Розроблення технології виділення антоціанів з рослинної сировини та їхньої ідентифікації
Автор: Подобій Олена Валеріївна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2023-2024 н.р.
Мова захисту: англійська
Анотація: Під час виконання кваліфікаційної магістерської роботи отримано та ідентифіковано антоціани, вилучені шляхом водної екстракції з ягід ожини та чорноплідної горобини. Вивчено особливості католіту та аноліту електролізної води і встановлено, доцільність їх використання в якості екстрагентів. В якості розчинника використано воду, підкислену лимонною кислотою, зміна хімічного складу якої здійснена за рахунок електроактивації водопровідної води. Досліджено оптимальні параметри процесу екстракційного вилучення антоціанів із рослинної сировини. Використано рефрактометричний, потенціометричний та спектрофотометричний метод для визначення фізико-хімічних характеристик антоціанів та метод ІЧ, УФ спектроскопії, рідинної хроматографії для їх ідентифікації. Ключові слова: антоціани, екстракти ожини та чорноплідної горобини, електроактивації водопровідної води, католіт.