Інтерпретація українських етномотивів у дизайні інтер‘єрів закладів громадського харчування

Автор: Легка Аліна Віталіївна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Дизайн
Інститут: Інститут архітектури та дизайну
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2022-2023 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Тема дослідження стосується застосування етностилістики в сучасному українському дизайні інтер?єру закладів громадського харчування. Переважно дизайн інтер’єрів цієї типологічної групи приміщень зосереджений на візуалізації збірного образу поняття української етностилістики. Тенденції та суспільна потреба вирізняти різноманіття та етноособливості автентичної української культурної спадщини, розвивати розуміння регіональних відмінностей стають досить актуальними. Етностиль є важливим матеріалізованим засобом самовираження нації в сучасному культурному світі. Це галузь дизайну, що передбачає використання елементів національної культури, образів народного мистецтва як основи для актуальних інтерпретацій. У сучасному суспільному просторі України гостро постала потреба в самоідентифікації, а відтак виникла необхідність звернутися до традиційного мистецтва як одного із чинників, що допомагає об’єднувати суспільство. Крім того, застосування регіональних етнографічних особливостей в дизайні закладів громадського харчування формують певні стратегічні перспективи розвитку місцевого туризму з його освітньою та комерційною складовою. Метою дослідження є визначити художньо-стильові особливості застосування сучасної інтерпретації українських етномотивів в інтер’єрах закладів громадського харчування. Для її досягнення було вирішено такі завдання: опрацювати бібліографічні джерела та визначити ступінь дослідженості проблеми; проаналізувати особливості етнічного стилю в дизайні інтер’єру, досвід методів та засобів його реалізації в сучасних інтер’єрах українських та закордонних закладів громадського харчування; дослідити традиційні особливості українського дизайну інтер’єру в аспекті потенціалу їх використання в громадських інтер’єрах закладів харчування, визначити концепцію вибору етнічного мотиву-першоджерела та методику його сучасної інтерпретації; провести апробацію висновків дослідження на основі проекту дизайну інтер’єру закладу громадського харчування «Етно» в м. Тернополі. Об’єкт дослідження: інтер’єри закладів громадського харчування. Предмет дослідження: інтерпретація українських етнічних мотивів в дизайні інтер’єрів закладів громадського харчування. Бібліографічні джерела, дотичні до тематики дослідження, стосуються національної ідентичності середовища [1,2] і ролі дизайну у формуванні етнокультурної ідентичності; особливостей становлення та розвитку українського етностилю в архітектурі та дизайні інтер’єру в історичному і сучасному аспектах. Дизайн традиційного українського житлового інтер’єру має низку ознак, спільних для всіх регіонів України. Серед них: використання екологічних, проте недовговічних природних матеріалів; контрастна колористична концепція середовища (активні елементи на білому тлі); подібний перелік меблів відповідного призначення, форми та конструкції; історично сформовані мотиви орнаментів та їх символіка. Разом з тим, в деталях кожний етнографічний регіон розвиває свою специфіку, що проявляється перш за все в кольорах і орнаментах вишитих і тканих виробів, народному одязі, формах та декорі керамічних і різьблених з дерева предметів побуту, в способах і технологіях декоративного оздоблення приміщень. Для формування української ідентичності в дизайні інтер’єру необхідно зберегти в ньому основні ознаки, характерні для України загалом, проте для громадських інтер’єрів, в т.ч. для закладів громадського харчування, які мають значний емоційний і суспільний вплив, рекомендовано звертатися до інтерпретації місцевих, регіональних мистецьких особливостей. Це дозволить не лише створити середовище, атрактивне для туристів і гостей, але й продемонструвати різносторонність і багатство українського культурно-мистецького надбання. Водночас, слід враховувати сучасне функціональне призначення інтер’єру, відповідність застосованих форм і матеріалів актуальним санітарно-гігієнічним та ергономічним вимогам. На основі досліджень встановлено, що український образ в інтер’єрі може бути створений різними засобами, але не всі вони підходять з об’єктивних причин до використання в закладах громадського харчування. Тому дизайнерові варто зосередитись на певній групі засобів та методів – інтерпретації орнаментів, технік, форм. В образно-естетичному контексті, заклади громадського харчування є об’єктами, які формують у відвідувачів враження про ідентичність місцевості, там часто бувають відвідувачі з інших регіонів і держав, тому потреба і тенденції розвивати регіональну ідентичність, інтерпретуючи мотиви місцевого мистецтва, становлять креативний елемент для непересічного дизайну та опорядження простору. Етнічні мотиви в дизайні інтер’єрів закладів громадського харчування повинні впроваджуватися шляхом інтерпретації основного мотиву обраного етнічного першоджерела, з використанням сучасних матеріалів і технологій. Для того, щоб сучасний інтер’єр в етностилі була якісним в інформаційному та стилістичному контексті, дизайнер повинен глибоко і докладно вивчити автентику: побут, звичаї, мистецтво, орнамент, колористику та інші особливості культури визначеного етносу, тому що всі ці характеристики разом і одночасно проявляються в дизайні інтер’єру та його обладнання. Результати дослідження застосовано у проектній пропозиції предметно-просторового дизайну в закладі громадського харчування “ЕТНО” в м. Тернопіль. Основна концепція проєкту зосереджена на інтерпретації та трансформації формально-колористичних особливостей, морфографічних схем визначених локальних вишивок регіону с. Борщів Тернопільськлої області. Морфологічна схема «уставки» жіночої сорочки та характерна колористика використана як структурний моносегмент для формування образу, декорів та елементів формотворення. Ключові слова: предметно-просторовий дизайн, заклади громадського харчування, етностилістика, регіональна ідентичність. СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 1. Черкес Б. «Відродження мультикультурної ідентичності в громадських просторах Львова»/ Черкес Б., Лінда С. (https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57207307024&fb clid=IwAR0DcylTcjcs0OkLpwWeEF0u74mHRe0_kns64m-s_47_Yzz ALStZFI) 2. Черкес Б. «Урбанізаційні тенденції та імпульси житлового будівництва України»/ Черкес Б., Петришин Г., Коник С. (https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=%2057207307024 &fbclid=IwAR0DcylTcjcs0OkLpwWeEF0u74mHRe0_kns64m-s_47_ Y6BtFYrtzzALSZI) 3. Громнюк А. Рекомендації з використання етнічних мотивів у проектуванні сучасних інтер’єрів підприємств харчування. Сучасні проблеми архітектури та містобудування. 2017. Вип. 47. С. 47–60.