату балансу були зіпсовані, застарілі, їх ціна була знижена або втратили первісну очікувану економічну вигоду іншим чином. Вартість чистої реалізації розраховується за кожну одиницю запасів з вирахуванням з очікуваної ціни продажу очікуваних витрат на завершення виробництва та збут. Вартість первісних запасів, а саме їх сума що може бути більшою від чистої вартості реалізації, а також вартість запасів які були повністю використані запасами можуть списуватись на витрати підприємства відповідно до звітного періоду. Суми усіх нестач та втрат пов’язаних з браком цінностей та для рішень прийнятих про певних відповідальних осіб відображаються на позабалансових рахунках. У ході встановлення осіб, які спричини втрату запасів та повинні відшкодувати втрати, належна до відшкодування сума зараховуються до складу дебіторської заборгованості і доходу звітного періоду. При збільшенні чистої вартості реалізації запасів, що є активами на дату балансу, то сума збільшеної чистої вартості реалізації, але не більше від суми зменшення у попередньому періоді, можливий інший операційний дохід із збільшенням вартості цих запасів. Кожна господарська операція надходження запасів повинна бути оформлена згідно визначеної форми первинного документа. Вибуття запасів з підприємства відбувається за допомогою таких методів оцінки, як: метод ідентифікованої собівартості; метод середньозваженої собівартості; метод ФІФО; метод нормативних затрат; метод ціни продажу. Синтетичний облік придбаних запасів на рахунку 20 "Виробничі запаси" обліковують за фактичною собівартістю їх придбання. Аналітичний облік ведеться у розрізі їх найменувань чи однорідних груп з допомогою складських карток обліку, що розміщенні у картці технічних груп виробничих запасів відповідно до номенклатури-цінника. Об’єктом дослідження магістерської кваліфікаційної роботи є ТзОВ "Барком". ТзОВ "Барком" – це вертикально-інтегрована структура, що займається вирощуванням свиней, великої рогатої худоби, виготовленням і реалізацією продуктів харчування. ТзОВ "Барком" була заснована у 1998 р. у Львові. ТзОВ "Барком" (ТМ "Родинна ковбаска" та ТМ "Хліборія") – львівська компанія, яка більше 20 років займається торгівлею продуктами харчування. Засновниками компанії ТзОВ "Барком" є Володимир Баран та Софія Баран. На даний момент власниками ТзОВ "Барком" Олександр Баваровський та Олег Баран [4]. На сьогоднішній день ТзОВ "Барком" – це 8000 г посівних площ, 20 власних ферм, 8500 м2 виробництва, 250 магазинів, більше 70 000 свиней та 1000 корів тощо. Останні три роки відбувається активне оновлення магазинів мережі відповідно до концепції, розробленої за допомогою голландських фахівців. Основною виробничою діяльністю ТзОВ "Барком" є вигодовування власної худоби та свиней з яких виготовляються власні ковбасні вироби та свіже м’ясо. На ТзОВ "Барком" виготовляється власні ковбаси, молоко та хліб. Процес виробництва на ТзОВ "Барком" розпочинається з рослинництва [5]. ТзОВ "Барком" займається посівом власних полів насінням зернових або зерно-бобових культур, а саме ячменю, пшениці, кукурудзи та іншими посівними культурами. Такий вибір спектр культур пов’язаний з власним розведенням тварин, великої рогатої худоби та свиней. На ТзОВ "Барком" розводяться кури, коні та бджоли, свинки, кози, бички, телички, цапи, кнурі. Усі ферми на ТзОВ "Барком" спроектовані відповідно до європейських стандартів, для підтримки здоров’я тварин на фермах підтримується оптимальна температура повітря. ТзОВ "Барком" має свої ферми у Перемишлянському районі, Дублянах, Гончарівці, Закомар?я, Ожидів (стайня народження), Підлісся, Поляни, Раделичі та у Ямполі. Перелік використаних джерел 1. Виробнича діяльність [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.ukr.agromassidaya.com.ua. 2. Запаси та їх класифікація [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.i.factor.ua. 3. Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку №9 "Запаси" від 20.10.1999 р. №246 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.zakon.rada.gov.ua. 4. Історія ТМ "Родинна ковбаска" [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.rodynna-kovbaska.ua. 5. Розвиток торгової мережі "Родинна ковбаска" [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.rau.ua.