Аналіз пожежної небезпеки спиртового виробництва ДП «Коростишівський спиртовий комбінат», м. Коростишів Житомирської області

Автор: Гарас Юлія Валеріївна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Пожежна безпека
Інститут: Інститут будівництва та інженерних систем
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2022-2023 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Гарас Ю.В., Білінський Б.О. (керівник). Аналіз пожежної небезпеки спиртового виробництва ДП «Коростишівський спиртовий комбінат», м. Коростишів Житомирської області. Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет „Львівська політехніка”, Львів, 2022. Розширена анотація. П’ять тисячоліть тому, коли з’явилисть перші міські поселення, стала формуватися і техносфера – сфера, яка містить штучні технічні споруди на Землі. Справжня техносфера з’явилась в епоху промислової революції, коли пара та електрика дозволили поширити технічні можливості людини. У зв’язку з використанням усе більших енергетичних потужностей люди змушені концентрувати енергію на невеликих ділянках, причому найчастіше в межах міст та населених пунктах. Іде простора концентрація синтетичних хімічних сполук (їх число досягає 400 тисяч), більша частина яких отруйна. Внаслідок чого різко зростає забрудненість навколишнього середовища, знищення лісів, опустелювання землі і збільшення ймовірності виникнення надзвичайних ситуацій (аварій) техногенного та природного характеру. Аварії, спричинені порушенням експлуатації технічних об’єктів, почали за своїми масштабами носити катастрофічний характер уже в 20-30 роках 20 століття. Вплив таких аварій інколи переходив кордони держав і охоплював цілі регіони. Несприятлива екологічна обстановка, викликана цими аваріями, може зберігатися від декількох днів до багатьох років. Ліквідація наслідків таких аварій потребує великих коштів та залучення багатьох спеціалістів. Характерною особливістю сучасного виробництва є застосування різноманітних, технологічних процесів, складних за своєю фізико-хімічною основою, використання нових технологічних матеріалів, які недостатньо визначені з погляду негативного їх впливу на людину і середовище. У побуті людину супроводжує ціла гама негативних факторів: забруднення повітря, автотранспорт, неякісні продукти харчування, електромагнітні поля від побутових приладів, отруйні речовини, рослини, тварини і т. п. Техногенні та природні небезпеки негативно впливають на стан здоров’я людей, призводять до травм або їх загибелі, значних матеріальних витрат і деградації природного середовища. В Україні щороку виникають тисячі надзвичайно складних ситуацій природного та техногенного характеру, внаслідок яких гине велика кількість людей, а матеріальні збитки сягають кількох мільярдів гривень. Метою написання даної магістерської роботи про техногенну небезпеку спиртового виробництва ДП «Коростишівський спиртовий комбінат», м. Коростишів Житомирської області є визначення небезпек, можливих аварій та їхніх наслідків, дотримання вимог нормативної документації, щодо відповідності об’єкта з техногенної (пожежної) безпеки. В першому розділі описано характеристику спиртового підприємства. В другому розділі проведено аналіз небезпеки спиртового виробництва. У третьому розділі розписано аналіз стану відповідності об’єкта з техногенної (пожежної) безпеки. В четвертому розділі описано прогнозування можливої обстановки в разі виникнення пожежі. У п’ятому розділі описано організаційні заходи ЦЗ на підприємстві. В шостому розділі описана охорона праці та цивільна безпека в аварійних ситуаціях. В сьомому розділі описана економіка пожежної безпеки. В восьмому розділі описано екологію навколишнього середовища. Об’єкт дослідження: приміщення виготовлення борошна ДП «Коростишівський спиртовий комбінат», м. Коростишів Житомирської області. Предмет дослідження: об’ємно-планувальні та інженерні рішення приміщення по виготовленню бороша, що знаходяться на підприємстві. Мета дослідження: оцінка техногенної та пожежної безпеки стану ДП «Коростишівський спиртовий комбінат», м. Коростишів Житомирської області. Отже, результатами магістерської роботи є аналіз загальної характеристики підприємства, визначена ступінь вогнестійкості будівельних конструкцій, проведено аналіз небезпеки приміщень та моніторинг стану відповідності об’єкта з техногенної (пожежної) безпеки. Здійснивши аналіз умов виникнення та розвитку аварій та пожеж в роботі встановлено, що найбільш ймовірним місцем виникненням пожежі є приміщення по виготовленню борошна. На основі аналізу небезпек та визначенні фізичних параметрів НС на різні моменти часу, які можуть виникати під час виготовлення борошна в технологічному обладнанні, проведено розрахунок сил та засобів при пожежі в приміщенні виготовлення борошна. Для гасіння загоряння борошна на площі 950 м2 підрозділами ПРС ЦЗ було задіяно: - 5 стволів «А» із насадками НРТ-10; - 40 чоловік особового складу; - 10 відділень на основних та спеціальних пожежних автомобілях; - 2 пожежних автомобілі. Під час перевірки підприємства було виявлено ряд невідповідностей нормативним документам з питань цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки. Виходячи з цього для покращення стану цивільного захисту пожежної та техногенної безпеки об’єкту я пропоную: Розробити: - інструкцію щодо дій персоналу у разі загрози або виникнення НС; - табель оснащення формування цивільного захисту технікою і майном; - план евакуації населення (працівників) у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій; - графік проведення спеціальних об’єктових навчань з ЦЗ; - положення про спеціальну комісію з ліквідації наслідків НС; - план реагування на НС; - план організації навчання персоналу діям у разі виникнення НС; - програму накопичення матеріальних резервів; - ПЛАС; - ідентифікацію ОПН; - положення про об’єктову спеціальну службу ЦЗ. Видати розпорядчі акти: - наказ (розпорядження) про призначення відповідальної особи з питань цивільного захисту. Забезпечити працівників: - засобами індивідуального захисту; - територію та приміщення первинними засобами пожежогасіння. Обладнати: - приміщення обладнати системами протипожежного захисту. Здійснивши заходи, щодо усунення виявлених зауважень це дасть змогу покращити техногенну безпеку підприємства, підвищити рівень пожежної безпеки приміщення виготовлення борошна та об’єкту в цілому. Економічний ефект при встановленні пожежної сигналізації з точковими димовими пожежними сповіщувачами в приміщенні виготовлення бороша становить 689,8 грн. Ключові слова: пожежа, пожежогасіння, пожежна безпека, керівник гасіння пожежі, розвідка, локалізація пожежі, ліквідація пожежі. Перелік використаних літературних джерел. 1.Кодекс Цивільного захисту України від 02.10.2012 р. № 5403-VI. 2.Наказ МВС України від 26.04.2018 року №340 „Про затвердження Статуту дій у надзвичайних ситуаціях органів управління та підрозділів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту та Статуту дій органів управління та підрозділів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту під час гасіння пожеж”. 3.Наказ МНС України від 16.12.2011 №1342 “Про затвердження Настанови з організації газодимозахисної служби в підрозділах Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту МНС України”. 4.Наказ МНС України від 07.05.2007 року №312 “Правила безпеки праці в органах і підрозділах МНС України”. 5.Довідник керівника гасіння пожежі. – Київ: УкрНДІЦЗ, ТОВ «Літера-Друк», 2016. – 320 с. 6.Норми радіаційної безпеки України; доповнення: Радіаційний захист від джерел потенційного опромінення (НРБУ-97/Д-2000). 7.Наказ МНС України від 16.12.2011 №1341 „Про затвердження Методики розрахунку сил і засобів МНС України, необхідних для гасіння пожеж у будівлях і на територіях різного призначення”. 8.ДСТУ EN 2:2014 „Класифікація пожеж”. 9.Наказ Міністерства енергетики і вугільної промисловості України від 22.12.2011 р. №863 «Про затвердження Інструкції з гасіння пожеж на енергетичних об’єктах України». – 2011. 10. Державний класифікатор надзвичайних ситуацій ДК 019 2001.