Енергозберігаюча технологія термоферментативної обробки крохмалевмісної сировини

Автор: Черніченко Олександр Вадимович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2022-2023 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Магістерська кваліфікаційна робота охарактеризовує процес термоферментативної обробки крохмалевмісної сировини безперервним способом у апаратах термоферментативної обробки за участі комплексів ферментних препаратів іноземного виробництва. Об’єкти дослідження – зерновий заміс, надалі розріджена маса після апаратів ТФО та оцукрена маса після спірального теплообмінника. Мета роботи – розроблення відділення термоферментативної обробки замісу за участі ферментних препаратів: Tegamyl Fal – розріджуючої дії, Brennalco Gal – оцукрюючої дії. [2] Предмет дослідження – вплив дотримання показника гідромодулю замісу на вміст сухих речовин у замісі, дослідження гідролізу крохмалю бактеріальною ?-амілазою та глюкоамілазою до декстринів і цукрів з одержанням проміжних продуктів – розрідженої маси та сусла. Основною перевагою обраного типу розварювання замісу є: можливість пониження температури розварювання з 155 0С до 95 0С, витрати гострої пари на підігрів замісу зменшуються на 40%, втрати зброджуваних речовин зменшуються на 0,5%. Тиск під час розварювання понижується з 0,8 МПа до 0,3 МПа. [1] Дипломна робота складається з технологічної та економічної частини проектованого відділення. Пояснювальна записка магістерської кваліфікаційної роботи складається із вступу, трьох обов’язкових розділів, висновку, анотації та додатків до дипломного проєкту. У МКР описані всі існуючі та в минулому існуючі методи водно-теплової обробки за підвищених температур та методи термоферментативної обробки замісу при понижених температурах Охарактеризовано обраний тип обробки замісу та наведено його основні переваги перед застарілими методами. [3]. Для подрібнення зерна обрано молоткову дробарку ДДМ, для створення однорідної водно-зернової маси обрано механічний гомогенізатор. З метою рекуперації вторинної теплоти замісу обрано до використання спіральний теплообмінник. Для догріву замісу до температури розрідження обрано гостропаровий контактний пристрій. [5] Проведений розрахунок продуктів для проектованого відділення, проведено розрахунок теплового та матеріального балансів, обраховані витратні коефіцієнти. На основі проведений розрахунів продуктів пораховано та підібрано технологічне обладнання для проектованого відділення. [4] У економічному розділі пораховано затрати на фонд оплати праці, витрати на сировину, витрати на електроенергію. Сформовані і обраховані сумарні витрати на проведення досліджень в умовах лабораторії НУ ЛП «Львівська політехніка». Ключові слова: апарат термоферментативної обробки, розварювання замісу, оцукрювання замісу, гомогенізатор, комплекс ферментних препаратів, ?-амілаза.