Дослідження та удосконалення механізму забезпечення фінансової стійкості ТОВ «Кумпель Крафт-Кільце»
Автор: Лавриненко Євген Олегович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Підприємництво, торгівля та біржова діяльність
Інститут: Інститут сталого розвитку ім. В. Чорновола
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2022-2023 н.р.
Мова захисту: англійська
Анотація: Лавриненко Є.О., Кучер Л.Ю. (керівник). Дослідження та удосконалення механізму забезпечення фінансової стійкості ТОВ «Кумпель крафт-кільце». Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2022. Розширена анотація. Процес управління фінансовою стійкістю підприємства є одним із найважливіших функціональних напрямків системи фінансового менеджменту, який має міцні зв’язки з іншими системами управління та природно входить до системи менеджменту доходів та витрат, руху капіталу, активів і грошових потоків, керування структурою капіталу, показниками платоспроможності та ліквідності, рентабельності, ділової активності, іншими аспектами його діяльності. У сфері ресторанного бізнесу саме фінансова стійкість виступає однією з головних передумов стабільної й успішної роботи підприємства. Якщо підприємство є фінансово стійким, платоспроможним, то воно має ряд переваг перед іншими підприємствами такого ж профілю, наприклад, під час отримання кредитів, залучення інвестицій, при виборі постачальників і під час підбору кваліфікованих кадрів. Чим вищою є фінансова стійкість підприємства, тим воно є більш незалежним від несподіваних, різких, непередбачуваних змін ринкової кон’юнктури і має менші ризики банкрутства. Зважаючи на останні тенденції функціонування підприємств ресторанного бізнесу в період дії карантинних обмежень та умовах воєнного стану, які радше можна охарактеризувати як «виживання бізнесу», досить гостро стоїть проблема забезпечення фінансової стійкості підприємства, яка сьогодні повинна розглядатися під іншим кутом та мати релевантне векторне спрямування. Саме тому удосконалення механізму забезпечення фінансової стійкості підприємства сфери ресторанного бізнесу є однією з найважливіших проблем фінансового менеджменту сьогодення. Об’єктом дослідження є фінансова стійкість ТОВ «Кумпель крафт-кільце». Предметом дослідження є сукупність теоретико-методичних засад і практичних аспектів удосконалення механізму забезпечення фінансової стійкості ТОВ «Кумпель крафт-кільце». Метою магістерської кваліфікаційної роботи є дослідження фінансової стійкості ТОВ «Кумпель крафт-кільце» та узагальнення теоретико-методологічних аспектів удосконалення механізму забезпечення фінансової стійкості. У магістерській кваліфікаційній роботі здійснено огляд наукової та навчально-методичної літератури щодо сутності фінансової стійкості та необхідності її оцінки; відображено основні ознаки фінансової стійкості суб’єкта підприємництва; встановлено, що фінансова стійкість виражається системою відносних і абсолютних показників Проаналізовано основні показники діяльності підприємства, зокрема: проведено порівняльний аналіз звіту про фінансові результати, оцінку ліквідності балансу. Проведено детальний аналіз фінансової стійкості, а саме визначено тип фінансової стійкості підприємства за ступенем забезпеченості запасів і витрат джерелами фінансування, визначено комплексний індикатор фінансової стійкості підприємства, встановлено, що ТОВ «Кумпель крафт-кільце» знаходиться в кризовому стані. Також, у магістерській кваліфікаційній роботі базуючись на власних дослідженнях, розглянуто теоретичні підходи до формування механізму забезпечення фінансової стійкості підприємства. Розроблено механізм забезпечення фінансової стійкості ТОВ «Кумпель крафт-кільце», що сприятиме більш ефективному використанню позикових коштів і залученню зовнішніх джерел фінансування завдяки застосуванню інструментів фінансового менеджменту. Ключові слова: фінансова стійкість, фінансовий стан, фінансовий аналіз, механізм, механізм забезпечення фінансової стійкості, удосконалення. Перелік використаних літературних джерел. 1. Петренко В. С. (2015). Оцінка та шляхи покращення фінансового стану підприємства. International scientific journal, 8, 139-142. 2. Сарапіна О. А. (2012). Системний аналіз фінансового стану підприємства: методика та напрями вдосконалення. Вісник аграрної науки Причорномор’я, 2, 47-58. 3. Богацька Н. М. (2013). Фінансовий стан підприємства та шляхи його покращення в бізнес-процесах підприємства. Молодий вчений, 2(02), 12-16. 4. Лучко М.Р., Жукевич С.М. & Фаріон А.І. (2013). Фінансовий аналіз: навчальний посібник. Тернопіль: ТНЕУ. 5. Батченко Л.В., Гончар Л.О. & Беляк А.О. (2020). Особливості формування механізму забезпечення фінансової стійкості підприємств сфери гостинності: теоретико-методологічний аспект. Фінансові важелі соціально-економічного механізму взаємодії суб’єктів господарювання різних типів та сфер діяльності. Херсон : Вид. дім «Гельветика», 266–286. 6. Батченко Л.В., Гончар Л.О. & Беляк А.О. (2020). Формування механізму фінансової стійкості підприємств сфери гостинності: організаційно-економічний аналіз. Підприємництво і торгівля, 27, 13–20.