Дослідження та удосконалення адміністрування прибутковості діяльності ФОП Шлапак Н.В.

Автор: Ліщук Олександр Олександрович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Бізнес-адміністрування
Інститут: Інститут економіки і менеджменту
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2023-2024 н.р.
Мова захисту: англійська
Анотація: Ліщук О.О., Пасінович І.І. (керівник) Дослідження та удосконалення адміністрування прибутковості діяльності ФОП Шлапак Н.В. Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2023. Український бізнес, який працює в індустрії гостинності, в останні роки зіштовхнувся з серйозними викликами, які не лише негативно вплинули на його прибутковість, а й активізували питання самого існування. Пандемія COVID-19 була складним етапом в роботі ресторанного бізнесу, а згодом повномасштабна війна стала новим викликом для рестораторів, як великих, так і малих, зробивши її менш прибутковими. За таких умов зростає важливість забезпечення прибутковості. Адміністрування прибутковості підприємств індустрії гостинності отримало особливу значущість з огляду на появу нових ідей для розвитку ресторанного бізнесу, нових запитів споживачів, розвитку сучасних інформаційних технологій. Основою прибутковості є сам прибуток, який у цілому й визначає результат фінансово-господарської діяльності підприємств як суб’єктів господарювання [6, с. 83]. Під управлінням прибутковістю розглядається система принципів і методів розроблення і реалізації управлінських рішень щодо формування, розподілу та використання прибутку підприємства [3, с. 127]. Узагальнюючи підходи науковців до трактувань прибутковість, управління прибутком і адміністрування, в роботі сформульовано власне визначення адміністрування прибутковості – це діяльність управлінців підприємства, яка ґрунтується на чинних нормативних актах та внутрішніх організаційно-розпорядчих документах, спрямована на стабільне забезпечення отримання прибутку, достатнього для забезпечення функціонування і розвитку підприємства. Метою роботи було дослідити та удосконалити адміністрування прибутковості кав’ярні мережі KREDENS (ФОП Шлапак Н.В.). Аналіз адміністративної системи на досліджуваному підприємстві дозволив виявити проблеми, з якими зіштовхується підприємство та запропонувати шляхи вирішення цих проблем. Об’єктом дослідження є мережа кав’ярень у Львові, яка відома під маркою KREDENS Cafe. Вона на даний час включає 7 закладів, кожен з яких діє як окремий й ФОП. За результатами дослідження було з’ясовано, що мережа KREDENS Cafe має стійкий фінансовий стан, добрі показники рентабельності, що дає їй підстави розвиватися і масштабувати бізнес. Було проаналізовано та оцінено найбільш важливі показники економічної та адміністративної діяльності, а також відображено тенденції зміни основних показників на 2023-2024 рр. Аналізуючи адміністрування прибутковості у ФОП Шлапак Н.В. виявлено, що заклад має резерви для зростання доходів та удосконалення адміністрування прибутковістю. В роботі було запропоновано ряд заходів, направлених на зростання прибутку. Серед них – встановлення ключових показників ефективності (КРІ) для працівників, проведення АВС-аналізу щодо страв і напоїв, які реалізуються ФОП Шлапак Н.В. Такий аналіз має на меті збільшити продажі високомаржинальних страв. В роботі був запропонований комплексний захід, в основі якого – використання закладом програмного забезпечення Poster, яке адаптоване для невеликих ресторанних закладів, яким є ФОП Шлапак Н.В. Використання Poster спростить контроль за доходами та витратами, а також проведення АВС-аналізу. За результатами АВС-аналізу нами запропоновано удосконалити депозитно-бонусну систему, що дасть можливість закладу підвищити чистий дохід на 8,8%. У свою чергу, завдяки зростанню доходів, заклад матиме економію на умовно-постійних витратах. Також для підвищення прибутковості мережі KREDENS Cafe рекомендовано ввести у штат посаду фінансового менеджера. Він має професійно займатися управлінням доходами і витратами, оптимізацією грошових потоків, адмініструванням прибутковості всіх закладів мережі. Ключові слова: прибуток, управління прибутком, адміністрування прибутковості, чистий дохід, КРІ, АВС-аналіз, депозитно-бонусна система Перелік посилань: 1. Aleksandrova, S. & Svitlichna, V. & Kravtsova, S. (2022). Peculiarities and problems of cost management in the field of hospitality. Economy and society. 45. 174-181. doi: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-45-50 2. Belinska, S. & Krysina, I. (2022). Profit management of the enterprise. Effective economy: electronic scientific specialist edition. 1. doi: 10.32702/2307-2105-2022.1.16 3. Haybura, Yu. (2015). Management of enterprise profitability and ways to increase it. Scientific Bulletin of Kherson State University. Series "Economic Sciences". 14. 127-130. doi: https://doi.org/10.32839/2304-5809/2023-5-117-29 4. Korbutyak, A. & Pryvalov, A. (2023) Enterprise profit management in modern economic conditions. Young scientist. 5 (117). 151. doi: https://doi.org/10.32839/2304-5809/2023-5-117-29 5. Mishchenko, V. & Prishchepa, I. & Tarabrina, N. (2022).Varieties of assessing the company’s profitability. Information technologies: science, engineering, technology, education, health. 566. doi: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-45-50 6. Osipova, T. (2012). Theoretical aspects of the interpretation of profitability in modern economic conditions. Development management. 2012. 1. 82–84. doi: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-45-50