Інформаційна система доставки їжі та товарів з використанням алгоритмів пошуку оптимального шляху
Автор: Рослюк Еліна Борисівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Інформаційні системи та технології
Інститут: Інститут комп'ютерних наук та інформаційних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2023-2024 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Інтернет і технологічний прогрес значною мірою вплинули на бізнес та сферу обслуговування. Оскільки велика частина людей проводить значну частину свого дня в Інтернеті, це забезпечує величезний ринковий потенціал для онлайн-магазинів та закладів харчування. Фактично, попит на онлайн-замовлення з ресторанів продовжує зростати серед споживачів. Власники та менеджери ресторанів постійно шукають рішення, які дозволяють клієнтам розміщувати замовлення онлайн і швидко доставляти їжу. Системи онлайн-замовлень і доставки поступово стали нормою, оскільки все більше ресторанів адаптуються до цієї бізнес-моделі [1]. Онлайн-замовлення та доставка їжі стали можливими завдяки додаткам з онлайн-доставки їжі та товарів. Тенденції показують, що онлайн-додатки для доставки їжі та товарів стали важливим елементом успішного функціонування закладу харчування. Станом на 2023 рік закладам харчування стає все більш складно залишатися конкурентоспроможними без використання технологій онлайн-доставки. Система онлайн-доставки забезпечує повний канал продажів для ресторану. Це означає, що ресторан може використовувати це як інструмент для отримання більшого прибутку та кращої організації. Це також дозволяє власникам ресторанів заощадити на оплаті праці та площі ресторану, необхідної для обслуговування таких клієнтів. При правильному застосуванні система може допомогти ресторану обійти конкуренцію, наблизившись до клієнтів. Системи з онлайн-доставки мають ще одну перевагу, а саме: вони надають цінні дані про вподобання та звички клієнтів. Ці дані можна використовувати для прийняття стратегічних рішень щодо пропозицій меню, цін і акцій. Маючи цю інформацію, ресторани можуть краще пристосувати свій бізнес до потреб і бажання своїх клієнтів [2]. Метою даної роботи є реалізація та створення інформаційної системи доставки їжі та товарів з використанням алгоритмів пошуку оптимального шляху. Для досягнення основної мети цієї роботи було виконано наступні задачі: • провести дослідження предметної області та актуальних джерел інформації та підвести підсумки щодо актуальності створення системи; • дослідити технічні особливості створення систем онлайн-доставки; • дослідити системи-аналоги, здійснити порівняльний аналіз цих систем та визначити переваги та недоліки, які дозволять покращити досліджувану систему; • здійснити системний аналіз об’єкту дослідження та розробити концептуальну модель системи; • здійснити аналіз та вибір засобів та методів для вирішення проблем та задач розроблюваної системи; • здійснити розробку інформаційної системи. Об’єкт дослідження – онлайн-доставка їжі та товарів. Предметом дослідження є методи та засоби оптимізованої онлайн-доставки їжі та товарів. Практична цінність роботи полягає у створенні інформаційної системи у вигляді мобільного додатку, який дозволить здійснювати доставку їжі та товарів з кількох закладів. Результатом розробки є функціональний мобільний додаток, який дозволяє здійснювати замовлення та доставку їжі та товарів онлайн, з можливістю створення замовлення з одного або двох закладів одночасно. Наявний зручний інтерфейс, система рекомендацій та відстеження за статусом доставки. В ході визначення методів та засобів для роботи над додатком було сформовано алгоритм, який дозволив оптимізувати роботу системи онлайн-доставки їжі. Також було враховано використання алгоритмів для побудови оптимального маршруту, які є популярними серед онлайн-систем доставки, та вже довели свою ефективність на практиці, а саме алгоритм Дейкстри та пошуку A*. Також було здійснено детальний огляд користувацького інтерфейсу та функціоналу реалізованої системи. Було описано вимоги до системи, та здійснено аналіз відповідності до цих вимог. Ключові слова – інформаційна система, онлайн-доставка, ресторани, онлайн-бізнес, мобільні додатки. Перелік використаних літературних джерел. 1. Nelson, K. (2022). What are online food ordering systems and how do they work. www.lightspeedhq.com.au/blog/what-are-online-food-ordering-systems-and-how-do-they-work 2. Sudra, A. (2022). How to develop online food ordering system. www.icoderzsolutions.com/blog/online-food-ordering-system