Управління фінансовою стійкістю ТОВ "ПІЦЦЕТТА"

Автор: Литвиненко Юлія Іванівна
Кваліфікаційний рівень: магістр (ОНП)
Спеціальність: Фінанси, банківська справа та страхування (освітньо-наукова програма)
Інститут: Інститут економіки і менеджменту
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2023-2024 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: В сучасних умовах ведення економічної діяльності, особливо в умовах фінансових криз та соціально-політичної нестабільності, підприємства стикаються з складним завданням забезпечення свого сталого та ефективного функціонування. Проте не лише вплив зовнішніх чинників негативно впливає на їхню діяльність, але й відсутність ефективного механізму управління фінансовою безпекою та забезпечення відповідного рівня фінансової стійкості може ускладнювати їхню ситуацію на ринку в умовах постійних змін. Визначення основних складових механізму управління фінансовою стійкістю підприємства є однією з найважливіших і актуальних проблем на сьогоднішній день, оскільки недостатність фінансової стійкості може призвести до неплатоспроможності підприємства, погіршення його стратегічного потенціалу та загрози його фінансовій безпеці. Війна в Україні створює серйозні виклики для підприємств, і ефективне управління фінансовою стійкістю стає надзвичайно важливим, щоб підприємство могло витримати випробування в умовах війни і зберегти свою операційну та фінансову життєздатність [1-3]. Об`єктом дослідження магістерської кваліфікаційної роботи є управління фінансовою стійкістю підприємства. Предметом дослідження є теоретичні, методичні та практичні аспекти управління фінансовою стійкістю на прикладі ТОВ «ПІЦЦЕТТА» , яке здійснює постачання клієнтам готових страв. Мета дослідження - оцінити та проаналізувати методи та інструменти управління фінансовою стійкістю ТОВ «ПІЦЦЕТТА» задля вдосконалення функціонування та забезпечення стабільності бізнесу. Відповідно до мети дослідження, поставлено такі завдання: розкрити теоретичні засади та методичні підходи до визначення суті управління фінансовою стійкістю підприємства; здійснити аналіз фінансового стану ТОВ «ПІЦЦЕТТА» за період 2021–2023 років, включаючи оцінку рентабельності, майнового стану, ліквідності та ділової активності; оцінити фінансову стійкість підприємства на основі визначення абсолютних і відносних показників; провести аналіз управління фінансовою стійкістю за системою абсолютних та відносних показників; здійснити SWOT-аналіз середовища функціонування ТОВ «ПІЦЦЕТТА»; здійснити економіко-математичне моделювання інтегрального показника фінансової стійкості підприємства; спрогнозувати забезпечення діяльності ТОВ «ПІЦЦЕТТА» власними оборотними коштами; дослідити проблеми діяльності малих і середніх підприємств в Україні (до яких належить ТОВ «ПІЦЦЕТТА») за умов війни та шляхи їх подолання; окреслити можливості і обґрунтувати шляхи підвищення фінансової стійкості ТОВ «ПІЦЦЕТТА». Робота складається з трьох розділів: теоретико-аналітичної, дослідницько-прогностичної та рекомендаційної частин. У першій частині проведено аналізування поняття управління фінансовою стійкістю, його ключових складових та завдань, а також здійснено оцінкювання фінансового стану ТОВ «ПІЦЦЕТТА» за період 2021-2023 років. Спеціальний акцент зроблено на оцінці показників фінансової стійкості підприємства, що дозволило зробити висновок про те, що протягом розглянутого періоду спостерігався передкризовий тип його фінансової стійкості. Ми прийшли до висновку, що для забезпечення стабільного розвитку підприємству необхідно зосередитися на оптимізації витрат, підвищенні ефективності управління ресурсами задля нарощення обсягів власного капіталу та вдосконаленні стратегічного планування [4]. У другому розділі роботи, було проведено SWOT-аналіз бізнес-середовища ТОВ "ПІЦЦЕТТА" та виявлено, що сильними сторанами компанії є: висока якість та широкий асортимент продукції, зручне розташування, щорічне зростання обсягів активів та прибутку; а слабкими: низька виробнича потужність, недостатність оборотних коштів та проблеми у кадровій політиці і мотивації персоналу. Також встановлено, що компанія демонструє критичний рівень фінансової стійкості. Цо свідчить про серйозні проблеми у фінансовому управлінні та стратегічному плануванні. Прогнозування забезпечення діяльності власними оборотними коштами вказало на необхідність ухвалення управлінських рішень для зменшення фінансової залежності підприємства від зовнішніх кредиторів [5]. У третьому розділі визначено шляхи підвищення фінансової стійкості ТОВ "ПІЦЦЕТТА" та оцінено економічні результати проектних рішень. Після всебічного аналізу фінансового стану та внутрішнього та зовнішнього середовища діяльності ТОВ "ПІЦЦЕТТА" виявлено ряд проблем, включаючи передкризовий тип фінансової стійкості, недостатнє фінансування оборотних активів, високий рівень дебіторської та кредиторської заборгованості, низьку частку власного капіталу та негативну динаміку показників рентабельності та ліквідності. Запропоновані заходи спрямовані на покращення фінансової стійкості, включаючи застосування факторингу та впровадження проектних рішень для збільшення обсягів доходів, а відтак і обсягів чистого та нерозподіленого прибутку. Впровадження рекомендованих заходів, спрямоване на нарощення обсягу власного капіталу і позитивно позначилося на фінансовому стані ТОВ "ПІЦЦЕТТА", покращивши ключові фінансові показники та забезпечивши стабільність та конкурентоспроможність підприємства. Ключові слова: фінансова стійкість, показники фінансової стійкості, управління фінансовою стійкістю, напрями підвищення фінансової стійкості. Перелік використаних джерел: 1. Скляр Г.П. Механізм забезпечення фінансової стійкості підприємств споживчої кооперації та його вдосконалення в умовах перехідної економіки / Г. П. Скляр, О. О. Педик // Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Сер. : Економічні науки. - 2010. - № 3. - С. 83-88. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nvpusk_2010_3_15 2. Костенко Ю.О. Аналіз фінансової стійкості підприємства в умовах воєнного стану / Ю.О. Костенко , О.Б. Короленко, М.М. Гузь // Економіка та суспільство. 2022. УДК 658.15. URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-43-77 3. Зянько В.В. Чинники впливу на фінансову стійкість підприємства в умовах ринкових відносин / В.В. Зянько, О.О. Півторак // Матеріали LІII науково-технічної конференції підрозділів ВНТУ, Вінниця, 20-22 березня 2024 р. URL: https://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/42110 4. Партин Г.О. Проблеми діяльності малих і середніх підприємств в Україні за умов війни та шляхи їх подолання / Г.О. Партин, Ю.І. Литвиненко //Актуальні питання у сучасній науці. 2024. №4(22), С. 193-206. URL: https://doi.org/10.52058/2786-6300-2024-4(22)-193-206 5. Бондарчук М. К., Ющик Ю. В. Стратегічні напрями управління активами і пасивами банку // Міжнародний науковий журнал "Інтернаука". Серія: "Економічні науки". - 2022. - №7. URL: https://doi.org/10.25313/2520-2294-2022-7-8162