Дослідження показників якості соняшникової олії
Автор: Саф'яник Володимир Григорович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Якість, стандартизація та сертифікація
Інститут: Інститут комп'ютерних технологій, автоматики та метрології
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2023-2024 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Актуальність теми. Контроль однорідності (дисперсності) соняшникової олії у виробничому процесі є важливим етапом забезпечення відповідності виробленого продукту вимогам ДСТУ. Вимірювання можуть включати ідентифікацію домішок неолійної природи (сміття, частки лузги насіння, залишки фільтрувальних глин та суспензій) та мікрогенних олійних твердих включень (воски, парафіни, стерини, та ін).Запропонований метод сортової та видової ідентифікації соняшникової олії в процесі реєстрації квантового виходу люмінесценції досліджуваних зразків дозволяє проводити вхідний, поточний та вихідний контроль соняшникової олії у виробничих циклах її виготовлення. Розглянуті методи контролю вибраних інформативних показників соняшникової олії різного сортового і видового складу, пропоноване інструментальне забезпечення вимірів, дозволяє проводити комплексний аналіз соняшникової олії на об’єктвах олієпереробної промисловості. Інформаційна вимірювальна технологія контролю вибраних показників якості соняшникової олії забезпечують дотримання відповідності її вибраних фізико-хімічних показників технологічним картам виробника в режимі реального часу. Предмет дослідження – процес реєстрації мілкодисперсних включень соняшникової олії вимірювальних макетом на базі лазерного вимірювача дисперсності ВДЛ-1М та визначення характеристичних квантових відгуків флуоресценції досліджуваних зразків. Метою роботи є вдосконалення інформаційної вимірювальної технології котролю вибраних показників соняшникової олії методами та 6 засобами лазерної дифрактометрії та флуоресцентної спектрофотометрії в технологічних процесах очищення. Наукова новизна роботи полягає у доповнені класичних лабораторних фізико-хімічних методів контролю показників якості соняшникової олії в технологічних процесах її очищення пропонованою комплексною методикою експрес діагностики методами і засобами лазерної дифрактометрії та флуоресцентної спектрофотометрії. Практична цінність роботи полягає у апробації вищезазначених методів та засобів, пропонується у вигляді вимірювальногого приладу та методики його застосування, може використовуватися підприємствами олієпереробного комплексу в поточному та лабораторному контролі соняшникової олії. Структура та обсяг роботи. Робота складається із вступу, чотирьох розділів, висновків,списку використаних джерел із 18 позицій. Загальний обсяг роботи – 72 сторінок.