Проектування та розроблення інформаційної системи управління продовольчими ресурсами
Автор: Кузнєцов Юрій Орестович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Інформаційні технології проектування
Інститут: Інститут комп'ютерних наук та інформаційних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2023-2024 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Кузнєцов Ю.О., Бокла Н.І. (керівник). Проектування та розроблення інформаційної системи управління продовольчими ресурсами. Магістерська кваліфікаційна po6oта. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2023. Розширена анотація В роботі описується загальна проблематика об’єкту дослідження, а саме розроблення інформаційної системи управління продовольчими ресурсами, дослідження проблеми харчових відходів та марнотратства їжі. Робота містить вступ, що стосується галузі розпізнавання образів. Потім були представлені існуючі рішення обраної проблематики. У подальшій частині роботи є проект програмного продукту, який є основною ідеєю магістерської кваліфікаційної роботи. Були представлені основні конструктивні припущення, роботи програми. Також описано способи обробки даних. Інформаційна система призначена допомогти суспільству ідентифікувати харчові продукти у холодильних установках великих та малих об’ємів з метою зменшення марнування харчових продуктів, а також усвідомленого ставлення до купування продуктів. Створення інформаційної системи, що за допомогою розпізнавання образів в режимі реального часу буде сигналізувати користувачу про вміст продуктів харчування у холодильних установках, термін дії продуктів. Для досягнення мети необхідно реалізувати наступні задачі: виявлення об’єктів; розпізнавання продуктів; виявлення зіпсованих продуктів харчування . Об’єктом автоматизації є розпізнавання продовольчих ресурсів. Визначення відбувається автоматично і відображається в користувачу. Система має підтримувати наступні функції: запуск роботи з відео потоком камери користувача; виявлення об’єктів; розпізнавання об’єктів; відображувати історію роботи системи в базі даних. Мінімальні вимоги до технічного забезпечення для коректної роботи інформаційної системи необхідно: процесор з тактовою частотою не нижче 2 ГГц; об’єм оперативної пам’яті не менше 4 Гб; наявність відеокамери; інтернет з’єднання. Список літературних джерел: 1. Берхаут П., Бергевут Р., Беркум С. Короткий аналіз впливу війни в Україні на продовольчу безпеку. [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://library.wur.nl/WebQuery/wurpubs/596254 2. ООН: 17% усієї їжі, доступної споживачам, викидається даремно. [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://www.unep.org/news- and-stories/press-release/un-17-all-food-available-consumer-levels-wasted 3. YOLO: Real-Time Object Detection [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://pjreddie.com/darknet/yolo/. 4. DC-SPP-YOLO: Dense Connection and Spatial Pyramid Pooling Based YOLO for Object Detection [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://arxiv.org/abs/1903.08589. 5. T. J. Hazen, „Microsoft and Liebherr Collaborating on New Generation of Smart Refrigerators,” [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://www.albertlee.biz/blog/smart-refrigerator-guide/.