Забезпечення параметрів мікроклімату приміщень кафе на 40 місць у м. Червоноград Львівської обл.
Автор: Шидловський Ігор Михайлович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Теплогазопостачання і вентиляція
Інститут: Інститут будівництва та інженерних систем
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2023-2024 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: У магістерській кваліфікаційній роботі запроектовані системи забезпечення мікроклімату приміщень кафе на 40 місць у м. Червоноград Львівської області. Загальні розміри будинку кафе в плані складають 35х18 метрів. Максимальна висота приміщень складає 6,6 метрів. Розміри обіднього залу в плані становлять 12х15 метрів. Максимальна висота 3,7метрів. Основним джерелом тепла для приміщень кафе є газовий котел, розташований в окремому приміщенні. Забезпечення комфортної температури у приміщеннях здійснюється за допомогою горизонтальної двотрубної водяної системи опалення. В науковій частині роботи представлений аналіз дослідження взаємодії плоских напівобмежених зустрічно - співвісних струмин, що супроводжується формуванням складного динамічного потоку. Вентиляція забезпечує необхідний повітрпообмін у приміщеннях для видалення надлишків теплоти, вологи, шкідливих та інших речовин з метою підтримання допустимих санітарно-гігієнічних умов повітряного середовища. Вентиляція даних приміщень здійснюється завдяки вилученню з них забрудненого повітря і заміни його свіжим (зовнішнім) повітрям. Запроектовано три види системи вентилювання приміщення, що відрізняються схемами руху повітря. Перших два методи «традиційні», а саме: припливне повітря розподіляється з верхньої зони через пристельові повітророзподільники і перетікає через приміщення за схемою «зверху-вниз-догори» та «зверху-вниз». Третій вид вентиляції це – витісняюча вентиляція. За цією схемою повітря подається безпосередньо в робочу зону джерельними панельними фільтраційними повітророзподільниками та видаляється з верхньої пристельової зони. В розділі «Економіка» представлена економічна порівняльна характеристика та техніко-економічне обґрунтування застосування системи вентиляції приміщення з теплоджерелами за різних схем перетікання повітря. Таким чином, зроблено висновок, що варіант їз застосування системи витісняючої вентилювання в порівняною із вентиляцією за схемою перетікання «зверху-вниз» є економічно і енергертично вигідним. Мета роботи – проектування систем забезпечення мікроклімату приміщень кафе на 40 місць з використанням енергоощадного сучасного обладнання. Ключові слова – мікроклімат, система вентиляції, система опалення, система кондиціонування повітря, зустрічні співвісні струмини. Перелік основних використаних літературних джерел: 1. ДБН В.2.6-31:2021. Теплова ізоляція та енергоефективність будівель. Київ Мінрегіон України. 2022-27с. 2. ДБН В.2.6-31:2016 «Теплова ізоляція будівель» – K.: Мінбуд України, 2016. 3. ДСТУ-Н Б В. 1.1-27:2010 “Будівельна кліматологія” – K.: Мінбуд України, 2010. 4. ДБН В.2.2-25:2010 Будинки і споруди. Підприємства харчування (заклади ресторанного господарства). – Київ: Міністерство регіонального розвитку та будівництва України. 2010,-93с. 5. ДСТУ Б В.2.6-189:2013 Методи вибору теплоізоляційного матеріалу для утеплення будівель. 6. ДБН В.2.5-67:2013 “ Опалення, вентиляція та кондиціонування” – K.: Мінбуд України, 2013. 7. Stefan Zhukovsky, Hanna Klymenko. Experimental and analytical research of pressure effects inside the sectional source air distributor. // Zeszyty naukowe Politechniki Rzeszowskiej, № 266. Budownictwo i inzynieria srodowiska, z.54, s.151-157.