Проєкт локальних очисних споруд молокопереробного підприємства
Автор: Андрусик Василь Ярославович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Хімічні технології неорганічних речовин і водоочищення
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2021-2022 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Вода в якості основної або допоміжної сировини використовується у переважній більшості технологічних процесів виробництва харчових продуктів. Практично всі харчові виробництва пов’язані зі споживанням води з водопроводу і підземних водоносних горизонтів [1]. В Україні немає області, де б не було молокопереробного підприємства. Крім того відбувається розширення діючих та будівництво нових підприємств молочної галузі. Стічні води таких підприємств характеризуються високою концентрацією забруднень. Їх очищення є складним технічним та науковим завданням. Наявні каналізаційні очисні споруди, як правило, не забезпечують досягнення відповідних нормативів. Це суттєво порушує роботу муніципальних споруд біологічного очищення та призводить до забруднення навколишнього середовища. Щоб зменшити негативний вплив стічних вод на навколишнє середовище особливої актуальності набуває удосконалення існуючих і впровадження нових перспективних технологій водоочищення, здатних очищати воду незалежно від ступеня її хімічного чи біологічного забруднення. Позитивний досвід експлуатації біореакторів на підприємствах різних галузей промисловості показує доцільність застосування даної технології і на підприємствах молочної промисловості [2]. Для зменшення навантаження на аеробний біореактор необхідне попереднє механічне та фізико-хімічне очищення. Механічне очищення включає видалення жирів зі стічних вод та їх усереднення. Фізико-хімічне очищення включає видалення завислих речовин та емульгованих жирів у флотаторі. Біологічне очищення відбувається в біореакторі, розділеному на аераційну та відстійну зони. Рециркуляційний мул подається з відстійної зони аерліфтом, що забезпечує його високі показники життєздатності [3]. Об’єкт дослідження – процес очищення стічних вод молокопереробних підприємств. Предмет дослідження – фізико-хімічні закономірності процесів, що відбуваються підчас очищення стічних вод біологічним методом; вибір раціональних способів реалізації процесу очищення. Мета дослідження полягала у розроблення проєкту дільниці очищення стічних вод біологічним методом. Для досягнення мети магістерської кваліфікаційної роботи було виконано такі завдання. Виконано критичний огляд джерел інформації присвячений очищенню стічних вод харчової промисловості, на основі якого вибрати раціональний спосіб очищення. Розроблено функціональну схему процесу очищення. Виконано матеріальні розрахунки на основі яких запропоновано основний апарат – аеротенк-витискувач, та розраховано його основні параметри. Розроблено технологічну схему, яка включає попереднє флотаційне очищення, подальше очищення в аеротенку, знезараження та фільтрування через піщане завантаження. Передбачено заходи з охорони праці. Виконано розрахунок основних економічних показників. Ключові слова — стічні води, біологічне очищення, аеротенк.