Електромеханічна система вентиляції продовольчого цеху
Автор: Дацюк Ярослав Борисович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка
Інститут: Інститут енергетики та систем керування
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2023-2024 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Система вентиляції – це об’єднання пристроїв, які беруть участь під час повітрообміну задля підтримки необхідного стану повітря в приміщеннях. Оптимальні параметри повітря – це умови, що є найбільш сприятливими для комфортного перебування людей або для правильного протікання певного технологічного процесу. Допустимі параметри повітря у виробничому цеху хлібопекарського виробництва знаходяться в досить чітких межах, так як кількість та якість виготовленої продукції напряму залежить від дотримання точного режиму технологічного процесу. Вентиляційні системи розвиваються досить стрімко, тому вкрай важливим є автоматизування системи вентиляції повітря, що значно підвищує її енергоефективність. У роботі було проведено аналітичний огляд автоматизованих вентиляційних систем, обґрунтовано вибір частотно-керованої електромеханічної системи вентиляції виробничого цеху, проведено синтез системи регулювання електроприводу. Було розраховано та вибрано вентилятор, асинхронний двигун, перетворювач частоти (трансформатор, діодний випрямляч, струмообмежувальний реактор, згладжувальний конденсатор), елементи захисту (відмикач, запобіжники). Описано систему керування перетворювачем частоти MFC710. У вступі обґрунтовано актуальність та практичну доцільність поставлених у бакалаврській кваліфікаційній роботі задач. У першому розділі розглянуто вимоги до електрообладнання та системи керування електроприводом вентиляційної установки. У роботі проведено огляд автоматизованих вентиляційних систем, описано технологічний процес випікання хлібобулочних виробів та технічне оснащення виробничого цеху. Далі проведено розрахунок та вибір електродвигуна вентиляційної установки. У третьому розділі виконано проєктування автоматизованого електропривода для системи вентиляції. У четвертому розділі проведено синтез системи автоматичного керування та дослідження спроектованого електропривода у середовищі Simulink. Актуальність теми. В зв’язку з збільшенням кількості систем вентиляції і підвищенням стандартів якості повітря є велика необхідність в автоматизації та оптимізуванні режимів роботи складових систем вентиляції. Вентиляційні установки не раціонально використовують значну частку електроенергії, так як більшість установок не є рентабельними та працюють не в енергоефективних режимах. Провівши поделювання вентиляційної установки, ми можемо дізнатися, які режими є найбільш оптимальними для різних редимів роботи. Зменшення витрат на експлуатацію в запропонованому технічному варіанті досягається через автоматизування вентиляційної системи, що в свою чергу дає нам можливість максимально зменшити експлуатаційні витрати. Мета дослідження – розроблення нових технічних рішень на основі проведеного аналізу існуючих технологій, що дозволить значно підвищити енергетичну та економічну ефективність вентиляційної системи виробничого цеху хлібопекарського підприємства. Об’єкт дослідження – процес енергозбереження під час створення мікроклімату в виробничому цеху хлібопекарського підприємства. Предмет дослідження – способи збільшення енергетичної ефективності вентиляційної системи виробничого цеху шляхом впровадження керованого асинхронного електроприводу. Ключові слова: вентиляція, асинхронний двигун, частотний перетворювач, електропривід, система керування, синтез.