Проєкт автономних очисних споруд підприємства молокопереробної галузі

Автор: Уласович Назар Олегович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Хімічні технології неорганічних речовин і водоочищення
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2022-2023 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Вода в якості основної або допоміжної сировини використовується у переважній більшості технологічних процесів виробництва харчових продуктів. Практично всі харчові виробництва пов’язані зі споживанням води з водопроводу і підземних водоносних горизонтів [1]. В Україні немає області, де б не було молокопереробного підприємства. Крім того відбувається розширення діючих та будівництво нових підприємств молочної галузі. Стічні води таких підприємств характеризуються високою концентрацією забруднень. Їх очищення є складним технічним та науковим завданням. Наявні каналізаційні очисні споруди, як правило, не забезпечують досягнення відповідних нормативів. Це суттєво порушує роботу муніципальних споруд біологічного очищення та призводить до забруднення навколишнього середовища [2]. Щоб зменшити негативний вплив стічних вод на навколишнє середовище була запропонована схема очисних споруд що включає фізико-хімічне коагуляційне очищення, з подальшим біологічним доочищенням та знезараженням. Вихідними реагентами є алюміній сульфат (коагулянт), кальцію гідроксид (корекція pH) і ПАА (флокулянт). Реалізють коагуляцію у камері пластівцеутворення, а для видалення осаду передбачений горизонтальний відстійник і швидкий фільтр. Об’єкт дослідження – процес очищення стічних вод молокопереробних підприємств. Предмет дослідження – закономірності процесів, що відбуваються підчас очищення стічних вод фізико-хімічним методом; вибір раціональних способів реалізації процесу очищення. Мета дослідження полягала у розроблення проєкту дільниці очищення стічних вод фізико-хімічним методом. Для досягнення мети магістерської кваліфікаційної роботи було виконано такі завдання. Виконано критичний огляд джерел інформації присвячений очищенню стічних вод харчової промисловості, на основі якого вибрати раціональний спосіб очищення. Розроблено функціональну схему процесу очищення. Виконано матеріальні розрахунки на основі яких запропоновано основний апарат – щвидкий фільтр, та розраховано його основні параметри. Розроблено технологічну схему, яка включає фізико-хімічне коагуляційне очищення, подальше доочищення в аеротенку та знезараження. Передбачено заходи з охорони праці. Виконано розрахунок основних економічних показників. Ключові слова — стічні води, фізико-хімічне очищення, коагуляція, швидкий фільтр.