Удосконалення рекомендаційної системи вибору закладів харчування для розвитку туризму України
Автор: Кудиба Роман Ярославович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Інформаційні технології проектування
Інститут: Інститут комп'ютерних наук та інформаційних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2021-2022 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Кудиба Р.Я., Щербовських С.В. (керівник). Удосконалення рекомендаційної системи вибору закладів харчування для розвитку туризму України. Магістерська кваліфікаційна робота. Національний університет «Львіська політехніка», Львів, 2021. Розширена анотація. Магістерська кваліфікаційна робота присвячена удосконаленню автоматизованої рекомендаційної системи вибору закладів харчування для розвитку туризму України. У першому розділі проведено дослідження існуючих картографічних систем, що є популярними на ринку. Визначено найбільш популярну операційну систему. Другий розділ присвячений аналізу та опису технологій, що використано для реалізації системи. У третьому розділі наведено діаграму прецедентів, загальну схему роботи системи. Наведено приклади головних модулів, описано їх вплив на систему. Спроектовано загальну структуру бази даних і детально розглянуто окремо кожну таблицю. Четвертий розділ містить інструкцію по використанню веб-додатку для побудови рейтингу закладів харчування та виробленню рекомендацій щодо відвідування. Також наведено аналіз економічної частини системи. Оскільки система використовує карту, та розміщає заклади на ній, то її можна також вважати картографічних сервісом. Картографічний сервіс – це інформаційна система, що надає дані, які є просторовими, у вигляді карти, що є інтерактивна. Такі сервіси використовуються для представлення місця розташування закладів, установ, певних подій [1]. Рекомендаційні системи є досить поширеними і користувачі їх потребують. Рекомендаційна система – підклас система фільтрації інформації, що будує рейтинговий перелік об’єктів, яким користувач може надавати перевагу. Набагато легше переглянути вже готовий список рейтингів і обрати найкращий заклад серед списку, ніж будувати власний [2]. Мета і задачі дослідження. Дослідження були необхідними для того, щоб перевірити наявністю подібних систем на ринку, які стануть конкурентами. Конкуруючих систем не виявлено, оскільки метою системи є побудова індивідуального рейтингу закладів харчування з додатковими функціями для туристів, щоб зробити для них пошук та вибір закладу значно простішим. Об’єкт дослідження. Рекомендація по вибору оптимальних закладів харчування. Предмет дослідження. Картографічні сервіси та рекомендаційні системи вибору закладів харчування. Наукова новизна одержаних результатів. Розроблено нову систему, яка містить у собі унікальний алгоритм для визначення вподобань користувачів, який в подальшому впливає на формування рейтингу закладів харчування. Також на формування рейтингу впливає і унікальний фільтр і те чи підтримує заклад рідну мову відвідувача. Практичне значення одержаних результатів. Розроблено рекомендаційну систему вибору закладів харчування для розвитку туризму України, проведено аналіз існуючих конкуруючих систем на ринку та описано їх відмінності. Проведено аналіз економічної частини, та описано засоби реалізації системи. Створено та наведено приклад інтерфейсу системи, у якій представлено графіки, діаграми, таблиці та багато чого з чим може взаємодіяти користувач. Загальний об’єм: 113 сторінок, з яких 2 додатка обсягом 17 сторінок 62 рисунків. Ключові слова – система, рекомендаційна, картографічний, сервіс, веб, користувачі. Перелік використаних джерел. Огляд сучасних картографічних сервісів – [Електронний ресурс] - https://maps.dokladno.com/review.php Чому ми використовуєм рекомендаційні системи? – [Електронний ресурс] – https://smileandlearn.com/en/why-we-use-recommender-systems/