Дослідження і розвиток трансферу технологій хлібопекарства в умовах поглиблення співпраці між українськими та польськими підприємствами
Автор: Ліщук Дарина Олексіївна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Міжнародна економіка
Інститут: Інститут економіки і менеджменту
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2023-2024 н.р.
Мова захисту: англійська
Анотація: Передача технологій – це добре задокументований процес, що призводить до безперебійної передачі інформації та матеріалів від організації-відправника або підрозділу-відправника до організації-одержувача або підрозділу-одержувача, що завершується успішно виконаними методами тестування та виробничими процесами (Пітер та Ремзі, 2023). В статті «Діяльність на фоні трансферу технологій в КТТ SAS (офіс трансферу технологій Словацької академії наук) » говорить про те, що «Передача технологій і наукових знань в економічну практику є одним із найважливіших факторів успіху дослідницьких і наукових груп, але перш за все їх здатності конкурувати в ринковій економіці» (Чижиков, 2023). Твердження описує перспективи передачі технологій саме з точки зору дослідницьких установ. Виходячи з усіх вищенаведених тверджень можна зробити висновок, що передача технологій є багатогранним процесом. Для її реалізації необхідно враховувати усі особливості даного виду «продукції». Загалом існує декілька методів трансферу технологій (Сахана,2023), а саме: Ліцензування. Спільне підприємство. Франчайзинг. Придбання іноземної компанії. Контракти зворотного викупу. Також існують різні засоби передачі технологій (Національний університет Києво-Могилянська академія, 2012, с.21-29), зокрема розрізняють: Комерційні і безоплатні. Внутрішні і зовнішні. Україна та Польща мають тісну співпрацю у різних сферах, політичних, економічних, науковій. Якщо порівнювати макроекономічні показники Польщі та України, то очевидним стає факт, того що перша має стабільнішу економіку. Навіть до повномасштабного вторгнення економіка України відзначалася значними коливаннями. Проаналізувавши торгівлю між Польщею та Україною можна зробити висновок, що значного росту показники експорту та імпорту досягли після Революції Гідності у 2014 році. В останні роки Польща займає провідні позиції серед європейських партнерів України. Ринок хліба та хлібобулочних виробів в Україні відрізняється практично стовідсотковим забезпеченням продукцією вітчизняного виробництва. Головною причиною цього є короткий термін зберігання даного виду продукції, проте завдяки розвитку сучасних технологій виробництва, став можливим експорт різних хлібобулочних виробів. Так у першому кварталі 2023 року Україна продала на іноземні ринки більш ніж 18 тис. т кондитерських виробів загальною вартістю 43 млн дол., а за січень-липень 2023 року Польща експортувала до України хліба та хлібобулочних виробів приблизно 26 мільйонів євро (7 тис. тонн). Основною метою діяльності ПрАТ «Славутський хлібозавод» виступає прагнення забезпечити інтереси держави, населення та акціонерів завдяки виготовленню конкурентоспроможної продукції та забезпеченні сприятливих умов для майбутнього інвестування в підприємство. Товариство виготовляє, продає та перевозить більш як 40 видів хлібобулочних, 154 видів здобних і кондитерських, 14 видів бараночних та макаронних виробів. Також «Славутський хлібозавод» є постійним учасником виставок хлібопекарської промисловості «Bakery Ukraine», яке щорічно організовує об’єднання Укрхлібпром. Об’єктом дослідження є ПрАТ «Славутський хлібозавод». Предметом дослідження є процес трансферу технологій хлібопекарства між вітчизняними та польськими хлібопекарськими підприємствами. Метою дослідження є розробка теоретичних положень, методичних та прикладних пропозицій щодо удосконалення процесу трансферу технологій у хлібопекарстві в контексті поглиблення українсько-польської співпраці. Серед запропонованих варіантів удосконалення трансферу технологій в умовах поглиблення співпраці між українськими та польськими підприємствами, для ПрАТ «Славутський хлібозавод» найбільш прийнятними можна вважати впровадження рекомендованого процесу трансферу технологій і визначення функцій заступника директора з інноваційного розвитку щодо управлінням трансфертом технологій в умовах розширення співпраці з польськими підприємствами Ключові слова - трансфер технологій, хлібобулочні підприємства, ПрАТ «Славутський хлібозавод», українські підприємства, польські підприємства. Перелік використаних джерел. Sahana S., 13.01.2023. 3 Major Types of Technology Transfer [online] Tech Quintal Доступно: https://www.techquintal.com/types-of-technology-transfer/ Peter Alexander, Phillip Ramsey, 19.09.2023. Essential elements of technology transfer. [online] Bioprocess Online Доступно: https://www.bioprocessonline.com/doc/essential-elements-of-technology-transfer-0001 Ing. Andrea Cizikova, PhD., Ing. Paed. IGIP, 2023. AKTIVITY NA POLI TRANSFERU TECHNOLOGII V KTT SAV. [online] Transfer Technologii Bulletin, Bratislava, том 1, с.44-47 Доступно: https://www.proquest.com/openview/3032366a3934c2114eb3d8928fdd22c6/1?pq-origsite=gscholar&cbl=6459241 Національний університет Києво-Могилянська академія, 2012. Економічний розвиток і державна політика. [online] розділ 1.4, с.21-29 Доступно: http://prismua.org/ukraine-poland/