Одержання нафтополімерних смол суспензійною олігомеризацією вуглеводневої фракції C9
Автор: Лагно Володимир Миколайович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Хімічні технології органічних речовин
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2023-2024 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Лагно В.М., Субтельний Р.О. Суспензійна олігомеризація вуглеводневої фракції С9 ініційована амінопероксидами з циклічним замісником. Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2023. Розширена анотація. Використовується цілий ряд методів одержання НПС. Одним з них є коолігомеризація з використанням пероксидних ініціаторів (ініційована), яка широко використовується у хімічній промисловості. Його перевагою є високий вихід і хороші фізико-хімічні властивості продуктів. [4,5] Відділення піролізу дизельного палива і переробки побічних продуктів, яке модернізується, належатиме до галузі хімічної промисловості. Існує тенденція заміни старих технологій, більш ефективними. Зростає потреба у нових технологіях. Об’єкт досліджень – олігомеризація суміші ненасичених вуглеводнів. Предмет досліджень – суспензійна олігомеризація вуглеводневої фракції С9 ініційована амінопероксидами з циклічним замісником. Метою дослідження є встановлення впливу основних чинників на перебіг олігомеризації фракції С9 РПП. Це дасть можливість встановити оптимальні умови одержання вуглеводневих смол та зменшити їх собівартість. Для досягнення поставленої мети вирішувалися наступні завдання: ? встановити вплив основних чинників олігомеризації у розчині фракції С9 на вихід і фізико-хімічні характеристики вуглеводневих смол; ? встановити вплив основних чинників суспензійної олігомеризації фракції С9 на вихід і фізико-хімічні характеристики вуглеводневих смол. Це стає можливим завдяки низькій температурі процесу суспензійної олігомеризації та відсутності реакцій окислення. Кількісний і якісний склад фракції С9 може змінюватися залежно від технології переробки тахарактеристик нафтопродуктів. Тому обмеженням даного дослідження є те, що абсолютні чисельні показники можуть відрізнятися при використанні, зокрема, продуктів піролізу бензинової фракції. Властивості вуглеводневих смол суттєво залежать також від умов виділення (дистиляції) з реакційної суміші. Результати досліджень: Було проведено аналіз з впливу температури та різних ініціаторів на перебіг олігомеризації. З результатів експериментальних досліджень за умов процесу найвищу ініціюючу здатність проявив пероксид лаурилу. Температура розм`якшення олігомеру у діапазоні 347-363 К. За йодометричною шкалою для усіх досліджених варіантів ініціювання показник кольору становить 80 мг I2 /100 мл. Середня молекулярна маса олігомерів знаходиться у межах 505-525, що відповідає загальнопринятим характеристикам таких продуктів. Ключові слова – стирен, піроліз, олігомер, ініціатор, промисловість, олігомеризація.