Чинники, що впливають на «прихований голод» та шляхи їх вирішення

Автор: Фурманевич Ярина Іванівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Екологічний контроль і аудит
Інститут: Інститут сталого розвитку ім. В. Чорновола
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2021-2022 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Фурманевич Я.І., «Чинники, що впливають на «прихований голод» та шляхи їх вирішення», Національний університет «Львівська політехніка», 2021 рік. В магістерській роботі розглянуто основні чинники, що впливають на виникнення хвороби ХХІ віку, а саме на «прихований голод» та можливі шляхи їх вирішення. Особливу увагу приділено практичному впровадженню методів фортифікації харчових продуктів в Україні у відповідності з кращим закордонним досвідом та методів біофортифікації в АПК Украіни. В процесі написання роботи було зроблено висновки про чинники впливу методів фортифікації та агрономічної біофортифікації на вміст мікроелементів у продуктах харчування рослинного походження. Ключові слова: фортифікація, біофортифікація, «прихований голод», мікроелементи, раціональне харчування. Перелік використаних літературних джерел: 1. Richardson D.R. Food fortification. / D.R. Richardson //Proc. Nutr. Soc., 1990. — №49 (1). — P. 39–50. 2. Смоляр В.І. Нестача фолієвої кислоти, її прояви та попередження /В.І. Смоляр, Г.І. Петрашенко //Проблеми харчування, 2011. — № 1–2. — С. 45–48. 3. Арсеньева А.Ю. Йодирование хлеба — один из путей решения проблемы йододефицита / А.Ю. Арсеньева, Л.Ю. Герасименко, М.Н. Антонов // Медицина и формация, 2003. — С. 16–20. 4. Циприян В.И. Фортификация пищевых продуктов витамином В9 с целью предупреждения врожденных дефектов невральной трубки»/ В.И. Циприян, В.И. Матасар, Н.В. Цимбалиста, Л.Б. Ельцова // Обогащение пищевых продуктов фолиевой кислотой как гигиеническая проблема. Науч. сборн. 27-29 ноября 2006 г., Киев, 2006. — С. 45–46. (* — аналітичний огляд вітчизняної та світової наукової літератури з проблеми, розробка рекомендацій щодо оптимізації харчування). 5. Функциональная пригодность йодказеина для профилактики йодной недостатности / А.Ф. Цыб, Р.А. Розиев, А.Я. Гончарова [и др.] Вестник АМН, 2001. — №6. 6. Oakley G.P. Global scientifical evidence supporting folic acid fortification of flour in Ukraine // G.P. Oakley/Фортификация пищевых продуктов витамином В9 с целью предупреждения врожденных дефектов невральной трубки. — К., 2006. — С. 8–11.