Використання полісахаридів як флокулянтів у технології очищення відходів харчових виробництв від неорганічних дисперсій

Автор: Собуцький Олександр Петрович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2022-2023 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: В дипломній роботі досліджено дію катіонних полісахаридів як флокулянтів у технології очищення відходів харчових виробництв. Флокуляція — це процес утворення нетривких пухких агрегатів невизначеної форми з дрібних частинок дисперсної фази, які знаходяться в завислому стані в рідкому чи газоподібному середовищі. Флокулянти – речовини, які зумовлюють вищеописаний процес з метою подальшого осадження утворених агрегатів. Досліджено дію катіонних полісахаридів хітозану та катіонного крохмалю як флокулянтів для осадження з водних дисперсій діоксиду силіцію. Проведено турбідиметричні дослідження впливу рН середовища і концентрації флокулянтів - полісахаридів на ефективність флокуляції діоксиду силіцію. Показано, що ефективна флокуляція діоксиду силіцію катіонними полісахаридами відбувається при рН середовища з додаванням HCl та NaOH до створення pH, яке приблизно рівне 5,0. Показано, що при використанні як флокулянта хітозану, так і катіонного крохмалю існує оптимальна концентрація, вище і ніжче якої ефективність флокуляції діоксиду силіцію зменшується. З метою з’ясування складу утворених осадів та їх відповідності до теоретичних висновків щодо пояснення процесу флокуляції та ефективності зв’язуючої дії флокулянта – проведено ІЧ-спектроскопічні та термогравіметричні дослідження продуктів осадження. Економічні розрахунки даного дослідження дозволяють зробити висновки про можливість та доцільність проведення такого типу наукової роботи в наукових лабораторіях. ?