Проект відділення виробництва харчового барвника «Тартразину» продуктивністю 110 т/рік

Автор: Лозицька Ірина Миколаївна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2023-2024 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Магістерська кваліфікаційна робота присвячена розробці проекту відділення виробництва харчового барвника «Тартразину» продуктивністю 110 т/рік. Тартразин є найбільш широко використовуваним харчовим барвником, який забарвлює продукти у жовтий колір. Також, являється дешевим замінником куркуміну та шафрану який міститься в харчових продуктах, фармацевтичних і косметичних засобах. Для реалізації поставленого завдання запроєктовано виробництво періодичної дії з безперервним режимом роботи. А саме було проведено матеріальні та теплові розрахунки процесу, технологічні розрахунки основного обладнання; розроблено технологічну схему виробництва та схему промислового приміщення з компонуванням основного обладнання; сконструйовано основний апарат на основі механіко-технологічних розрахунків. Проведено економічний розрахунок, де детально розглянуто аналіз ринку ресурсів, конкурентний аналіз, обгрунтовано вимоги щодо проектування приміщення, вкладеного капіталу. Наведено характеристику продукції та розраховано економічну ефективність виробництва. Ключові слова: ХАРЧОВІ ДОБАВКИ, ТАРТРАЗИН, СИНТЕТИЧНІ БАРВНИКИ, АЗОБАРВНИКИ, ЗАБАРВЛЕННЯ.