Функція в архітектурі туристичних об’єктів регіону

Автор: Жабко Олександра Сергіївна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Архітектура будівель і споруд
Інститут: Інститут архітектури та дизайну
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2022-2023 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Туризм є одним з найперспективніших напрямків економічної діяльності країни та її регіонів. Це робить його вкрай вагомим важелем, поштовхом до розвитку потенційно привабливих ареалів за рахунок надходження від туристичних потоків та інвестицій у регіональну інфраструктуру, шляхом висвітлення та ефективного використання унікальних або специфічних природних чи історико-культурних ресурсів тієї чи іншої території. Проте в уяві більшості людей туризм асоціюється з відпочинком, новими враженнями, задоволенням. На сьогодні туризм є невід’ємною складовою життя людини, так як пов’язаний з абсолютно закономірним бажанням подорожувати, бачити нові місця, країни, відкривати для себе унікальні природні та культурні особливості різних країн та народностей. Туристична галузь України визначається позитивними темпами розвитку та зростанням туристичних потоків. Проте внутрішній український туризм за своєю активністю поступається міжнародному, не дивлячись на наявний великий і різноманітний туристичний потенціал України. А отже, питання оновлення та збагачення туристичної галузі України постає вкрай гостро. Об’єктом дослідження виступає туристичний регіон, його туристичні ресурси та інфраструктура. Предметом дослідження є архітектурно-просторова та функціональна організація туристичних комплексів. Мета дослідження: виявлення тенденцій щодо формування туристичних комплексів, дослідження розвитку тих чи інших функціональних особливостей у різних регіональних структурах. Отже, в результаті проведеного дослідження було сформовано п’ятирівневу концепцію потреб туристів, а також узагальнену структурну модель функціональної побудови туристичного комплексу. На основі чого, запропоновано концепцію екологічно орієнтованого готельно-ресторанного комплексу з розгорнутою функцією кулінарії.