Організація та методика обліку і контролю господарських операцій виробничого циклу підприємств харчової промисловості (на матеріалах ТОВ "Дольчі Фантазії")
Автор: Фок Юліана Русланівна
Кваліфікаційний рівень: магістр (ОНП)
Спеціальність: Облік і оподаткування (освітньо-наукова програма)
Інститут: Інститут економіки і менеджменту
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2020-2021 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Фок Ю. Р., Височан О. С. (керівник). Організація та методика обліку і контролю господарських операцій виробничого циклу підприємств харчової промисловості (на матеріалах ТОВ «Спільно українсько-італійське підприємство «Дольчі фантазії»)». Магістерська кваліфікаційна робота, - Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2021. Розширена анотація. Витрати, як об’єкт управління і показник результативної діяльності підприємства, потребують постійного аналізу і контролю. Їх оперативний економічний аналіз дозволить оцінити позиції підприємства на ринку та його конкурентні переваги, запобігти кризовим явищам. І скорочення витрат на основі виявлених резервів забезпечує контроль над витратами та дає можливість досягати як швидких результатів, так й довгострокового ефекту зниження витрат. Адже завдяки вмілому і розумному управлінню ресурсами досягається фінансова стабільність підприємства. Об’єктом виступає облік та контроль виробничих витрат на підприємстві харчової промисловості. Предметом є методика обліку та контролю виробничих витрат на підприємствах харчової промисловості і безпосередньо на ТОВ «Спільно українсько-італійське підприємство «Дольчі фантазії». Метою написання магістерської кваліфікаційної роботи є дослідити методичні, теоретичні та практичні аспекти бухгалтерського обліку виробничих витрат на підприємстві, а також їх контроль. Дослідження організації і процесу інвентаризації, із урахуванням вимог Положення про інвентаризацію активів і зобов’язань № 879, що набуває чинності 01.01.2015 р., дозволило виділити переваги та недоліки новацій. Керівникам та головним бухгалтерам підприємств для проведення ефективної інвентаризаційної роботи необхідно врахувати зміни в нормативно-правовому забезпеченні проведення інвентаризації. Це стосується, зокрема обсягів, строків і періодичності проведення необов’язкової і річної інвентаризації. Для підвищення об’єктивності проведення інвентаризації доцільно внести зміни до складу інвентаризаційної комісії та включити до неї представників аудиторської фірми. Результати інвентаризації на підставі затвердженого протоколу комісії відображаються в бухгалтерському обліку і фінансовій звітності відповідно до норм П(С)БО й інших нормативних актів. Контроль відхилень від норм повинен бути достатньо оперативним, щоб сприяти швидкому усуненню негативних відхилень і нормалізації виробництва. Це означає, що контроль за відхиленням від норм витрат повинен здійснюватись у процесі формування собівартості, а не по закінченню виробничого циклу або певного періоду, тобто безпосередньо у момент виникнення витрат. Тому, важливо встановити оптимальну частоту виявлення відхилень від норм для певних видів витрат протягом місяця Таким чином, для здійснення оперативного контролю та регуляторного впливу на структурні підрозділи потрібна інформація про відхилення за період, що дорівнює трьом або семи дням, декаді або у цілому за місяць. Оскільки інформація повинна отримуватися за необхідності, оперативний контроль відхилень від норм повинен бути невід’ємною частиною регулювання та організації виробничого процесу. Ключові слова: виробничі витрати, харчова промисловість, облік виробничих витрат, контроль виробничих витрат, розвиток харчової промисловості, процес калькулювання. Перелік використаних літературних джерел. 1. Ягмур К.А. Еволюція категорії «витрати на виробництво»: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 35-річчю кафедри бухгалтерського обліку і аудиту (Ч.1) / Ягмур К.А. – Полтава: Полтавський університет споживчої кооперації України. – 2006. – с. 175. 2. Макаренко А. П. Розробка програми аудиту витрат на виробництво продукції з метою підвищення ефективності діяльності підприємства/А. П. Макаренко// Економічна наука. Інвестиції: практика та досвід. – 2017. – №1. – С. 68-75. 3. Ant?ny R. N. Planning and C?ntr?l Systems: A Framew?rk f?r Analysis / Ant?ny R. N. – B?st?n: Graduate Sch??l ?f Business Administrati?n Harvard University. – С. 25. 4. Линник ?. І. Сучасна вітчизняна та зарубіжна практика калькулювання с?біварт?сті пр?дукції, ?бліку та управління вир?бничими витратами підприємства. Ек?н?міка та суспільств? / О. І. Линник. – 2016. – С. 373-378. 5. Маниліч М. І. С?бівартість пр?дукції: те?ретичний аспект / М. І. Малинич. – 2012. – С. 117-126. 6. С?кирк? Н. М. (2004). Те?ретичні ?сн?ви управління собівартістю продукції. Наук?ві праці Кір?в?градськ?г? наці?нальн?г? технічн?г? університету / Н. М. Сокирко – 2004. – С. 264-268. 7. Марченко Д.М. Удосконалення організації внутрішнього фінансового контролю підприємств / Д.М. Марченко, Г.М. Яровенко // Актуальні проблеми економіки. – 2010. – №2. – С. 163-171.